Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз єкологія.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
45.75 Кб
Скачать

- Булобагатозаяврядуполітиківпропродажзарубіжлісоматеріалу, практично,забезцінь .

- Якби ви не сказали «за безцінь», то я сказав би «так». У кожній країні вважається, що економіка добре працює тоді, коли вона більше продає, ніж купує. Наприклад, Японія купує ліс і відразу продає його в інші країни, Канада - величезна лісова держава - купує, Америка - і продає і купує. Нашій країні вигідно експортувати. За минулий рік ми продали за рубіж не більш 20% від усієї зробленої лісової продукції, це не багато. У нинішніх умовах економічно вигідний і державним лісогосподарським підприємствам і самій державі. Вигідний тому, що зароблені гроші підприємство направляє не тільки на виплату заробітної плати, але і вкладає в заходи щодо лісовідновлення, охороні і захистові лісу. Адже державний бюджет покриває не більш 30% витрат, що несе лісове господарство по лісовідтворенню і догляданню за лісом. Якби в нас на Україні нормально працювали деревообробні підприємства, ми б усю лісопродукцію віддавали їм. Нам було б легше: не треба оформляти масу документів для митниці і т.п. Якщо вітчизняна деревообробка буде розвиватися, якщо в неї будуть йти інвестиції, ми будемо зацікавлені давати більше продукції на внутрішній ринок, а на зовнішньому будемо зменшувати обсяги.

Щодо цін: у нас абсолютно прозора цінова політика. Зараз законом директорові лісгоспу дане право самому встановлювати ціну на продукцію в будь-якому виді. Але, щоб забезпечити об'єктивність процесу ціноутворення, кілька років назад у Госкомлісгоспі ми створили спеціальну комісію з фахівців, що знають світовий ринок, знають що, де і по скільки, і строго керуються вимогами законодавства. У нашій галузі кожен контракт проходить через цю комісію. Виглядає це приблизно так: будь-який клієнт - закордонна фірма звертається в лісгосп, щоб купити визначену продукцію - пропонуючи свої умови. Комісія розглядає умови і ціни, і у випадку позитивного рішення оформляє спеціальний протокол. Без такого протоколу-дозволу митниця продукцію не пропускає.

Зараз, виконуючи положення Указу Президента України «Про додаткові заходи по розвитку лісового господарства», підписаного 7 лютого поточного року, ми зобов'язані ввести в дію свідчення про походження лісопродукції. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблені.

Ви говорите, що в нас низькі ціни? Дайте нам будь-якого покупця, що дасть велику ціну, і ми будемо поставляти йому продукцію. У громадськості склалося не зовсім точне представлення про закордонний ринок. Ніхто там не чекає наш товар. Цей ринок потрібно завоювати, що дуже складно. Наприклад, із продукцією глибокої переробки, я сумніваюся, що ми змогли б вийти на цей ринок. З таким товаром нас туди не пустять конкуренти. А ми ввійшли туди з напівфабрикатами, з технологічною сировиною - це майже дрова, на які на внутрішньому ринку немає споживача. Там ми його реалізуємо за прийнятними цінами, що економічно вигідно. У цьому немає нічого поганого.

- Виходить, вУкраїнінемаємасовоївирубкилісу,івінпродаєтьсязанормальнимицінами?

- Абсолютно вірно, як я вже говорив, ліс вирубується тільки по затвердженою державою нормам і в тих місцях, що визначає спеціальна лісовпорядна організація «Укрдержліспроект». Вона кожному лісогосподарському підприємству України намічає на 10 років уперед що, де й у якій кількості рубати. Обсяги вирубування - «розрахункова лісосіка» затверджується Міністерством охорони природи України.

- Якіміризастосовуєкомітетуборотьбізпаводками, селями, зсувамивКарпатах?

- По-перше, треба садити більше лісу, проводячи в повному обсязі заходу, передбачені для цього регіону Державною програмою «Лісу України». Треба виконувати Закон України «Про мораторії на проведення суцільних вирубувань на гірських схилах у смереково-букових лісах Карпатського регіону», що установлює тверді вимоги й обмеження на окремі способи вирубувань у гірських умовах і зобов'язує лісозаготівників застосовувати природозберігаючі технології розробки лісосік. Ви подивиться цифри, скільки рубає в горах Швейцарія, Словаччина, Румунія (до 80% річного приросту деревини) - ми рубаємо набагато менше. У Закарпатті, наприклад, рубаємо менше половини розрахункової лісосіки. Багато хто побачили причину паводків минулих років у нібито надмірному вирубуванні лісу. Хочу відзначити, що за розпорядженням Президента України для вивчення причин виникнення паводків були створені спеціальна державна комісія і комісія Академії Наук. Обидві комісії установили, що в основі цього стихійного явища лежав цілий комплекс природнокліматичних факторів. На думку наших учених, навіть якби вся Закарпатська область була б цілком покрита лісами - повені все рівно б відбулися. Хоча, звичайно, ліс до визначеної межі може регулювати стік води і позитивно впливає на ґрунт.