Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Свинаренко, бизнес-план

.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Бізнес-план по темі:

«Мистецтво соломоплетіння в Україні»

Робота студента І курсу 16 групи

денної форми навчання ФЕМП

Свинаренка Андрія Максимовича

Науковий керівник :

кандидат історичних наук, доцент

Губицький Любомир Володимирович

Київ 2014

Справжнє мистецтво починається з ідеї , яка вдосконалюється з її втіленням . (Л. Сухоруков )

Соломоплетіння — одне з найдавніших українських національних ремесел, досвід якого налічує не менше восьми тисяч років. Прадавні українці-оріянці, яких давні греки прозвали атлантами, у часи Трипільської цивілізації вміло і винахідливо використовували солому багатьох злаків.

Селяни вірили, що в соломі є сила родючості, благотворна здатність впливати на хід селянського життя. Тому соломі належала важлива роль у хліборобській обрядовості. Солома завжди була пластичним матеріалом для створення різних обрядових атрибутів і прикрас, у яких яскраво й образно виявились фантазія і майстерність селян. 

Віками нагромаджувались технічні прийоми обробки матеріалу для плетення, уміння використовувати його практичні можливості та художні особливості. Соломою покривали дахи будівель, годували худобу і підстеляли нею у хлівах. Солома “взувала й одягала” селян, утеплювала їхнє житло і служила їм постіллю. З неї люди навчилися виготовляти брилі, кошики, килимки, мати для утеплення дверей у хлівах.

Сьогодні вироби із соломи використовуються лише як подарункова атрибутика. В якості сувенірної продукції користується попитом особливий вид соломоплетіння — соломопластика: анімалістичні скульптури, ляльки, тарелі, корзинки.

Розвитку плетення сприяє наявність у достатній кількості матеріалу. З соломи виготовлялися бочки для зерна, килимки для господарських потреб, головні убори.

Але, у зв'язку з тим , що майстерні для соломоплетіння є одним з важких видів бізнесу , вони не настільки поширені в нашій країні. Це пов'язано з тим , що при організації майстерні такого роду доведеться пройти не одну інстанцію для отримання дозвільної документації. По-друге , дуже важко підібрати штат співробітників , готових до роботи з дітьми. На сьогоднішній день, існує маса гуртків , де навчають навичкам соломоплетіння за невеликі гроші. У такі гуртки вхід доступний тільки дітям , тому доцільно створити майстерню і для дорослого населення. Успіх такої майстерні , безпосередньо залежить від цільової аудиторії. Діти можуть навчитися цьому і в школі , а для дорослих , майстернь , де вони могли б розвивати свої навички і проявляти творчі здібності , майже немає. Якщо у вашому місті таких курсів немає , чому ж не задуматися про ідеї створення власної майстерні для соломоплетіння, поки ця думка не відвідала іншого підприємця .

Пошук приміщення

Для майстерні велику роль відіграє район , бажано близько до центру , куди можна легко дістатися на метро , або неподалік від транспортних магістралей. Клас для занять повинен бути добре освітленим і просторим. Можна розглянути інший варіант приміщення. Наприклад , якщо ваші заняття будуть проводитися тільки з дорослими , то можна домовитися про оренду дитячої студії у вечірній час. При такій угоді , можна значно скоротити витрати на оренду і обладнання .

Оптимальна кількість учнів

На етапі планування необхідно продумати точну кількість учнів , яких ви зможете прийняти. Якщо планується самостійне викладання , то оптимальне число учнів 6-8 , оскільки кожному з учнів під час занять необхідно приділяти рівну увагу , пояснюючи і виправляючи допущені помилки. Тривалість одного заняття від 2 годин. Так як вашими учнями можуть стати і зайняті люди , не забудьте скласти графік відвідуваності. Найчастіше дорослі , для улюбленого захоплення присвячують вечора або вихідні дні. Найдоцільніше відкривати майстерню з початком навчального року , коли всі ваші потенційні клієнти повертаються з відпусток.

Персонал

Володіючи достатніми знаннями в рукодільної області, можна особисто проводити заняття з навчання. За відсутності професійної кваліфікації, але при бажанні подарувати людям можливість навчитися художній майстерності, задумайтеся про наймання педагогів. Кількість викладачів залежатиме від числа бажаючих.

Рекламна кампанія

Не варто забувати про рекламні заходи . Приготуйте барвисті листівки, які будуть розіслані в найближчі райони. Створіть візитки з вашими координатами і при першій же можливості роздавайте їх друзям , знайомим і потенційним клієнтам. Створення власного сайту послужить вашою візитною карткою , яку можна рекламувати в соціальних мережах. Телевізійна реклама , радіореклама і реклама в громадському транспорті допоможуть підвищити рівень впізнаваності вашої майстерні , і зробить свою роботу - приверне клієнтів.

Фінансовий розділ бізнес-плану

Витрати

Стаття витрат

Ціна в гривнях

Оренда приміщення

Від 4.000

Придбання обладнання і навчальних матеріалів

10.000

Заробітна плата для 2х осіб за місяць (за рік)

6.000 (72.000)

Комунальні послуги

500

Фінанси на затвердження нотаріальних документів

2000

Реклама і PR

10.000

Разом

32.500

Доходи

На наочному прикладі розглянемо потенційну прибуток художньої школи. У таблиці вказано перелік послуг, що надаються із зазначенням цін.

Найменування курсу

Разове відвідування

Абонемент на місяць на 12 відвідувань

Абонемент на рік на 144 урок

Курси соломоплетіння

100 гривень

1000 гривень

5 000 гривень

Виходячи з даних наведених у таблиці, можна зробити висновок, що при 100% заповненості груп, школа щомісяця може мати прибуток у розмірі від 10 000 гривень. При такому щомісячному розкладі, окупність цього бізнесу доставить до 6 місяців.

Висновок

У зв'язку з тим, що довгий час всі мистецькі школи були прикріплені за державою, це відбивалося на їх функціонуванні. В основному школи були призначені для навчання дітей. Даний бізнес-план розглядає ідею відкриття майстерні соломоплетіння для дорослої категорії населення, де вони зможуть отримати нові знання та розкрити деякі секрети рукодільного мистецтва.