Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма з історії психології (ІI сем...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Тема 10. Становлення наукової психології: кінець ХIХ – початок ХХ ст.

Тема 11. Розвиток галузей психології у другій половині XIX ст.

Тема 12. Криза вундтівської парадигми і виникнення психологічних шкіл на початку XX ст.

Тема 13. Розвиток зарубіжної психології у першій половині ХХ ст. Фрейдизм і неофрейдизм

Тема 14. Поведінковий напрям у психології. Біхевіоризм і необіхевіоризм

Тема 15. Розвиток гештальтпсихології

Тема 16. Феноменологічна та екзистенціальна психологія

Тема 17. Розвиток когнітивної психології

Тема 18. Гуманістична і трансперсональна психологія. Основні тенденції розвитку зарубіжної психології на межі ХХ-ХIХ ст.

Тема 19. Розвиток психології у Росії у другій половині XIX – на початку XX ст.

Тема 20. Російська експериментальна психологія на початку XX ст.

Тема 21. Розвиток вітчизняної психології у 20-30-ті роки XX ст.

Тема 22. Вітчизняна психологія у другій половині ХХ ст.

Тема 23. Розвиток психологічної думки в Україні

Тема 10. Становлення наукової психології: кінець хiх – початок хх ст.

Природничо-наукові передумови перетворення психології на самостійну науку. Основні досягнення фізіології нервової системи і органів чуття. Ч.Белл і „нова анатомія мозку”. Закон специфічної енергії органів чуття Й.Мюллера. Френологія Ф.Галля.

Експериментальна психологія Г.Гельмгольца. Досліди Е.Пфлюгера. Психофізика Е.Вебера та Т.Фехнера. Основний психофізичний закон. Психометрія Ф.Дондерса.

Еволюційна теорія Ч.Дарвіна та її вплив на розвиток психології. Поява принципу біологічного детермінізму. Уявлення про предмет психології у теорії Г.Спенсера. Рівні розвитку психіки та її роль в адаптації живих істот до навколишнього середовища.

Поступове відокремлення психології від фізіології. Становлення експериментальної психології. В.Вундт – засновник експериментальної психології. Вундтівська концепція побудови психології. Відкриття першої психологічної лабораторії у Лейпцизі. Метод інтроспекції. Тематика лабораторних досліджень у школі В.Вундта.

Подальший розвиток експериментальної психології у Німеччині. Дослідження пам’яті Г.Еббінгаузом.

Тема 11. Розвиток галузей психології у другій половині XIX ст.

Формування генетичної психології, педології та порівняльної психології. Передумови виокремлення вікової психології у самостійну область. Теорія рекапітуляції С. Холла. Етнопсихологія дитинства М.Мід. Ідея саморозвитку у працях Е.Клапареда. Зоопсихологія: „закон економії” К.Ллойд-Моргана. Теорія тропізмів Ж.Леба.

В.Штерн – засновник диференційної психології та психотехніки. Теорія персоналізму та теорія конвергенції двох факторів В.Штерна. Розвиток диференційної психології. Дослідження генетичних основ індивідуальних відмінностей Ф.Гальтоном. Метод близнюків. Впровадження методу тестів Д.Кеттеллом. Перші тести інтелекту. Діагностика рівня розумового розвитку А.Біне. Розробка Г.Мюнстербергом тестів для профвідбору.

Розвиток етнопсихології, її вплив на уявлення про соціокультурну обумовленість психіки людини. „Психологія народів” В.Вундта. М.Лацарус і X. Штейнталь – засновники етнопсихології. Становлення соціальної психології, поява різних підходів до проблеми взаємозв'язку людини і суспільства.

Клінічні дослідження несвідомого, праці Ж.Шарко, А.Льєбо, Т.Рібо та П.Жане. Основні риси французької психології.

Тема 12. Криза вундтівської парадигми і виникнення психологічних шкіл на початку XX ст.

Криза методології асоціанізму. Зародження нових психологічних напрямів. Структуралізм та функціоналізм у психології. Структурна психологія Е.Б.Тітченера.

Інтенціональна психологія Ф.Брентано, розвиток його ідей у європейському функціоналізмі. Дослідження К.Штумпфа та Х.Еренфельса. Американський функціоналізм. Теорія В.Джемса: вчення про емоції та особистість. Ідея „потоку свідомості”. Дослідження релігійного досвіду. Чиказька та колумбійська школи функціоналізму, дослідження Д.Дьюї, Д.Енджелла, Р.Вудвортса.

Експериментальні дослідження мислення у Вюрцбурзькій школі під керівництвом О.Кюльпе. Експерименти К.Бюлера та Н.Аха.

Дослідження ролі культури та соціального середовища у становленні психіки у працях представників французької соціологічної школи. Праці Е.Дюркгейма, Л.Леві-Брюля, Г.Тарда.

Описова психологія В.Дільтея. Проблема активності „Я” у концепції Е.Шпрангера, поняття „форми життя”. Вільгельм Віндельбанд: відмінність номотетичних та ідіографічних наук.