Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
60.83 Кб
Скачать

Розділ 2. Емпіричне дослідження особливостей пам'яті у дітей

Окрім аналізу психологічної літератури, ми провели практичне дослідження. Воно проходило в два етапи.

Метою цього експериментального психологічного дослідження є: виявлення особливостей пам'яті у дітей.

Також ми визначили наступні завдання:

  1. Підбірка методик для перевірки гіпотези

  2. Формування дослідницької групи

  3. Обробка отриманих даних

Гіпотеза - у дітей явно виражена опосередкована і логічна пам'ять, також знижується рівень механічної пам'яті.

Методи емпіричного дослідження стандартизовані.

Методики:

  1. Методика "Діагноста опосередкованої пам'яті"

  2. Методика на визначення коефіцієнта логічної і механічної пам'яті

Емпіричною базою служило служив дитячий садок - ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД №250. Спеціалізований (логопедичний) для дітей з тяжкими порушеннями мовлення.

(11 дітей, 10 хлопчиків і 1 дівчинка)

У дослідженні брали участь :

    1. Клименко Ярослав

    2. Кушнір Матвій

    3. Маргашок Ашот

    4. Наньєв Данило

    5. Нелюдина Єва

    6. Петришин Вова

    7. Прохоренко Іван

    8. Сандлер Дамір

    9. Сусло Захар

    10. Юрченко Саша

    11. Яркун Кирило

На першому етапі ми провели діагностику опосередкованої пам'яті. Після отримання і обробки даних ми виявили у 10% - дуже високий, у 55% випробовуваних високий рівень опосередкованої пам'яті і у 5% - середній рівень. Виходячи з цих показників, ми можемо стверджувати, що у дітей розвивається опосередкована пам'ять. (див. Таблиця. №1)

Таблиця. №1

На другому етапі нашого дослідження ми провели методику на визначення рівня логічної і механічної пам'яті. Ми дійшли наступних висновків: 45% випробовуваних показали високий рівень логічної пам'яті, 35% - норму. По рівню механічної пам'яті ми отримали наступні показники: у 25% випробовуваних був виявлений високий рівень механічної пам'яті, у 50% - нормальний, у 3% - низький. (див. таблицю. №2) Виходячи з цього, ми можемо зробити наступний висновок: "У дітей поступово знижується рівень механічної пам'яті і відповідно підвищуються показники логічної пам'яті. Це свідчить про те, що діти роблять більший акцент на запам'ятовуванні шляхом асоціацій, шукають взаємозв'язку і відходять від заучування, починають міркувати, мислити логічно.

Таблиця. №2

Отже, зіставивши дві методики, ми прийшли до того, що у дітей 2-4 років високий рівень опосередкованої пам'яті. Тобто механічна пам'ять, може бути не повністю, але значною мірою замінюється логічній. Що випробовуваних показали низький рівень було порівняльне небагато (3%). В основному на низький показник вплинула неуважність випробовуваних.

2.3

Рекомендації щодо розвитку

пам’яті у дітей

Варто знати, що розвиток уміння користуватися пам’яттю залежить від того, як забезпечується управління цим процесом. Необхідно створювати умови, що прискорюють навчання, дають можливість краще засвоїти й зберегти в пам’яті знання. Адже від неповного використання уяви вміння пригадувати погіршується.

Розвиток пам’яті у молодшому шкільному віці насамперед залежить від зацікавленості дитини, тому варто це враховувати при підготовці та проведенні уроку. Яскраві образи, цікаві нестандартні порівняння, зрозумілі дитині запам’ятовуються набагато ефективніше, ніж багаторазове повторення незрозумілих понять.

Слабка пам’ять не існує сама по собі. Це є не що інше, як слабка увага, від відсутності інтересу до матеріалу, а тому спостережливість розпорошена, спрямована одночасно на кілька предметів. Вдосконалення пам’яті вимагає постійних тренувань.

Регулярне звернення до пам’яті-уяви стає звичкою, створює умови для формування продуктивної пам’яті. Тренування не повинно бути ізольованим актом, штучним повторенням одного і того самого. Не треба надмірно лякати себе невдачами, вдосконаленню пам’яті дуже шкодить перенапруження, негативні емоції, пасивність і лінощі. Завдання крок за кроком повинні збільшуватись, а їх виконання свідчитиме про зростання тренувального ефекту.