Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporny_konspekt_Groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
380.93 Кб
Скачать

Структура комісійно-посередницьких банківських операцій

Розрахункові

Касові

Валютні

Трастові

Консультаційні (консалтингові)

Гарантійні

Кастодіальні

Розрахункові операції

Пов'язані із здійсненням з доручення клієнтів внутрішніх та міжнародних безготівкових розрахунків переказуванням коштів на рахунках у банку.

Структура розрахункових операцій

Інкасові

Акредитивні

Перекази

Інкасові операції

Комерційний банк з доручен­ня свого клієнта і на підставі отриманих від нього грошових доку­ментів стягує кошти з боржників та зараховує їх на рахунок клієнта.

Акредитивні операції

Полягають у дорученні клієнта банку виплатити певну суму коштів третій особі за виконання нею умов, передбачених в акредитивній заяві клієнта.В акредитивній операції беруть участь: клієнт, що дає доручення на відкриття акредитива; банк, у якому відкрито акредитив (банк одержувача); особа, на користь якої відкрито акредитив (бенефіціар); банк котрий відкриває акредитив (банк платника).

Переказні операції

Полягають у тім, що клієнт дає доручення своєму банкові переказати певну суму коштів в інше місто (країну), де їх може отримати він сам або інша особа, на адресу якої здійснено переказ.

Касові операції

Полягають у прийманні банками від своїх клієнтів готівки і зараховуванні сум на різні види рахунків, видачі готівки на вимогу клієнтів, забезпеченні надійного збереження довірених банку коштів.

Валютні операції

Це вид банківської діяльності, пов'язаний з обміном однієї валюти на іншу, що передбачає купівлю і продаж іноземної за національну або за інші валюти, …………

Трастові (довірчі) операції

Це операції комерційних банків, пов'язані з управлінням майном і виконанням інших послуг в інтересах і з доручення клієнта на правах його довіреної особи. На підставі укладеного між банком та клієнтом договору (або за заповітом) банк набуває відповідних прав і стає розпорядником майна, включаючи залишки коштів на банківських рахунках.

Тема 12. Парабанківська система

План

1. Сутність спеціалізованих фінансово-кредитних установ.

2. Загальна характеристика основних видів спеціалізованих фінансово-кредитних установ.

3. Функції спеціалізованих фінансово-кредитних установ.

4. Особливості діяльності спеціалізованих фінансово-кредитних установ

1. Сутність спеціалізованих фінансово-кредитних установ

Спеціалізовані фінансово-кредитні установи

це устано­ви кредитної системи небанківського типу, що акумулюють грошові доходи, капітали та заощадження населення, підприємств, держави, спеціалізуючись на виконанні кількох операцій або обслуговуючи обмежене коло клієнтури.

Вузька

спеціалі­зація

найважливіша риса, яка відрізняє їх від банківських установ.

економічне зростання бага­тьох країн у післявоєнний період супроводжувалося зростанням доходів і заощаджень різних верств населення, а потреби їх вико­ристання з належним зиском зумовлювали потребу у відповідних фінансових послугах

зростання життєвого рівня населен­ня та оптимізація структури виробничих витрат підприємств потре-бували створення ефективної системи соціального страхува-ння та пенсійного забезпечення

зростання обсягу операцій на ринку цінних паперів зумо-влювало потребу у функціонуванні спеціалізованих фінансових посередників, що полегшують рух капіталів в економіці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]