Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logika_Zachet.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
76.32 Кб
Скачать

28. Семантичні теорії дискурсу.

Дискурси є різновидами соц.дій. Зазвичай, вони супроводжують решту типів соц.дій. Інтерес до формального аналізу дискурсу викликаний саме тим, що міркування, які виражають інформац. і мотиваційні підготовки соц..дій,втілюються у промовлення.

Дискурс – послідовність промовлень, що втілена у певний текст. Логіко-семант.аналіздискурсуздійсн. В рамках 2-х напрям., о-сті здаються типом теорії значення, що прийм.

Істиннісно-функціональна теорія знач.

У 1-му випадку значення ( смисл) речень ототожнюється з умовами їх істинності, а мова розгляд.як система відповідностей висловл. об’єктам, станом або ситуац.зовн.світу. Описуються ці системи не посил. На такі суб’єкт.феномени як стан свідомості, ментальні репрезентації.

Мотивація та користь ін.теорії значення

Дискурс – комунік.феномен, який скл. Не тільки з деякої сукупності промовлень, що породжують текст, але й з когнітивних компонентів – знань, переконань, сумнівів.

Когнітивна семантика

1-м із проявів «когнітивного поворот в логічн.аналізі дискурсу є когн.семан.Їїцетр. Положення полягає в тому, що значеннями висловлювань виступають ментальні сутності.

30. Аргументація і діалог.

Діалоговий підхід змінює розуміння аргументу : замість того, щоб розгляд. як множину виокремлених пропозицій; аргументація тепер розглядається як хід.

Елементи аргументації: теза, аргументи, демонстрація.

Усі методи аргументації поділяються на такі види: залежно від сфери впливу на аудиторію - універсальні (поширюються на всі аудиторії) й контекстуальні (ефективні лише в певній аудиторії); залежно від мети учасників суперечки, - логічні, риторичні, психологічні (позалогічні).

Логічні методи аргументації:

- за формою побудови: дедуктивні, індуктивні, за аналогією;

- за типом побудови аргументації та виведення тези з аргументів: аподиктичне (строге виведення тези з наданих аргументів), імовірнісне (нестроге виведення тези з аргументів);

- за способом побудови - антиномічні ("за" і "проти", наведення аргументів і контраргументів);

- за способом спростування (критика тези, критика аргументів, критика демонстрації).

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]