Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mastering_LE_Part_II_new_doc.doc
Скачиваний:
201
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Шлюбний контракт-сімейному щастю не завада.

   За кордоном шлюбні контракти давно вже стали звичним явищем. В Україні, згідно з положеннями Сімейного кодексу, шлюбні договори, тобто документи, які регулюють майнові права і обов‘язки подружжя, можна укладати з 1992року. Однак більшість тих, хто стає на весільний рушник, ігнорують цей договір. Мовляв, кохання і бажання жити разом не сумісне з меркантильними відносинами. Можливо, не всі знають, що таке шлюбний контракт і для чого його укладають. Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжя мають право за власним бажанням укласти шлюбний договір, яким регулюють майнові відносини між подружжям, у тому числі визначаються їхні майнові права та обов‘язки як батьків. Шлюбний договір має бути нотаріально посвідченим. Якщо такий договір укладено до одруження, він набирає чинності в день реєстрації шлюбу, а шлюбний договір, укладений подружжям – у день його нотаріального посвідчення, про що має бути зазначено в тексті договору. Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя та особисті відносини між ними й дітьми, не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені Сімейним кодексом, а також  ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. Цей договір може включати положення про порядок зміни його умов, загальний термін дії, тривалість окремих прав та обов‘язків. Тут можуть бути зазначені умови чинності договору або окремих його положень і після припинення шлюбу. Сторони можуть домовитися про визнання майна, набутого ними за час шлюбу, їхньою спільною частковою власністю або особистою приватною власністю кожного з них. Шлюбним договором  може регулюватися порядок користування одним із подружжя житлом, яке належить іншому з подружжя, а також проживання у житловому приміщенні, яке є спільною власністю їх чи їхніх родичів. У шлюбному контракті може передбачатися і забезпечення утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби в матеріальній допомозі, а також можливість припинення права на утримання з подружжя у зв‘язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації. Якщо у шлюбному договорі визначені умови, розмір та строки виплати аліментів, то в разі невиконання одним із подружжя свого обов‘язку за договором аліменти можуть стягуватися  на підставі виконавчого напису нотаріуса в установленому порядку. Якщо ж подружжя бажає внести зміни до шлюбного договору, то це можна зробити шляхом укладання відповідної угоди, яка також підлягає обов‘язковому нотаріальному посвідченню. Відповідно до вимог статті 96 Сімейного кодексу в шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов‘язків, чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.(стаття 102 Сімейного кодексу).

Ex. 16. Read the following article and retell it in English, give your own point of view on the suggested problem.

Михайло Романцов ЛЮБОВ И … РОЗРАХУНОК

Третина шлюбів в Україні кінчається розлученнями. Коли встає питання про розділ сімейного добра, суди часом тягнуться роками. Пам’ятаємо був на слуху шлюборозлучний процес народного депутата і банкіра Василя Горбаля та співачки Галліни, що вимагала половини майна. Як і в ситуації з російським олігархом Романом Абрамовичем, розійтися було б простіше, якби подружжя уклало шлюбний контракт, яким було б обумовлено, кому що в такому випадку дістанеться, И такий документ може бути корисний не тільки багатим. Від 14 і старше. Відповідно прийнятому в 2002 р. Сімейному кодексу заключати шлюбну угоду можуть чоловіки з 18 років і жінки - з 17. Якщо ж молодята молодше 14 років (у житті всяке буває), для підписання документа потрібен завірений в нотаріуса дозвіл батьків або опікуна. За словами адвоката Володимира Щура, шлюбний контракт потрібен щоб добитися матеріальної справедливості. Адже згідно СК, під час розлучення всі спільно нажите подружжям ділиться навпіл, що, як правило, когось із них не влаштовує. А от усе, що ви мали до шлюбу, розділу не підлягає. Тому, перш ніж відіграти весілля, потурбуйтеся, наприклад, приватизувати квартиру на себе, інакше потім вона стане загальною із дружиною (чоловіком).

А як з бізнесом. Руслана Музичко, віце-президент юридичної компанії "Александров і партнери", відзначила, що нема сенсу "забивати" у контракт, хто з подружжя скільки грошей буде виділяти на домашнє господарство, матеріальну підтримку дітей і старих батьків: з роками зарплати, ціни й тарифи міняються і обумовлені суми "застарівають". А от з бізнесом можна наперед розібратися, вказавши в контракті, що фірми при розлученні відійдуть тому, на кого вони зареєстровані. Можна також записати, що, приміром , дивіденди від цінних паперів і після розлучення будуть ділитися між подружжям. Нарешті, вказавши в контракті, що при розлученні все саме коштовне майно залишається дружині, чоловік приватний підприємець може провести кредиторів, якщо в нього не складеться з бізнесом: прогорів відразу розвівся (фіктивно) і взяти з нього, виходить, нема чого. Зміни. Часто в контрактах обумовлюється, що якщо розлучення відбувається з ініціативи чоловіка, він виплачує дружині одноразову компенсацію або бере її на утримання, а коли сімейний човен "ТОПИТЬ" дружина - вона йде ні із чим або одержує менше утримання. Якщо справа вже дійшла до розлучення, у суді практично неможливо заперечити пункти контракту. Тому якщо вважаєте, що в документі защемляються ваші права - заздалегідь вимагайте внесення змін, реєструючи їх у нотаріуса: таких виправлень може бути скільки завгодно і внесені вони можуть бути в будь-який час після підписання шлюбного договору.

НАЙГОЛОВНІШЕ В ШЛЮБНОМУ КОНТРАКТІ 1. Важливіше всього вказати в шлюбному договорі, кому у випадку розлучення залишаться квартира, будинок, дача або обумовити, хто з подружжя, у який строк і яку частину їх вартості виплатить іншому. 2. Щоб не "різати по живому" бізнес, треба вказати, що всі фірми цілком і повністю належать тому, на кого вони зареєстровані. Те ж саме стосується цінних паперів і часток власності в підприємствах. 3. Вклади в банках: у контракт слід включити пункт про те, що кожен з подружжя має право класти на іменний депозит певну частину сімейних заощаджень, які згодом не будуть підлягати розділу. 4. Одноразова виплата або щомісячне грошове утримання на випадок розлучення, "забиті" у контракті, стануть гарантією того, що ви не опинитеся в убогості, якщо сімейне життя не складеться.

ЧИМ СКЛАДНІШЕ ДОГОВІР, ТИМ ДОРОЖЧЕ Складення шлюбного контракту буде тим дорожче, чим складнішим та обширнішим буде текст документа. Кожному з майбутнього подружжя слід окремо проконсультуватися у юристів, щоб максимально захистити свої права. Консультація і текст контракту обійдуться від 100 грн. до $1500 - залежить від того, чи звернетеся ви до "безіменного" адвоката або у відому юридичну фірму, як багато нюансів захочете включити в документ. Його посвідчення в державній нотаріальній конторі коштує близько 300 грн., у приватного нотаріуса -$100-200. ПРО БОРЩ І КВІТИ В КОНТРАКТІ НЕ ПИШІТЬ Згідно із Сімейним кодексом України, шлюбний договір не регулює міжособистісні й побутові нюанси. У Західній Європі і Америці такий контракт може містити пункти, по яких чоловік зобов'язаний щодня цілувати дружину, відвозити дітей у школу, вигулювати собаку. А дружина - готовити їжу, мити посуд і прибирати у квартирі. В Україні ж, наприклад, не можна включати в документ вимоги до чоловіка дарувати дружині квіти, а для дружини регулярно варити чоловіку борщ або прати його шкарпетки. Мало того, цей документ не допоможе розв'язати й багато матеріальних питань на майбутнє. Наприклад, у ньому забороняється вказувати, кому у випадку смерті одного з подружжя дістанеться його частка в спільно нажитому майні - шлюбний контракт не може містити елементи заповіту. Також не можна записати, з ким з подружжя у випадку розлучення залишаться діти й хто буде їх утримувати: це питання вирішується судом, він же визначає розмір аліментів. До речі, по Сімейному кодексу, аліменти повинні бути не менше 30% від прожиткового мінімуму на дитину. Якщо ж аліментник не в змозі платити таку суму через маленьку зарплату, різницю доплатить держава.

Listening 3.1 BREAKING UP

Listen to Neil Sedaca’s song “Breaking up is hard to do” and fill in the missing words. Explain the use of the verb’s grammar form.

Breaking up is hard to do

Don’t take you love away from me,

Don’t you leave my heart in (1) …………….,

If you go then I’ll be (2) ……………..,

‘Cause breaking up is hard to do.

Remember when you hold me (3) …………….

And you kissed me all through the night,

Think of all that we’ve been through -

Breaking up is hard to do.

They say that breaking up is hard to do.

Yes, I know, I know that it’s true.

Don’t say that this is the end.

Instead of breaking up I wish that we were (4) ………… ….. again.

I (5) ……………. of you, don’t say good bye.

Can’t we give our love another try?

Come on, baby, let’s start anew.

‘Cause breaking up is hard to do.

Listening 3.2 BREAKING UP

Listen to some people speaking about breaking up and answer the questions below.

Speakers: 1 – Diego; 2 – Lia; 3 – Christophe; 4 – Katia; 5 – Tom; 6 – Jess.

1. Most of the men ………… .

a) prefer to do the breaking up b) prefer the other person breaks up c) are mixed

2. Who are most similar?

a) Diego and Tom b) Christophe and Tom c) Diego and Christophe

3. Who does not want to hurt people's feelings?

a) Lia b) Katia c) Jess

4. Who is most similar?

a) Jess and Lia b) Lia and Katia c) Katia and Jess

5. Who talks about taking initiative?

a) One of the guys b) One of the girls c) No one

6. Who wants to look like the good guy or victim?

a) Diego b) Tom c) Christophe

Would you prefer to do the breaking up or would rather have someone to break up with you? Why?

BREAKING UP IS HARD TO DO

Particularly if you're affluent(rich, wealthy) and well educated

Unlike marriage, divorce shows no sign of going out of style. More than 150,000 English and Welsh couples cut the knot in 2003-the most for seven years. For every 100 weddings that year, there were 57 divorces. But marital breakdown is not just more statistically common. It is also becoming less socially exclusive.

In fiction and gossip columns, divorce afflicts rich, ambitious people whose aversion to long-term commitment is matched only by their greed. In reality, it is increasingly the preserve of the poor. New research by Tak Wing Chan, of Oxford University, and Brendan Halpin, of the University of Limerick, shows that working-class social patterns raise the risk of divorce: youthful marriage is disastrous; so is having three or more children (which, before the 1980s, proved a reliable way of holding a marriage together). Go to university, on the other hand, and your chance of breaking up falls sharply. Other things being equal, a woman with a degree who married in the late 1960s was 32% more likely than average to divorce within ten years. Educated women who married in the late 1980s were 27% less likely to do so.

That trend is evident to those who work with middle-class couples. Carol Martin-Sperry, a London marriage counsellor, reports that her clients have become more cautious about breaking up in recent years. They are increasingly willing to tolerate adultery-a common cause of splits. "Thirty years ago, infidelity was a much bigger deal," she says.

The sticking power of well-to-do couples puzzles some sociologists and economists, whose theories predict the opposite outcome. According to the "independence hypothesis", couples will remain married if their joint utility from marriage exceeds the sum of their utility when separated. Traditional unions divide paid work (male) from unpaid work (female), enabling greater productivity. But such a trade-off ought to appeal less to educated women, who can earn more on their own.

Mr. Chan suggests two reasons why qualifications and commitment now go together. First, modern universities facilitate romance as reliably as they guarantee future earnings. In 1970, the universities contained 416,000 men but only 205,000 women, who may have been not just rare but exceptionally driven. As student numbers expanded, the balance equalised. That allows better matching. Second, women's earnings have become essential to the average middle-class household. They are simply more valuable.

Religious values may play a part, too. Churchgoing has collapsed across the country, but the decline has been much less pronounced in affluent areas, according to Christian Research, an independent think-tank. Divorce has also become cheaper, at least for those who have few assets to squabble over. About half of all people who go through it receive legal aid.

Affluent men may have been spooked into better behaviour by changes in the law. A House of Lords decision in 2000 established the principle of equal division of marital property. That has had a remarkable effect on the clients of Peter Martin, the head of family law at Osmond Gaunt & Rose, a London firm. "I have noticed that the wealthier husbands are thinking a lot more seriously about the consequences of having affairs," he says.

Speaking 2: DIVORCE: FOR AND AGAINST

Put these expressions into two columns: A- For divorce, BAgainst divorce and present your point of view.

Unreasonable behaviour, commit adultery, antagonisms, arguments and hostility, psychological and emotional damage, children’s need for stability, feeling of guilt, dissolution of marriage, irretrievable marriage breakdown, sanctity of marriage, to grow apart, change in civil status, communication breakdown, the couple are incompatible, marriage guidance, mutual consent, tolerance and understanding, grant a divorce, the best interests of children

A For divorce

B Against divorce

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]