Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_ИУС_17_06_2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Хід виконання роботи

1. Завершіть таблицю, заносячи пояснення і призначення для усіх елементів.

2. Побудуйте свою діаграму активності.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №7

Тема

Діаграми класів і об’єктів

Мета роботи

Отримати загальні уявлення про діаграми класів і обєктів.

Теоретичні відомості

Діаграма класів - це набір статичних, декларативних елементів моделі. Діаграми класів можуть застосовуватися й при прямому проектуванні, тобто в процесі розробки нової системи, і при зворотному проектуванні - описі існуючих і використовуваних систем. Інформація з діаграми класів напряму відображається у вихідний код додатка - у більшості існуючих інструментів UML-моделювання можлива кодогенерація для певної мови програмування (за звичай, Java або C++). Таким чином, діаграма класів - кінцевий результат проектування й відправна крапка процесу розробки.

Елементи, які використовуються на діаграмі класів, розташовані у групі «Статична структура UML».

Клас на діаграмі зображується у вигляді прямокутника, розділеного горизонтальними лініями на три частини. У першій частині вказується назва класу. Друга частина містить перелік атрибутів класу, які характеризують той або інший об'єкт цього класу в моделі предметної області. Третя частина містить перелік операцій, що відповідають його поведінці в моделі предметної області. Щоб визначити зв’язки між класами, використовують фігури Ассоциация, Ссылка, Зависимость, Обобщение и Композиция. На рис.7.1. представлена діаграма класів «Програмне забезпечення». Фігура Обобщение використовується задля того, щоб показати перехід від конкретного елемента до більш загального.

Рис.7.1. Діаграма класів «Програмне забезпечення»

Діаграми об’єктів показують безліч об'єктів - екземплярів класів (зображених на діаграмі класів) і відносин між ними в деякий момент часу. Тобто діаграма об'єктів - це свого роду знімок стану системи в певний момент часу, що показує безліч об'єктів, їхній стан й відносини між ними в цей момент.

представляє конкретний екземпляр якого-небудь класу. В об'єкта є ім'я (підкреслене, щоб показати, що цей елемент є екземпляром чого-небудь) і атрибути. Звичайно, об'єкти використають у концептуальній моделі, у якій вони представляють реальні поняття, але не визначають поводження, або ж у схемах об'єктів, що відображають стан системи в певний момент часу. У схемах класів об'єкти головним чином використаються, щоб проілюструвати структури даних.

Хід виконання роботи

  1. Доповнити кожний клас, що представлений на рисунку діаграми класів «Програмне забезпечення», атрибутами і операціями.

  2. Розробити діаграму об’єктів для класу «Текстові редактори».

  3. Розробити діаграму класів і об’єктів «Апаратне забезпечення».

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №8

Тема

Діаграма розміщення(deployment diagram)

Мета роботи

Отримати загальні уявлення про діаграму розміщення та навчитися їх використовувати на практиці.

Теоретичні відомості

Діаграма розміщення (розгортання) – це графічне представлення інфраструктури системи, на яку буде розгорнуто (розміщено) програмне забезпечення.

Яку користь можна витягти з діаграм розгортання? По-перше, графічне подання ІТ-інфраструктури може допомогти більш раціонально розподілити компоненти системи по вузлах мережі, від чого, як відомо, залежить у тому числі й продуктивність системи. По-друге, така діаграма може допомогти вирішити безліч допоміжних завдань, зв'язаних, наприклад, із забезпеченням безпеки.

Діаграма розгортання показує топологію системи й розподіл компонентів системи по її вузлах, а також з'єднання - маршрути передачі інформації між апаратними вузлами. Це єдина діаграма, на якій застосовуються "тривимірні" позначення: вузли системи позначаються кубиками. Всі інші позначення в UML - плоскі фігури.

Проста діаграма розгортання представлена на рис.8.1.

Рис.8.1. Діаграма розгортання