Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_shr9_17st.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

1. Педагогіку називають наукою і мистецтвом.

Педагогічна діяльність пов'язана передусім з творчістю, в основу якої покладено конкретні наукові знання. З цього приводу К.Д. Ушинський писав: "Педагогіка — не наука, а мистецтво, — найобширніше, складне, найвище й найнеобхідніше з усіх мистецтв. Мистецтво виховання спирається на науку. Як мистецтво, складне й обширне, воно спирається на безліч обширних і складних наук; як мистецтво, воно, крім знань, вимагає здібностей і нахилу, і як мистецтво ж, воно прагне до ідеалу, якого вічно намагаються досягти і який цілком ніколи не досяжний: до ідеалу довершеної людини. Сприяти розвиткові мистецтва виховання можна тільки взагалі поширенням серед вихователів тих найрізноманітніших антропологічних знань, на яких воно ґрунтується.

Педагогіка як наука не може розвиватися окремо, вона щільно повязана з іншими науками, зокрема з психологією і філософією

2.У чому Ви бачите взаємозв’язок між навчанням,вихованням і освітою.

Основні категорії П.:виховання,освіта,навчання.

Категорії П. взаємопов'язані й постійно взаємодіють: у процесі навчання ми виховуємо, виховуючи, ми водночас навчаємо дитину.

Виховання – цілеспрямований і організований процесс формування особистості.

Освіта – це процес і результат оволодіння учнями системи наукових знань і пізнавальних умінь і навичок, формування їхнього світогляду, моральних якостей та розвиток творчих сил і здібностей.

Навчання - це процесс цілеспрямованого управління пізнавальною діяльністю учнів, в ході якого вони отримують знання, уміння, навички.

3. Визначте основні фактори розвитку особистості.

Розвиток – процес і результат кількісних і якісних змін в організмі людини.

Розвиток і формування особистості - результат взаємодії зовнішніх і внутрішніх факторів, що перебувають в суперечності одне з одним. Особистість розвивається, долаючи суперечності.

Основна рушійна сила розвитку - суперечності між виникаючими новими потребами й досягнутим рівнем володіння засобами для досягнення цих потреб. Напр., суперечність між новою ситуацією й попереднім досвідом.

Фактори впливу на розвиток особистості:

• Спадковість( передаються лище задатки)

• Середовище(навколишні суспільні, матеріальні й духовні умови існування людини.)

• Виховання(щоб упорядкувати весь спектр впливів на особистість)

• Діяльність( гра,навчання,праця,спілкування)

• Спілкування

Всі вони взаємопов'язані.

Розвиток людини - процес становлення її як особистості, процес удосконалення її фізичних й духовних якостей, що відбувається під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів, керованих і некерованих чинників, найважливішими серед яких є виховання і діяльність спілкування.

4. Чи є фактор, який, на Ваш погляд, можна вважати провідним у розвитку і формуванні особистості.

Формування особистості — це становлення людини як соціальної істоти, яке проходить у результаті впливу різних факторів і виховання на внутрішні сили розвитку.

На мою думку, саме виховання відіграє провідну роль у формуванні особистості. Функції виховання:

а)організовує діяльність, в якій розвивається і формується особистість;

б) підбирає зміст для розвитку і формування особистості; в) усуває впливи, які можуть негативно позначитись на розвитку і формуванні особистості; г) ізолює особистість від несприятливих для її розвитку і формування умов. Виховання не тільки визначає розвиток, а й саме залежить від розвитку, воно постійно спирається на досягнутий рівень розвитку. Його завдання полягає в тому, щоб створити "зону ближнього розвитку" (Л.С. Виготський), яка б у подальшому перейшла у зону актуального розвитку. Значить, виховання формує особистість, веде за собою розвиток, орієнтує на процеси, які ще не дозріли, але перебувають у стадії становлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]