Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики УЦІПІП.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
135.68 Кб
Скачать

1.1. Структура Філії

Міссією Філії є всебічне сприяння інноваційній активності в Україні та допомога всім учасникам інноваційного процесу у вирішенні питань, що стосуються сфери інтелектуальної власності, в тому числі надання таких послуг як :

-комплексні рішення з питань інтелектуальної власності;

-підготовка та подача на реєстрацію заявок, а також супровід клієнта перед отриманням охоронних документів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, зазначення походження товарів, топографію інтегральних мікросхем;

-досудове врегулювання спорів;

- оцінка винаходів і корисних моделей.

Послуги, які надає “Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг” орієнтовані на різні інноваційні стратегії, що дозволяє клієнтам (залежно від їхніх прагнень і термінів) обрати найбільш прийнятну для себе комбінацію дій, формуючи свій індивідуальний «портфель».

Єдиний шлях до досконалості – постійне навчання новому. Саме тому Філія завжди зможе забезпечити професійний розвиток за допомогою конференцій, семінарів, тренінгів з питань придбання, використання та захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності, виставок-ярмарків об'єктів промислової власності (ОПВ), конкурсів винахідників та інших цікавих заходів.

Чабанець Тетяна Миколаївна являється директором Філії та організовує роботу Центру керуючи ним. За підтримки заступника директора Стульківского Юрія Михайловича.

Недостатня інформованість щодо захисту та використання інтелектуальної власності може призвести до виникнення гострих проблем при проведенні кваліфікаційної експертизи – аж до відмови у видачі охоронного документа! Тому заявникам не слід дозволяти допускати помилок при оформленні заявки, що в подальшому може вплинути на бізнес.

Співпраця з відділом патентних досліджень Філії дозволить уникнути проблем, пов'язаних з марними витратами сил, коштів і часу, і забезпечить отримання «сильного» патенту, який буде складно обійти або оскаржити в судовому порядку.

Кваліфіковані фахівці проводять патентні дослідження щодо порушень прав власників чинних охоронних документів, виконують роботи з підготовки матеріалів для подання заявки на винахід, корисну модель, промисловий зразок, знак для товарів і послуг.

А також відділ:

- виконує патентний інформаційний пошук (тематичний, іменний і нумераційний), надаючи за його результатами попередню оцінку відповідності ОПВ умовам видачі охоронного документа;

-складає матеріали заявок на ОПВ, готує відповіді на запити експертизи, заперечення для подачі до Апеляційної палати;

-складає і оформлює заявочні документи для отримання охоронних документів за межами України.

Тиртична Галина Василівна є начальником відділу патентних досліджень, який закріплюється ще шістьма спецалістами цього відділу.

У структурі Центру існує також відділ консультацій та робіт з громадскістю який очолює Пужайло Василь Федорович начальник відділу, а також роботу цього відділу забезпечують ще чотири фахівці в цій галузі.

Консультація – це необхідна форма взаємодії з фахівцями. Значимість цього відділу важко переоцінити. Вона викликана, в першу чергу, величезним попитом на консультаційні, організаційні, правові та економічні питання у галузі придбання, захисту та використання прав на об'єкти інтелектуальної власності .

Співробітники відділу – справжні професіонали в галузі промислової власності та авторських прав. Вони зможуть надати будь-яку практичну допомогу у складанні матеріалів заявок на ОПВ та на об'єкти авторського права, допомогти в аналізі та складанні договорів, пов'язаних з цими об'єктами, складанні окремих розділів описів до ОПВ, описів позначень, що заявляються на реєстрацію.

Крім того, фахівці цього відділу проводять попередній або порівняльний аналіз ОПВ на предмет визначення порушення прав, перевіряють відповідність підготовлених до подачі в ДП «Український інститут промислової власності» матеріалів заявки вимогам правил їх складання.

Інноватика – стратегія створення нових речей. Основним завданням відділу інноватики є сприяння активізації інноваційної діяльності шляхом популяризації вітчизняних об'єктів інтелектуальної власності з метою пошуку можливостей для їх впровадження у господарський обіг, а також поширення інформації про потреби вітчизняних і зарубіжних промисловців і підприємців у створенні або придбанні об'єктів інтелектуальної власності. Для цього створені спеціальні ресурси («Інтернет – біржа промислової власності», «Фабрика ідей») та допоміжні бази даних («Перспективні винаходи України»), що підвищують ймовірність комерційної реалізації інноваційного потенціалу українських винахідників, учених, інженерно-технічних працівників.

Відділ інноватики допоможе тим хто шукає партнера або спонсора для здійснення інноваційних проектів засобами Інтернет-біржі промислової власності (ІБПВ).

На сторінках ІБПВ у вигляді пропозицій може бути розміщена інформація про об'єкти промислової власності, а також про об'єкти, пропоновані для передачі майнових прав або ліцензування. Також на ІБПВ можна знайти новини про попит на нові технології, технічні рішення, речовини тощо.

Головною особливістю є те, що – дані про продукти на біржі представлені трьома мовами (українською, російською, англійською) і доступні для перегляду цілодобово. Це значно спрощує ознайомлення з нею,  сприяє спілкуванню потенційних партнерів і пошуку оптимальних рішень.

Роботу цього відділу забезпечує Баннікова Юлія Ігорівна гол. Фахівець.

Відділ інформаційно-пошукових робіт зможе знайти будь-яку патентну інформацію та документацію, що стосується винаходів, корисних моделей, промислових зразків, знаків для товарів і послуг (бібліографія, повні описи до патентів, реферати, зображення тощо) як у співпраці з відділом патентних досліджень, так і при виконанні запитів споживачів.

Тут допоможуть кваліфіковано визначити предмет пошуку, джерела інформації, класифікаційні рубрики, нададуть консультації для визначенні прибутку і витрат, а також проведуть на замовлення моніторинг ринку щодо питань патентування.

Відділ володіє єдиним в Україні фондом офіційної документації патентних відомств 65 країн світу та 4 міжнародних і регіональних організацій інтелектуальної власності. Все це надзвичайно сприяє цілісному розумінню потреб клієнтів.

Очолює цей відділ Медведчук Ольга Валеріївна начальник відділу, а також його роботу забезпечують ще шість фахівців.

Відділ маркетингу піклується про рекламний та промо супровід Філії під час різноманітних заходів, на інтернет-ресурсах, у каталогах, бізнес-довідках і т.д.

В арсеналі відділу – формування комерційних пропозицій, створення презентацій, збільшення кількості постійних клієнтів і їх залучення до співпраці.

Найцікавіші конференції з інтелектуальної власності в Україні, круглі столи, пізнавальні семінари, цінні майстер-класи, консультації, навчання, зустрічі – всі ці заходи також знаходяться під керівництвом відділу маркетингу: від планування до контролю та проведення.

Маркетологи Філії працюють над формуванням і постійним розширенням клієнтської бази, яка наразі містить більше 5 000 контактів. Такі високі показники є наслідком постійного відвідування спеціалістами відділу спеціалізованих заходів, численних виставок і конференцій як на території України, так і за її межами.

Крім того, відділ відповідальний за формування корпоративного духу, підвищення ефективності командної роботи, оптимізацію робочого процесу, а також соціально-професійний розвиток колективу, іншими словами, – це творчий і духовний осередок Філії. Забезпечують його роботу Рогуля Наталя Миколаївна начальник відділу, а також три фахівці 1 категорії та один головний фахівець.

Підтримка та розвиток комп'ютерних та технологічних процесів, програмного забезпечення, створення нових інформаційних продуктів для задоволення потреб користувачів у патентно-асоційованій інформації – ось неповний перелік основних завдань і функцій відділу комп'ютерних технологій.

Відповідність Філії сучасним нормам технічного оснащення – заслуга фахівців саме цього відділу, адже проектування та впровадження у виробничу діяльність найбільш актуальних і зручних для клієнтів рішень неможливе без систематичного аналізу українських і світових перспективних напрямів і раціонального обсягу передового устаткування і оргтехніки.

Також відділ займається виконанням робіт з дизайну, розробки графічних об'єктів (логотипів) на замовлення, створенням макетів поліграфічної продукції, розробкою корпоративного стилю підприємства. Роботу цього відділу забезпечують Матвієнко Андрій Васильович начальник відділу, а також три головних фахівці.

Злагоджена робота бухгалтерії – запорука стабільності, чіткості і успішності фінансово-господарської діяльності, а значить і запорука поваги клієнтів Філії.

Бухгалтерія Філії завжди гарантує високі показники в організації та веденні обліку, фінансовій діяльності та контролі над збереженням активів. Швидкість, надійність і точність дій, безсумнівно, служать гарантією якісної роботи з клієнтами з дотриманням найкоротших термінів.

Роботу бухгалтерії забезпечують Дорофєєва Вікторія Олександрівна головний бухгалтер, а також провідний бухгалтер та бухгалтер першої категорії.

Робота структурного підрозділу сектору договірної роботи спрямована на ведення портфеля замовлень, тобто – забезпечення організованості договірних відносин з партнерами та клієнтами.

Співробітники сектору надають кваліфіковані відповіді щодо практичних сторін питань складання договорів, поетапності надання послуг, визначення вартості і термінів їх виконання, отримання звітів та актів наданих послуг у встановлені терміни.

Його роботу забезпечують Булайчук Юрій Олександрович начальник сектору, а також два фахівці першої категорії та головний фахівець.

У зв'язку з цифровою революцією та глобалізацією економіки завдання в галузі корпоративного права у багато разів ускладнились. Успішні компанії завжди ретельно ставляться до своєї ділової репутації, і юрисконсульт – це якраз та структурна одиниця, яка в змозі її захистити.

У сучасному світі юрисконсульт – це не тільки людина з широким кругозором і відмінним знанням закону, а й чітким розумінням, як влаштований той чи інший бізнес, і що необхідно робити для його успішного функціонування.

Юрисконсульт розробляє або бере участь у розробці документів правового характеру, у підготовці висновків з юридичних питань, які виникають в ході діяльності Філії, надає правову допомогу структурним підрозділам, а також нерідко залучається в розробку стратегічних проектів. Гудзенко Лариса Дмитрівна є головним юрисконсультом Філії.

Помічник директора Горенич Анна Зеновіївна відмінно розбирається в бізнесі компанії та її специфіці, а значить завжди може допомогти клієнтам, з'єднає їх з потрібними відділами або людьми.

Він завжди привітний, уважний і відповідальний.

Цей фахівець займається управлінням всіх офісних служб, координацією їх роботи, фіксує і передає службову інформацію. Забезпечує документообіг компанії: вхідна та вихідна кореспонденція, реєстрація, облік, зберігання, архівування документів, підготовка проектів листів, запитів та інших документів, що стосуються діяльності Філії.

Цей співробітник володіє чудовими організаторськими здібностями, тому будь-які наради та засідання керівництва не обходяться без його участі.

Значимість ролі водія Капінус Віталій Леонідович у формуванні думки про компанію та її керівника важко переоцінити. Адже це та людина, яка постійно на очах, якій трапляється зустрічати і проводжати ділових партнерів, та людина, яка знає про компанію набагато більше інших.