Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_ИУС_17_06_2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Хід виконання роботи

  1. Опишіть представлену діаграму взаємодії у словесному вигляді.

  2. Побудуйте діаграму взаємодії своєї проблемної області.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №5

Тема

Діаграма станів (statechart diagram)

Мета роботи

Отримати загальні уявлення про діаграму станів та навчитися їх використовувати на практиці.

Теоретичні відомості

Об'єкти характеризуються поводженням і станом, у якому перебувають. Наприклад, людина може бути немовлям, дитинкою, дитиною, підлітком або дорослим. Діаграми станів застосовуються для того, щоб пояснити, яким чином працюють складні об'єкти.

Стан (state) - ситуація в життєвому циклі об'єкта, під час якої він задовольняє деякій умові, виконує певну діяльність або очікує якоїсь події. Стан об'єкта визначається значеннями деяких його атрибутів і присутністю або відсутністю зв'язків з іншими об'єктами.

Діаграма станів показує, як об'єкт переходить із одного стану в інше. Очевидно, що діаграми станів служать для моделювання динамічних аспектів системи (як і діаграми послідовностей, кооперації, прецедентів і, як ми побачимо далі, діаграми діяльності). Від інших діаграм діаграма станів відрізняється тим, що описує процес зміни станів тільки одного екземпляра певного класу - одного об'єкта, причому об'єкта реактивного, тобто об'єкта, поводження якого характеризується його реакцією на зовнішні події. Поняття життєвого циклу застосовно саме до реактивних об'єктів, сьогодення стан (і поводження) яким обумовлено їхнім минулим станом. Але діаграми станів важливі не тільки для опису динаміки окремого об'єкта. Вони можуть використатися для конструювання систем, що виконуються, шляхом прямого й зворотного проектування.

Позначення на діаграмах станів.

Округлені прямокутники представляють стани, через які проходить об'єкт протягом свого життєвого циклу. Стан має два необов'язкових розділи для додаткової інформації. Верхній розділ містить ім'я, а нижній — список внутрішніх дій або діяльностей, виконуваних при настанні подій. Якщо стан відповідає тривалій діяльності, ця діяльність виражається у вигляді пари дій при вході й при виході.

Стрілками показуються переходи між станами, які викликані виконанням методів описуваного діаграмою об'єкта.

Існує також два види псевдостанів: початковий, у якому перебуває об'єкт відразу після його створення (позначається зафарбованим колом), і кінцевий, котрий об'єкт не може покинути, якщо перейшов у нього (позначається зафарбованим колом, обведеним ще одним колом).

Приклад діаграми станів представлений на рис.5.1.

Рис.5.1. Діаграма станів

Хід виконання роботи

  1. Опишіть представлену діаграму станів у словесному вигляді.

  2. Побудуйте діаграму станів своєї проблемної області.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6

Тема

Діаграма активності (activity diagram)

Мета роботи

Отримати загальні уявлення про діаграму активності та навчитися їх використовувати на практиці.

Теоретичні відомості

Діаграма активності нагадує блок-схему, яка графічно описує алгоритм розв’язку задачі. З другого боку діаграма активності дещо нагадує діаграму станів.

На першому курсі ми з вами розглядали алгоритм успішного початку дня. Як діаграма активності цей алгоритм буде виглядати так, як на рис.6.1.

Рис. 6.1. Приклад діаграми активності (діяльність UML)

На цій діаграмі використані елементи, які представлені у таблиці у першому стовпчику.

Елемент

Пояснення і призначення

Початковий стан