Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінляндія.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
129.46 Кб
Скачать
  1. Опишіть процес формування державної символіки Республіки Фінляндія.

Герб Фінляндії — коронований золотий лев в червленому полі, права передня лапа замінена рукою в обладунку, що тримає срібний меч із золотою рукояттю. Лев зневажає задніми лапами срібну шаблю сарацина із золотою рукояттю. Щит усіяний 9 срібними трояндами. Офіційно використовується тільки з 1978, хоча з'явився вперше близько 1580року. Лев — стародавній скандинавський символ влади і могутності, символ лицарства (рука) і шабля сарацина — причетність до загальної культури християнської Європи в боротьбі з мусульманами.

Maamme (укр. Наш край), (суах. Vårt land) – національний гімн Фінляндії. У Конституції країни нічого не сказано про гімн, тому він має неофіційний статус.

Оригінальний твір був написаний Йоганном Людвігом Рунебергом у 1846 році, проте був надрукований тільки у 1848 році. Твір виступив прологом до циклу віршів «Розповіді прапорщика Стоя». Твір був написаний на шведській мові. Музику до майбутнього гімну написав Фредрік Пациус, емігрант з Німеччини. Вперше прозвучала в травні 1848 році у виконанні академічного хору на шведській мові. Переклад на фінську мову зроблений у 1889році, проте перші варіанти з’явились ще у 1867 році.

У оригінальному варіанті на шведській мові не йшлося про Фінляндію (за винятком 4 та 10 віршів, які дуже рідко співаються), а співалось про невизначену північну країну. У фінському варіанті же йшлося саме про Фінляндію.

Мелодія фінського гімну є також мелодією до Естонського національного гімну.

Прапор Фінляндії — державний прапор Фінляндії. Один з офіційних символів Фінської держави.

З XVII століття до 1809 року Фінляндія була частиною Швеції. Після здобуття незалежності був затверджений національний прапор за зразком шведського. Подібні прапори були введені в обіг фінськими яхт-клубами більш ніж на півстолітті раніше, коли Фінляндія входила до складуРосійської імперії. Перший яхт-клуб був заснований в 1861 році в Гельсінкі, він і затвердив білий прапор з синім хрестом і гербом своєї кантони. Інші яхт-клуби послідували цьому прикладу, узявши за основу біле поле з синім хрестом, але з гербами відповідних кантон. Перший, хто запропонував зробити білий і блакитний національними кольорами Фінляндії в1862 році, був поет Захаріас Топеліус.

Після здобуття Фінляндією незалежності 6 грудня 1917, було оголошено конкурс на створення національного прапора. Було представлено декілька проектів. Основними кольрами мали бути або червоний і жовтий(кольори національного гербу Фінляндії) або білий та блакитний. До остаточного затвердження прапора тимчасово вживали червоне полотнище із зображенням золотого (жовтого) лева національного гербу Фінляндії.

1 травня 1918 було затверджено сучасний варіант прапора.

З цього часу 1 травня у Фінляндії святкується День Прапора

Діва Фінляндія (Фінська діва, фін. Suomi-neito, швед. Finlands mö) — національна персоніфікаціяФінляндії. Діва Фінляндія — босонога молода панянка у віці близько 25 років, найчастіше зображується з заплетеним волоссям, блакитноока. Одягнена в синьо-білий національний костюм або в білий одяг. Спочатку її називали Аура на честь однойменної річки, що протікає через місто Турку (Або).

Історія[ред. • ред. код]

В якості національного символу образ діви Фінляндії використовувався з XVIII століття, коли її зображували як жінку з короною (дослівно — стінна корона, зубці якої виконані у вигляді фортечних башточок). З розвитком національної свідомості та набуттям Фінляндією незалежності образ діви Фінляндії отримав подальший розвиток. Зображення діви, що персоніфікують Фінляндію, а також поєднання синього та білого кольорів стали важливими інструментами пропаганди в боротьбі за захист фінської автономії від зазіхань російської окупаційної влади.[1]

Образ діви Фінляндії може також розглядатися як посилання на обриси Фінляндії на географічній карті. При невеликій уяві вона виглядає як жіночий силует з піднятою рукою (та другою — до Московського перемир'я 1944), головою та спідницею. Метафора так широко використовується, що північно-західну комуну Енонтекіе називають Рукою (фін. Käsivarsi) навіть в офіційному контексті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]