Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_OTVETY.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
132.23 Кб
Скачать

86. . Визначте переваги та недоліки існуючої системи перевірки й оцінювання знань, умінь і навичок учнів за 12-бльною шкалою та можливі шляхи її вдосконалення.

недоліком п'ятий шкали оцінювання можна вважати грубе диференціювання, іза чого школяр міг впасти у відчай, в сльози і т.д. 12 - бальна шкала показує процес розвитку і прогресу, вона не ставить хрест на школяра, але показує рівень розвитку і успеванія, тим самим 12 бальна шкала ніколи не принизити школяра. уявіть собі безнадійного школяра, який ніяк не дотягує до трійки, але який намагається і щось там навіть говорить. І іншої такої ж безнадійний двойшнік, який в отл.от перші взагалі нічого не робить. Буде несправедливо, поставити і тому і другому одну і ту ж оцінку. Оцінювати ж треба рівень знання, а не рівень незнання .. Так само 5 бальна система була досить абстрактною. Під оцінкою 4 могло матися на увазі і 4 - і 4 +. 12-бальна сист. дає більш чіткі межі оцінювання, а разом з чіткістю отримуємо і справедливість. Також 12 бальна система зі своєю точністю допомагає оцінити точний рівень знань в точних науках (напр., математика, фізика і т.д, математика є наукою точною і підхід до оцінювання повинен бути більш строгий.).

87. Що із зарубіжного досвіду контролю і діагностування результатів навчально-пізнавальної діяльності учнів Вам імпонує? Чому? Відповідь обгрунтуйте.

Система оцінювання знань - система оцінювання якості освоєння освітніх програм учням, найважливіший елемент освітнього процесса.В даний час в світі використовується безліч шкал оцінювання знань. В деяких шкалах прийнято використовувати цифрові позначення розрядів, причому допускаються дробові оцінки, інші шкали (наприклад, американська) за традицією мають справу з літерними позначеннями. Американська шкала також має чисельну інтерпретацію, при якій вищим оцінками A і A + відповідає бал 4. Система оцінок в американців, на відміну від України, буквена, і градирень по перших п'яти буквах англійського алфавіту: А - стабільно високий рівень готовності, глибокі знання, оригінальний підхід до вирішення складних завдань; В - рівень значно вищий, ніж середній; С - середній рівень виконання завдань; D - рівень нижче середнього, це мінімальний рівень знань; F - абсолютно незадовільні результати, повне незнання навчального матеріала.Как бачимо, оцінна система в США чимось близька нашої колишньої п'ятибальною системою, де А - це відмінно, В - добре, С - задовільно, D - незадовільно, ну а F зазвичай і не ставиться, тому що це практично не оцінка, а констатація відсутності знань в учня. Для того, щоб учень зміг продовжити навчання після школи, йому необхідно мати оцінки не нижче В. У противному випадку, ніякі фінансові можливості батьків учня не дозволять останньому поступити в коледж чи університет. У Німеччині в середній освіті використовується 6-бальна система оцінок з зворотною залежністю тобто має такі кількісні та якісні позначення: 1 - «відмінно» 2 - gut «добре» 3 - «достатньо» 4 - «задовільно» 5 - «незадовільно» 6 - «дуже погано». А у вищій освіті використовується 5-бальна система. У Франції 20-бальна система, причому оцінки в 20 і 19 балів використовуються вкрай рідко. В Японії використовується 100-бальна система, відмінна тим, що бал виставляється всьому класу, а не окремому учневі. У різний час в Росії застосовувалися 3 -, 5 -, 8 -, 10 -, 12-бальні системи оцінки знань. З них прижилася 5-бальна, яка і була в 1937 році офіційно встановлена ​​Міністерством народної освіти: «1» - слабкі успіхи; «2» - посередні; «З» - достатні, «4» - хороші, «5» - відмінні. Протягом XX століття оцінка «1» поступово вийшла з ужитку, в результаті 5-бальна система трансформувалася в сучасну 4-бальну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]