Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наукова програма риторика всі.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
284.67 Кб
Скачать

Тема 3. Культура мови. Види красномовства.

Риторика та теорія мовлення. Мовна культура античності і категорія гармонії. Мовна культура Київської Русі. Ефективність мовного спілкування.

Мова і мовлення, комунікація та спілкування. Провідні функції мовлення. Види мовленнєвої діяльності. Вербальні та невербальні засоби спілкування. Основні якості мовлення. Культура мовлення та його особливості. Етичний аспект культури мовлення. Різновиди мовлення за функціональним призначенням. Стилістика. Функціональні стилі мови (науковий, публіцистичний, художній, розмовний). Фактори, що впливають на формування стилів.

Культура ораторського мовлення. Основні ознаки мовної культури промовця: правильність, точність, логічність, багатство та різноманітність, чистота, доречність, достатність і ясність мовлення. Елементи художньості у мовленні оратора. Мовне самовдосконалення оратора: спостереження за власним і “чужим” мовленням, мовленнєвий самоаналіз, систематичне збагачення словникового запасу.

Класифікація красномовства. Види красномовства: соціально-політичне; академічне; судове; соціально-побутове; духовне (церковно-богословське). Діалогічне красномовство.

Модуль II сучасна риторика: теорія і практика

Тема 4. Інвенція і диспозиція.

Загальна характеристика закономірностей, встановлених риторикою для вдалого виступу перед аудиторією.

Інвенція як розділ класичної риторики. Задум, ідея, тема. Гіпотеза. Концепція. Моделювання аудиторії. Стратегії і тактики. Типи підготовки до промови, переваги і недоліки кожного з них.

Концептуальний закон. Процес і способи розробки концепції. Закон моделювання аудиторії. Прогнозування соціально-психологічних ознак. Стратегічний закон. Системна побудова оратором стратегії впливу на аудиторію. Тактичний закон. Психологічні аспекти впливу. Цільова установка оратора. Завдання та надзавдання.

Основні поняття і закони диспозиції. Основні частини промови (вступ, виклад, висновки), їх характеристика. Методи викладу матеріалу (дедуктивний, індуктивний, аналогійний, стадійний, концентричний). Теза і аргумент як основні категорії диспозиції. Логічна аргументація (закони тотожності, суперечності, виключення третього, достатньої підстави). Логічні помилки. Аналогійна аргументація. Демонстрація. Типи висновків, доцільність їх застосування.

Тема 5. Елокуція.

Комунікативні ознаки мовлення. Елоквенція. Поняття тропів і фігур та критерії їх виділення й розрізнення. Види тропів і їх використання у публічних промовах. Характеристика основних фігур. Роль і місце фігур у промові. Специфіка їх використання. Риторичний аналіз тексту.

Способи мовленнєвого впливу: прямі і непрямі. Логіка і паралогіка. Фігуративна практика. Фігури. Тропи: метафора, метонімія, іронія та ін. Теорії метафори. Мовленнєвий закон. Алхімія та магія живого слова.

Комунікативні якості мовлення: правильність, виразність, багатство, ясність, точність, стислість, доцільність, художня образність. Техніка мовлення. Робота над готовим текстом. Репетиція промови. Співвідношення виступу та імпровізації.