Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
280
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
77.41 Кб
Скачать

Висновки до розділу 2

Моральне виховання - активний життєвий процес відносин, взаємодій, діяльності, спілкування та подолання протиріч. Мета виховання - формування морально стійкою цілісну особистість. Специфіка процесу морального виховання зумовлена ​​також і його змістом - суспільною мораллю, необхідністю впровадження норм громадського моральної свідомості в індивідуальну свідомість і поведінку кожної дитини. Складність процесу морального виховання в тому, що його організація є одночасно організація всього життя дітей, всієї їх діяльності і відносин, воно відбувається і поглиблюється в процесі їх морального усвідомленого здійснення.

Велику допомогу у моральному вихованні дітей у виховному закладі надають твори видатного педагога В.О.Сухомлинського, які виховують у дітей різного віку цілу низку важливих моральних якостей: ввічливість, доброту, співчуття. В якості прикладів нами були підібрані твори видатного педагога, які виховують окремі моральні якості: „Важко бути людиною”, „Скажи людині „здрастуйте”, „Намисто з чотирма променями”, „Кінь утік”. „Горбатенька дівчинка” „А серце тобі нічого не наказало?”

Користуючись гуманістичними порадами В.Сухомлинського, нами були розроблені методичні рекомендації для вихователів і батьків щодо виховання в дітей моральних якостей: доброти, відповідальності, доброзичливості та ін.

Висновки

Згідно з метою та завданнями роботи, здійснивши аналіз психолого-педагогічних джерел з проблеми дослідження, ми дійшли наступних висновків.

Проблема морального виховання особистості є предметом психологічних і педагогічних досліджень (В.Афанасьєв, І. Гнатко, Н.Гарпиневич, Ж. Голотвин, Ф. Константинов, А.Леонтьєв, Л.Рудченко та ін). Здійснивши аналіз останніх досліджень, ми дійшли висновку, що термін “моральне виховання” розглядається як: “суспільне явище, що підпорядковується законам суспільного розвитку”; “процес, специфічні функції якого здійснюються за своїми власними правилами та закономірностями”; “цілеспрямований уплив старшого покоління на молодше з метою вироблення в нього стійких моральних якостей” та ін.

Значний внесок в розвиток морального виховання дітей дошкільного віку був зроблений Василем Олександровичем Сухомлинським, який вважав, що навчити дітей любити, жаліти, поважати інших, тобто основам моральної поведінки, є однією з важливих цілей виховання. Володіючи не тільки педагогічним, але і літературним талантом, Сухомлинський виклав свій багатіший, унікальний досвід, свої філолофсько-педагогічні погляди в численних статтях, книгах, залишив велику рукописну спадщину.

Важливим інструментом впливу при вихованні в дітей дошкільного віку моральних якостей є природа. В процесі ознайомлення з рідною природою, її багатствами, в житті дітей відбувається засвоєння багатьох завдань морального виховання. Спілкуючись з природою, бережно відносячись до рослин, піклуючись про них власноруч вони відчувають свою відповідальність за збереження природних багатств. Краса природи рідного краю - засіб як патріотичного виховання, так і формування моральних та екологічних цінностей дітей і гуманістичного ставлення до природи.

Велике значення виховним можливостям природи, її краси, надавав і В.О.Сухомлинський. Адже звернення до краси, облагороджування душі, переживання краси виховує відчуття дитини настільки, що вона стає сприйнятливою до слова, а значить стає виховуванню.

Дослідивши погляди В.О. Сухомлинського на моральне виховання дітей, нами була здійснена підбірка творів педагога для дітей дошкільного віку, спрямованих на виховання моральних якостей дітей, а саме ввічливості, добра, дружби, лагідності, милосердя, куди увійшли такі твори як „Важко бути людиною”, „Скажи людині „здрастуйте”, „Намисто з чотирма променями”, „Кінь утік”. „Горбатенька дівчинка” „А серце тобі нічого не наказало?” Ці твори, як і багато інших літературних творів педагога, є яскравим зразком могутнього виховного впливу, який може робити влучне слово на свідомість дитини.

Згідно з завданнями нашого дослідження, керуючись педагогічними поглядами В.О.Сухомлинського на моральне виховання дітей, нами були розробили методичні рекомендації щодо виховання моральних якостей у дітей. В рекомендаціях, розрахованих на батьків та вихователів, ми насамперед радимо більш гуманно та уважно ставитись до дитини, її потреб, розвивати її кращі сторони, виховувати моральну, відповідальну, гуманну людину.