Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
60.83 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ…………………………..

Розділ 1

    1. Проблема дослідження особливостей пам’яті в нормі та з порушеннями мовлення……….

    2. Загальна характеристика пам’яті як психічний процес старших дошкільників…………..

    3. Загальна характеристика пам’яті старших дошкільників з порушеннями мовлення………………..

Висновок о першого розділу…………….

Розділ 2 Емпіричне дослідження особливості пам’яті дітей з порушеннями мовлення…………….

2.1 Методичні засади емпіричного дослідження пам’яті старших дошкільників з порушенням мовлення……………..

2.2 Психологічні особливості пам’яті старших дошкільників з порушеннями мовлення…………………..

2.3 Рекомендації щодо формування пам’яті старших дошкільників з порушеннями мовлення…………………..

Висновки…………….

Список використаних джерел……………

Вступ

Актуальність даної теми обумовлена тим, що у дітей з порушенням мовлення розвиток пам'яті зменшена продуктивність запам'ятовування при опорі на слова. Висока продуктивність запам'ятовування спостерігається в тих випадках, коли воно включається в діяльність, що вимагає інтелектуальної активності. Тому краще запам'ятовується те, що пов'язане з самостійними пошуками рішення, подоланням скрути – наприклад, в проблемному навчанні.

У дітей із порушенням мовлення у старшому дошкільному віці має місце знижений обсяг усіх видів пам'яті, порівняно з нормою. Протягом навчання ці показники поліпшуються, однак слухомовленнєва пам'ять не досягає норми. З'ясовано, що рівень слухової пам'яті безпосередньо пов'язаний із мовленнєвим розвитком: чим гірше мовлення, тим гірша слухова пам'ять. Такий чинник зумовлює зменшення функції слухової пам'яті.

У дітей з порушенням мовлення під час довільного запам'ятовування спостерігається низька пізнавальна активність. Про це свідчить недостатня готовність до напруженої роботи, активного пошуку раціонального запам'ятовування і відтворення. 

Навіть у дітей з порушеннями мовлення індивідуальні відмінності пам'яті значні. Ці відмінності носять кількісні і якісні характеристики. Яка ж природа цих відмінностей і чим вони обумовлюються, природженими здібностями або властивостями людського мозку або ж значної міри є продуктом систематичних тренувань або виробітку доцільних прийомів запам'ятовування. Тому дослідження цієї проблеми є важливою і необхідною умовою для осмислення.

Мета даної роботи: теоретично та емпірично проаналізувати особливості пам’яті старших дошкільників з порушеннями мовлення.

Завдання даного дослідження є:

Теоретично проаналізувати проблему особливості пам’яті у дошкільному віці

Здійснити емпіричне дослідження пам’яті з порушеннями мовлення дітей старшого дошкільного віку

Визначити особливості пам’яті старших дошкільників з порушеннями мовлення

Розробка рекомендацій щодо формування та розвиток пам’яті старших дошкільників з порушеннями пам’яті

Об’єкт: особливості пам’яті дошкільників

Предмет: особливості пам’яті старших дошкільників з порушеннями мовлення

Методологічна та теоретична основа дослідження склали: науковопсихологічне уявлення про особливості пам’яті дошкільників (Е.М.Мастюкова, А. Миронов, С.О. Лебедева, Ю.Г.Трошихіна, Г.О. Люблінська, Г.Рошка, Л.М.Житникова, Л.абалян, Г.А. Урунтаева, І.М. Матюгін, В. Кузьменко. ); теоретичні положення про причини та механізми виникнення і перебігу порушень у дітей (Р.В. Павелків, А.Г. Маклаов, Л.С Вигоцький, С. Рубінштейн, К. Ушинський, І. Сеченов, З. Істоміна,О. Запорожець, С.О. Ладивір ).

Організація дослідження. Місце проведення дослідження: дитячий садок - ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД №250. Спеціалізований (логопедичний) для дітей з тяжкими порушеннями мовлення. Групи для дітей з ФФНМ та ЗНМ. Вибірку склали 12 дітей з ЗНМ віком від 3 до 6 років.

Наукова новизна: одержаних результатів дослідження полягає в систематизації теоретичного матеріалу стосовно особливостей та механізмів ранніх проблем з пам’ятю.

Практичне завдання результатів дослідження визначається тим, що доведено ефективність розвитку пам’яті комплексної допомоги дітям з порушеннями мовлення

Структура і обсяг роботи курсова робота складається із вступу, двох розділів, висновків до розділів, висновків, списку використаних джерел. Робота без списку використаних джерел складається з 30 сторінок. Повний обсяг роботи складає 33 сторінки.

Розділ 1

1.1

Особливості пам'яті у дітей у нормі.

Як показало велике число досліджень різних країн (Ж. Барбізе, Д. Бробент, Н. Воу, П.І. Зінченко, В. Кінч, А.Р. Лурія, А.А. Смирнов, Дж. Талланд) пам'ять слід розглядати як важку функціональну систему, активну за своїм характером, розбивається на ряд послідовних ланок і організовану на ряді рівнів. Цей складний системний характер зберігається при основних процесах пам'яті і рівною міроювідноситься як до процесу фіксації (або запам'ятовування), так і до процесі її відтворення (або пригадування) ряду відбитих слідів.

Крім того, пам'ять слід розуміти як активну мнестичну діяльність. Це проявляється в тому, що людина активно переробляє підходящу до нього інформацію і не просто запам'ятовує сліди, адресованих йому подразників, але і кодує цю інформацію, відбирає її історичні ознаки, вводить її в певну систему, відому «суб'єктивну організацію ». Більш того, в ряді випадків, цей активний характер мнемічної діяльності проявляється в тому, що людина ставить спеціальну завдання запам'ятати матеріал, і саме це перетворює процес ненавмисного пасивного фіксування специфічну форму активної мнемічної діяльності, так звану довільну пам'ять.