Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма з історії психології (ІI сем...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Тема 17. Розвиток когнітивної психології

Передумови виникнення когнітивної психології. Генетична психологія Ж.Піаже. Метод клінічної бесіди. Егоцентризм та інші характеристики дитячого мислення. Епістемологічна концепція Ж.Піаже, його погляди на адаптацію як взаємозв’язок асиміляції та акомодації. Поняття операції, етапи розвитку операціонального інтелекту.

Дослідження Л.Кольбергом морального розвитку дітей. Відкриття нових закономірностей пізнавального розвитку дітей у працях Дж.Брунера.

Розвиток когнітивної психології у другій половині XX ст. Предмет психології та методи психологічного дослідження у когнітивній психології. Підхід до психіки як до системи переробки інформації. Відновлення інтересу до проблеми свідомості. Теорія когнітивного дисонансу Л.Фестінгера. Праці Д.Міллера, Ю.Галантера, К.Прібрама. Утворення Центру когнітивних досліджень. Когнітивна революція у психології. Основні положення когнітивної психології. Наукові погляди У.Найссера. Комп’ютерна метафора.

Теорія особистісних конструктів Дж.Келлі. Екологічна теорія сприймання Д.Гібсона.

Тема 18. Гуманістична і трансперсональна психологія. Основні тенденції розвитку зарубіжної психології на межі хх-ххі ст.

Ідея „третьої сили” у психології. Предмет психології та методи психологічного дослідження у гуманістичній психології. Поняття про неадаптивну особистість. Проблеми самоактуалізації і цілісної особистості у працях Г.Оллпорта, А.Маслоу та К.Роджерса. Поняття про риси особистості, запропоноване Г.Оллпортом.

Ієрархія мотивів у концепції А.Маслоу. Значення „пікових” переживань. Поняття комплексу Іони. Клієнт-центрована терапія К.Роджерса. Значення емпатії для психотерапевтичного процесу. Роль самооцінки у розвитку особистості за К.Роджерсом.

Трансперсональний підхід С.Грофа. Дослідження змінених станів свідомості та духовного досвіду. Перинатальний рівень психічного. Хілотропна та холотропна картини світу. Картографія психіки за Р.Ассаджолі. Концепція психосинтезу.

Основні тенденції розвитку зарубіжної психології на межі ХХ-ХIХ ст. Головні методологічні проблеми сучасної психології. Парадигмальний статус психології. Вплив постпозитивізму, конструктивізму та постмодернізму на методологію сучасної психології.

Тема 19. Розвиток психології у Росії у другій половині XIX – на початку XX ст.

Загальна характеристика російської психології, основні риси, що визначають її своєрідність. Роль соціальних факторів і внутрішньої логіки розвитку науки у становленні вітчизняної психології.

Періодизація розвитку психологічної науки у Росії. Особливості розвитку вітчизняної психології. Полеміка І.М.Сєченова і К.Д.Кавеліна. Дві концепції побудови психології. Психологічна проблематика у працях В.С.Соловйова. Праці М.І.Владиславлєва. Формування емпіричної психології у працях М.М.Троїцького. Культурно-історична концепція розвитку мовлення та мислення О.О.Потебні.

Розробка філософсько-психологічних ідей В.С.Соловйова у працях Л.М.Лопатіна, С.Л.Франка та М.О.Лосського. Теорія психологізму та її розвиток у працях Д.М.Овсянико-Куликовського та Л.Й.Петражицького.