Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз гальцов.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни київський університет імені бориса грінченка інститут суспільства

Р Е Ф Е Р А Т

з курсу «Історична географія України»

на тему:

“Історична географія української діаспори в Канаді”


Виконала студентка I курсу

групи Ісб-2-13-4.0д

Ситнік А.

Прийнав викладач

Гольцов А.Г.

Київ – 2014

План

Вступ…………………………………………………………………………………1

Історія імміграції українців до Канади……………………………………………2

Українці у Канаді за статистикою…………………………………………………3

Українська церква у Канаді………………………………………………………..4

Українські організації у Канаді……………………………………………………5

Українські ЗМІ у Канаді……………………………………………………………6

Політичні відносини між Канадою та Україною…………………………………7

Договірно-правова база між Україною та Канадою…………………………….8

Висновок……………………………………………………………………………..9

Список використаної літератури…………………………………………………..10

Вступ

Українці Канади — складова української діаспори, а сама Канада — третя країна за числом етнічних українців (після України та Російської Федерації).

Першим іммігрантом з України до Канади можна вважати колосок української пшениці з Галичини, який у 1842 р. привезений був канадським фермером Давідом у Шотландії, де розвантажувався ґданський пароплав з українською пшеницею. Цей український вид пшениці, який названо "Red Fife", родив набагато більшу кількість зерна, ніж інші види і мав прекрасну якість.

Згодом "Red Fife" став одним з основних видів, поширених у Канаді і північних штатах Америки. Його одинокою хибою були більша висота та пізніше дозрівання. Пізніше поширення набуло схрещення видів "Red Fife" та "Hard Red Calcutta", яке одержало назву "Marquis" (у новому гібриді наявне було сполучення якості та урожаю виду "Red Fife" зі скорішим на двадцять днів дозріванням "Hard Red Calcutta"). До

1928 р. 85 відсотків усіх посівів у Канаді ярої пшениці був вид "Marquis" з половинчастим українським походженням.

Історія імміграції українців до Канади

Історія зберегла для нас імена перших українців, які прибули до Канади у 1891 році. Це мешканці села Небилів в Західній Україні Іван Пилипів і Василь Єленяк.

Масового розмаху українська імміграція до Канади набуває тільки після 1896 року, значною мірою завдяки зусиллям галицького агронома Осипа Олеськова, який скерував великий потік українських іммігрантів з сіл Західної України замість Бразилії до Канади.

Впродовж першої хвилі української імміграції до Канади, яка вважається найбільшоїю і відбувалася між 1891 і 1914 роками, в країні оселилося понад 170 тисяч українців. Більшість з них прибула з західноукраїнських регіонів Галичини та Буковини, хоча помітна кількість іммігрантів приїхала з правобережної України, яка у той час перебувала під Росією. Основним мотивом для переселення в Канаду була можливість отримати за номінальну суму 10 доларів земельні наділи завбільшки 160 акрів (64,7 га) у степових провінціях. Також велика кількість українців приїздила до Канади як тимчасові робітники. Заробивши грошей, вони поверталися додому.

Друга хвиля української імміграції до Канади відбувалася у міжвоєнний період, особливо між 1924 і 1930 роками. Ця хвиля збагатила Канаду ще 68 тис. українців. І знову-таки, більшість з них прибула з Галичини і Буковини.

Третя хвиля української імміграції до Канади була спричинена політичними причинами та тривала з 1947 по 1954 роки. За цей час до Канади прибуло близько 34 тис. українців. Багато з них були переселенцями або політичними біженцями, що надало цій хвилі відверто політичного забарвлення.

На початку 1990-х років розпочалася четверта хвиля української імміграції до Канади, яка триває досі. Ця хвиля була пов’язана переважно з економічними причинами.