Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аня / Документ Microsoft Word (4).docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
71.41 Кб
Скачать

2.2 Державна освіту у Спарті

У своїй класичної форміСпартанское освіта мала цілком певну мета: «виучку» гопліта (саме важка піхота створила військову перевагу Спарти, яка переможена лише результаті тактичних нововведень афінянинаИфикрата і великихфиванских полководців IV століття,продвинувших вперед військову справу). Організоване тільки у інтересах держави, це особливе утворення повністю перебуває у її руках. Бути освіченим як водиться, було необхідною, якщо і достатня умова користування цивільними правами.

>Педантичний закон стурбований дитиною ще до його народження його: в Спарті ведеться справжняевгеническая політика. Відразу по народженні дитина повинна постати наЛесхе перед комісією старійшин: майбутнього громадянина приймали тільки він був гарний, добре складний і сильний; кволих і калік скидали до прірвиАпотети.

Поки дитині не виповниться сім років, держава довіряє своїх повноважень сім'ї: з мусульманськими уявленнями греків, виховання ще почалося - сьомої років йдеться лише про «вигодовуванні» [2;41], спартанські жінки споконвіку в ньому вправні.Лаконские годувальниці користувалися над ринком найбільшим попитом і особливо цінувалися в Афінах.

Після досягнення семирічного віку маленький спартанець переходив у ведення держави — відтепер належить йому безмежно аж до смерті. Освіта у власному значенні слова відбулася з семи до двадцяти років. За нього безпосередньо відповідало спеціальне посадова особа, справжній комісар народної освіти. Дитину беруть у юнацьку організацію, чия ієрархія представляє деякі аналогії зіскаутизмом, та ще більш – з юнацькими рухами тоталітарних держав фашистського типу. Складна і мальовнича лексика, служила для позначення річних класів, привертала увагу ерудитів як і давнини, і у час.

У двадцять чи двадцять рік юнак, завершивши свою медичну освіту, але ще цілком задовольняючи вимогам невблаганного тоталітарної держави, входив у формування дорослих чоловіків, передусім «гравців у м'яч» [7;54].

Аналогію зіскаутизмом можна продовжити: спартанські діти розподілялися одиницями, аналогічним «зграям» чи «загонам». На чолі їх стояли також дорослі юнаки, двадцятирічні старші зиренов. Ці загони підрозділялися малі групи, аналогічні «шісткам» чи «патрулям», керовані найбільш жвавим з його членів, які отримували завидне звання «начальник патруля» [8;310].

Отже, державна освіта — колективне, воно вилучає дитини із сім'ї, щоб вмістили його до співтовариства однолітків. Втім, перехід відбувається поступово: перші чотири роки «вовченята» збиралися лише ігор й вправ. Лише з дванадцяти років юнак підпорядковувався більш суворої та залишав батьківська хата для інтернату, вірніше, казарми, якої вже було залишити, навіть одружившись, до понад тридцять років.

2.3Довоинское навчання у Спарті

Чому ж навчались у такі умови юні спартанці?Муштра мала основним завданням зробити їх солдатами: все приносився на поталу цієї єдиної мети, і— інтелектуальна сторона освіти, відтепер зведена до мінімуму: «Спартанці вважають за благо, щоб діти не навчалися ні музиці, ні грамоті. Навпаки,ионийци вважають непристойним не знати від цього» [2;43],— пише близько 400 року, відразу після перемоги Спарти, невідомий автор,дорийский софіст, ученьПротагора.

>Cпартанци були повністю неграмотні, Плутарх запевняє, що стосовно читання і автора листа вони навчалися по крайнього заходу «необхідного» [5;117]. Щось від витонченості розуму, властивоюАлкману, збереглося на практиці «лаконізму» — промови, яка поєднувала навмисну стислість з дотепністю і зубастою глузуванням; як від славної традиціїТерпандра іТиртея спартанці зберегли любов до музики і поезії з дидактичній спрямованістю.

Зрозуміло, менш як коли-небудь йдеться про заняттях мистецтвом задля її естетичної вартості. Якщо елегіїТиртея як і широко виконувалися, це пояснюється їх високоморальним змістом потребують і використанням як похідних пісень. Технічний рівень музичної освіти, судячи з усього, сильно знизився проти блиском архаїчної епохи. І промови неможливо було про дотриманні по вишуканим шляхах «сучасної музики»: розповідали, нібиефори засудили до смертіФриния (чи ТимофіяМилетского) через те, що той додав нові струни до традиційної лірі. Крім хорового співу, у вживанні було лише військова музика, аналогічна музиці наших військових оркестрів (відомо, що у античності флейта грала роль нашої труби і барабана, задаючи ритм загальному руху): «Велична і дуже, — каже Плутарх , — було видовище спартанській армії, що йде до атаки під звуки флейти» [5;119].

Оскільки всі зусилля спрямовані на вишкіл, очевидно, що фізичне виховання стояло місці. Але атлетика, як і полюванням, не пов'язуються з вишуканим способом життя, а суворо підпорядковані розвитку фізичної сили. Мабуть, до гімнастики у власному значенні слова дуже рано приєднувалася безпосередньо вишкіл: до володінню зброєю, фехтуванню, метання списи додавалися руху на зімкнутому строю.Спартанская армія (єдина професійна армія у Греції, яка до IV століття знала лише імпровізоване ополчення громадян) захоплювала усіх своїм маневреністю, перебудовуючи з похідного на бойовий лад із бездоганної швидкістю і правильністю, на полі битви як і, як у плацу.

Соседние файлы в папке аня