Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма з історії психології (ІI сем...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Тема 20. Російська експериментальна психологія на початку XX ст.

Створення перших лабораторій. Природний експеримент О.Ф.Лазурського. Наукова характерологія як вчення про індивідуальні відмінності. Відкриття Інституту експериментальної психології. Аналітичний метод Г.І.Челпанова. Природничо-науковий підхід М.М.Ланге. Моторна теорія уваги. Експериментальна психологія М.Я.Грота.

Російський шлях у науці про поведінку. Вчення І.П.Павлова про умовно-рефлекторну діяльність. Уявлення про сигнальні системи як регулятори поведінки. Поняття про „експериментальні неврози”. Ідея рефлексу свободи. Проблема особистості і колективну у рефлексології В.М.Бехтерєва. Вчення про домінанту О.О.Ухтомського. Поняття „хронотоп”. Концепція „оперативного спокою”.

Розвиток науки про поведінку у концепціях В.О.Вагнера та М.О.Бернштейна. Рівні побудови рухів. Ідея рефлекторного „кільця”. Цільова детермінація рухів.

„Психологія без метафізики” у працях О.І.Введенського.

Тема 21. Розвиток вітчизняної психології у 20-30-ті роки XX ст.

Основні тенденції у розвитку вітчизняної психології у 20-ті рр. Підходи до побудови психологічної науки на основі марксизму.

Розвиток теоретичної та прикладної психології. Реактологія К.М.Корнілова. Психологія соціального буття Г.Г.Шпета. Розробка методологічних проблем психології. Обґрунтування культурно-історичного підходу до вивчення свідомості людини. Наукові здобутки у галузі етнічної психології та психології мистецтва.

Педологія, її досягнення і проблеми. Теорії психічного розвитку М.Я.Басова, П.П.Блонського та А.Б.Залкінда.

Психологічні погляди Л.С.Виготського, концепція вищих психічних функцій.

Психотехніка, праці І.Н.Шпільрейна та С.Г.Геллерштейна. Основні тенденції у розвитку вітчизняної психології 30-40-х рр.

Тема 22. Вітчизняна психологія у другій половині хх ст.

Теорія установки Д.М.Узнадзе і грузинська психологічна школа. Теорії діяльності О.М.Леонтьєва та С.Л.Рубінштейна. Дослідження О.Р.Лурії, зародження нейропсихології. Праці А.О.Смирнова. Дослідження Б.М.Теплова та В.Д.Небиліцина у галузі диференційної психофізіології. Теорія поетапного формування розумових дій П.Я.Гальперіна. Розвиток дитячої психології у працях Д.Б.Ельконіна, О.В.Запорожця, Л.І.Божович. Ленінградська школа психології, праці Б.Г.Ананьєва та В.М.М’ясищева.

Концепція розвиваючого навчання В.В.Давидова. Підхід до основних методологічних проблем психології у концепції Б.Ф.Ломова. Розвиток концепції С.Л.Рубінштейна у працях його учнів.

Основні тенденції розвитку вітчизняної психології на межі ХХ-ХХI ст. Дослідницька та практична психологія. Основні галузі психологічного знання.

Тема 23. Розвиток психологічної думки в Україні

Психологічні погляди у часи Київської Русі. Психологія у “братських школах”. Психологічні погляди І.Вишенського. Г.Сковорода про душу і світ.

Викладання психології у в Києво-Могилянській академії. І.Гізель.

Класично-інтроспективний, природничо-науковий та культурно-гуманістичний напрями у вітчизняній психології XX ст.

Розвиток української психології у радянський період. Діяльнісний підхід у психології Г.С.Костюка.

Теорія вчинку та шляхи розвитку психології в період незалежності України XX ст. Філософія вчинку М.М.Бахтіна. Вчинок як методологічний принцип побудови теорії психології у працях В.А.Роменця.

Проблеми становлення сучасної української психології.