Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_OTVETY.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
132.23 Кб
Скачать

76. Визначте педагогічні вимоги до перевірки знань, умінь і навичок учнів.

І. Вимоги до мовлення учнів Види письмових робіт учнів Кількість і призначення учнівських зошитів Порядок ведення зошитів учнями

77. Визначте шляхи підвищення об’єктивності оцінювання навчальних досягнень учнів.

Щоби порівняти один рівень досягнутого з іншим рівнем, щоб це порівняння мало об'єктивний характер, насамперед саме досягнуте повинно вимірюватися з використанням засобів, що містять заздалегідь установлені одиниці виміру. Отже, об'єктивній оцінюючій діяльності передує діяльність з об'єктивного вимірювання досягнутого. Варто зауважити, що діяльність із вимірювання досягнутого в загальноосвітній школі відсутня. Оцінююча діяльність відбувається без вимірювання досягнутого учнем, на розсуд учителя, і тому оцінювання стає суб'єктивним.Суб'єктивізм оцінювання в навчальній діяльності може бути переборени

78.Порівняйте мету та завдання різних видів контролю навчальних досягнень учнів, визначте, які види контролю є обов’язковими, доведіть чому.

види контролю:

*поточний

*тематичний

*семестровий _

*річний _підсумковий

*державна підсумкова атестація _

Виберіть свій:

Діагностичний (попередній) контроль має бути спрямова¬ний на визначення рівня освітньої компетентності студентів з певної проблематики. Напередодні вивчення теми, засвоєння якої має ґрунтуватися на раніше вивченому матеріалі, викладач з´я¬совує рівень розуміння опорних знань, актуалізує їх.Поточний контроль передбачає перевірку якості засвоєння знань у процесі вивчення конкретних тем.Повторний контроль спрямований на створення умов для формування умінь і навичок. При цьому треба виходити з позиції, яку визначив К. Д. Ушинський: хороші дидакти те й роблять, що без кінця повторюють і лише кожен раз додають щось нове. По¬вторна перевірка якнайкраще сприяє переведенню знань з корот¬котермінової до довготривалої пам´яті.Тематичний контроль пов´язаний з перевіркою рівня знань, умінь та навичок в обсязі розділу чи теми конкретної навчальної дисципліни.Періодичний контроль передбачає за мету встановити, яким обсягом знань студенти володіють з тих або тих проблем стосов¬но вимог програми. Підсумковий контроль має своїм завданням з´ясувати рівень засвоєння студентами навчального матеріалу в кінці семестру або після завершення вивчення дисципліни. Він проводиться, як правило, у формі заліків, екзаменів.

79. Який вид контролю,думку є нассутєвішим для перевірки міцності знань,умінь і навичок?

Усна перевірка займає значне місце у вищих навчальних за¬кладах. Техніка усної перевірки полягає в тому, що педагог ста¬вить перед студентами запитання, вони мають дати на них відповіді, використовуючи слово. Цей метод сприяє розвитку в студентів уміння мислити, грамотно висловлювати думки в логічній послідовності, розвивати культуру усного мовлення. Ви¬користання цього методу потребує від викладача значних зусиль і майстерності: уміння грамотно і логічно доцільно формулюва¬ти запитання, спонукати студентів до активного мислення, уваж¬но слухати відповіді, об´єктивно оцінювати їх, враховувати інди¬відуальні особливості. Проте цей метод не позбавлений недоліків: він призводить до неефективного використання навчального часу на заняттях.Письмова перевірка порівняно з усною більш ефективна, ос¬кільки протягом певного часу можна одночасно перевірити рівень володіння знань, умінь та навичок усіх студентів академічної гру¬пи. Це сприяє підвищенню якості самостійної пізнавальної діяль¬ності студентів, формуванню культури писемного мовлення, ефективності використання навчального часу. Викладач має го¬тувати з кожної теми багатоваріантні завдання, аби забезпечити самостійність праці студентів. Тривалість таких робіт може бути різною (15—ЗО хвилин). Усі роботи викладач має ретельно пере¬віряти й об´єктивно оцінювати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]