Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_shr9_17st.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

37. Охарактеризуйте причини необхідності та шляхи оновлення змісту середньої освіти в нашій державі

Сучасна шкільна освіта в Україні спрямована на надання учневі необхідних знань, вироблення вмінь і навичок, за період навчання він має засвоїти багато фактичного матеріалу. Натомість школа сьогодні не достатньо навчає школярів приймати рішення, використовувати інформаційні та комунікаційні технології, критично мислити, вирішувати конфлікти, орієнтуватись на ринку праці тощо. Зміст освіти сьогодні не достатньо відповідає потребам суспільства та ринку праці, не спрямований на набуття необхідних життєвих компетентностей. Ті зміни, що відбувались в галузі освіти України за останні 10 років, поглибили переобтяження навчальних програм і підручників фактичним матеріалом, оскільки ще за радянських часів домінував енциклопедичний підхід до структурування змісту освіти.

Одним зі шляхів оновлення змісту освіти й узгодження його із сучасними потребами, інтеграцією до європейського та світового освітніх просторів є орієнтація навчальних програм на набуття ключових компетентностей (усіння вчитися,здорово зберігальна, соціально-трудова, комунікативна,інформаційна, творча) та на створення ефективних механізмів їх запровадження.

38. Запропонуйте шляхи оновлення змісту освіти в середній школі. Визначте можливі шляхи запровадження зарубіжного досвіду в Укріїні.

Одним зі шляхів оновлення змісту освіти й узгодження його із сучасними потребами, інтеграцією до європейського та світового освітніх просторів є орієнтація навчальних програм на набуття ключових компетентностей та на створення ефективних механізмів їх запровадження.

Можливі напрями рекомендацій:

Рекомендація А. Залучення України до процесу обговорення ключових компетентностей на всіх рівнях, а також входження до міжнародної мережі «Визначення та відбір компетентностей» .

Рекомендація Б. Визначення та обґрунтування поняття ключових компетентностей. Інтеграція ключових компетентностей до змісту освіти (стандартів, програм і підручників) та розроблення інноваційних педагогічних технологій щодо їх упровадження.

Б.1. Інформування про компетентнісний підхід через систему підготовки вчителів і підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

Б.2. Внесення ключових компетентностей до процесу оцінювання навчальних досягнень учнів.

Шляхи запровадження зарубіжного досвіду в Україні:

- проголошення сприяння впровадженню європейського виміру в освіту як загальну стратегію розвитку освіти,

- впровадження компетентнісного підходу до системи освіти

- Компоненти ключових компетентностей та знання, уміння, навички й інші аспекти повинні розкриватись та пропонуватись до впровадження відповідно до глибини пропозицій за предметними галузями і в результаті вибудовувати єдину систему компетентностей.

- Доцільним вважаємо використати досвід Ради Європи із запровадження європейського мовного портфеля (спрямованого на вивчення мов і запровадження мовної політики країн-членів ЄС)

39. Порівняйте зміст освіти в середній школі країни, мову якої Ви вивчаєте, та в Україні.

Україна: У початковій школі пріоритетною є загальнонавчальна підготовка з переважанням мовної освіти, яка є метою і засобом навчання, а практична спрямованість змісту, інтеграція знань.

Основна школа зосереджується на розвитку загально-навчальних умінь і навичок, систематичному вивченні рідної мови і літератури, іноземної мови, історії, мистецтва, математики, інформатики, фізики, хімії, біології, географії, фізичної культури, основ здоров'я, технологій (трудове навчання).

Базовий план для старшої школи заснований на ідеях розширення, поглиблення, узагальнення загальноосвітньої підготовки, вибору і самовизначення учнів щодо профілю навчання, розвитку на якісно новому рівні самостійної роботи. Профільність навчання в старшій школі може реалізовуватися за мовно-літературним, суспільно-історичним, фізико-математичним, природничо-науковим, художньо-естетичним, фізкультурно-оздоровчим (спортивним), професійним (що передбачає здобуття професії) напрямами. У старшій школі, незалежно від профілю, реалізується інваріантна частина Базового навчального плану, яка становить не менше 65% загальнорічного навантаження. Це потребує зменшення кількості обов'язкових предметів. Через варіативну частину і поглиблене вивчення відповідних предметів в інваріантній частині досягається профільність навчання. Такий підхід створює умови для збереження обов'язкового загальноосвітнього ядра шкільної освіти. Профільне вивчення багатьох предметів забезпечує належний рівень підготовки випускників школи до вступу у вищі навчальні заклади, але, як правило, не дає професії.

У старшій школі має бути достатньо можливостей для вивчення через інваріантну і варіативну частини курсів і предметів за вибором (економіки, екології, програмування, соціальних тренінгів, автосправи тощо). Отже, у старшій школі передбачено блок обов'язкових для всіх загальноосвітніх предметів, профільні предмети і предмети за вибором учнів.

США: Середню школу в США називають «всеохоплюючою». В середній школі обов'язкові предмети викладаються за програмами, єдиними для всіх шкіл штату.А в якому порядку вчитель буде вивчати з класом різні теми, з якою швидкістю і за якою методикою — вирішує він сам. Підручників як таких немає. У великих книгах-каталогах перераховано багато посібників з кожного предмету. Вчитель може вибрати 5-6 книг, уважно їх вивчає і тоді замовляє на всіх учнів. Урок триває 40 хвилин, перерви короткі. Наповнюваність класів — 20-25, а в спеціальних класах — не більше 12—15 учнів. Багато шкіл обмежують тижневе навантаження учнів в 18-19 годин, а багато часу віддається факультативам, Дисципліна в американських школах не надто сувора. Учні можуть носити будь-який одяг (але охайний) і будь-яку зачіску, шуміти на перервах і навіть на уроках. Є, однак, і у свободи межі: ніхто не хоче бути вигнаним зі школи і, отже, втратити надію на хорошу роботу в майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]