Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб.навч.прогр. Вступ до літературознавства.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни "Вступ до літературознавства" є нормативним документом Київського університету імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою української літератури, компаративістики та соціальних комунікацій на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 6.020303 "Філологія. Українська мова і література" відповідно до навчального плану денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинні опанувати студенти відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни "Вступ до літературознавства", необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Курс "Вступ до літературознавства" покликаний формувати теоретичну базу філолога, тому метою його вивчення є оволодіння студентами головним термінологічним апаратом літературознавства, здобуття навичок літературознавчого аналізу художнього тексту та вмінням орієнтуватись у літературному процесі.

Головне завдання курсу полягає в узагальненні та систематизації здобутих філологічних знань, поглибленні і розширенні розуміння літературознавчої термінології, ускладненні характеру абстрагування через встановлення зв’язків між літературознавством та окремими теоретичними настановами з естетики, філософії, психології тощо.

Завданнями курсу є :

здобуття студентами навичок сприйняття художнього твору в аспекті його художності, акцентуючи увагу на змістовній обумовленості кожного формального художнього засобу;

орієнтація майбутніх філологів на практичне використання теоретичної бази та навичок літературно-критичної оцінки у подальшому систематичному вивченні історії української та світової літератури;

внаслідок пов’язаних між собою за логікою (від конкретного до загального і навпаки) тематичних комплексів курсу засвоєння його студентами як цілісного і структурованого.

використання принципу варіативності наукових підходів сучасного літературознавства щодо інтерпретування літературного твору.

Місце курсу в системі мистецтвознавчих, гуманітарних, філософських та інших дисциплін.

Міжпредметні зв’язки. Вступ до літературознавства спирається на курс історії української літератури, історії зарубіжної літератури, мовознавства, використовує поняття філософії, естетики, потребує звернення до психології.

Під час семінарських занять, індивідуальної навчально-дослідницької та самостійної роботи студенти набувають уміння та навички:

Вимоги до знань студентів

Студент повинен знати :

- загальні характеристики методів дослідження літературних явищ;

- особливості термінологічного апарату та літературознавчих технік конкретних методів;

- основних представників та історію виникнення, розвитку конкретних методів.

Вимоги до умінь і навичок студентів.

Студент повинен вміти:

  • простежувати передумови виникнення літературознавства як науки;

  • визначати специфіку методів дослідження літератури;

  • визначати хронологічні межі епохи в контексті європейських літератур;

  • проаналізувати специфіку творчості митця в контексті його епохи, відрізняти різні етапи;

  • проаналізувати літературне явище на основі обраного методу;

Студент повинен володіти навичками

  1. літературного аналізу і вміти застосовувати отримані теоретичні в процесі практичного аналізу;

  2. при висвітленні окремих питань студент має дати історичний коментар, вміти витлумачити художній текст з різних методологічних позицій;

  3. від студента вимагається добре володіння термінологічним апаратом, уміння застосовувати його під час аналізу літературного тексту, при необхідному прояві естетичного смаку та сприйнятті художнього твору і постаті того чи іншого письменника в іманентних характеристиках.

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни, становить 90 год., із них 16 год. – лекції, 12 год. – семінарські заняття, 4 год. – індивідуальна робота, 24 год. – самостійна робота.

Вивчення студентами навчальної дисципліни "Вступ до літературознавства" завершується складанням екзамену.