Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7)Розділ 2-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

2. 3. Бенчмаркінг як спосіб вдосконалення фінансових результатів діяльності підприємства дп дак «Хліб України» «Савинський елеватор»

Бенчмаркінг (від англ. benchmarking) — це перманентний, безперервний процес порівняння товарів (робіт, послуг), виробничих процесів, методів та інших параметрів досліджуваного підприємства (структурного підрозділу) з аналогічними об'єктами інших підприємств чи структурних підрозділів. Основна мета бенчмаркінгу полягає у виявленні негативних відхилень у значеннях порівнюваних показників і причин таких відхилень та розробці пропозицій щодо їх ліквідації. Бенчмаркінг має на меті знайти відповідь на запитання: чому інші працюють успішніше, ніж ми? За допомогою цього інструменту контролінгу можна визначити цільові параметри діяльності підприємства, яких слід додержувати, щоб забезпечити його стабільну конкурентоспроможність.

Розрізняють три види бенчмаркінгу:

1. Внутрішній бенчмаркінг, який зводиться до аналізу та порівняння показників діяльності різних структурних підрозділів одного й того самого підприємства.

2. Бенчмаркінг, зорієнтований на конкурентів, — сконцентрований на порівняльному аналізі товарів (робіт, послуг), продуктивності виробничих процесів та інших параметрів досліджуваного підприємства з аналогічними характеристиками підприємствконкурентів. Вважається, що найпридатнішим аналогом для порівняння є «ринковий лідер». Ідентифікація факторів, які призводять до відставання досліджуваного підприємства від лідера, дає змогу розробити рекомендації щодо скорочення відставання.

3. Функціональний бенчмаркінг, що має на меті проаналізувати окремі процеси, функції, методи й технології в порівнянні з іншими підприємствами, які не є конкурентами розглядуваного. Фірми, які застосовують схожі методи, прийоми чи технології і не є конкурентами, охоче йдуть на взаємний обмін первинною інформацією та зацікавлені в реалізації спільних проектів, спрямованих на вдосконалення тих чи інших порівнюваних операцій [4, с.245-246].

Отже, у разі бенчмаркінгу, за порівняльні аналоги можна брати підприємства-конкуренти; підприємства, які є провідними у відповідній галузі; суб'єкти господарської діяльності інших галузей, структурні підрозділи досліджуваного чи інших підприємств.

Об'єктами бенчмаркінгу можуть бути: методи, процеси, технології, якісні параметри продукції, показники фінансово-господарської діяльності підприємств (структурних підрозділів).

Досліджуючи виробничі процеси, методи чи технології виробництва і збуту продукції, головну увагу приділяють пошуку резервів зниження витрат виробництва та підвищенню конкурентоспроможності продукції.

Оскільки ринок є системою, яка постійно та динамічно розвивається, суб'єкти господарювання мають здійснювати перманентний бенчмаркінг, дбаючи про забезпечення стабільної конкурентоспроможності, що грунтується на виявленні та впровадженні інновацій і раціоналізаторства.

Отже, порівняльним аналогом буде підприємство ДАК «Хліб України» «Савинський елеватор»

Сьогодні дочірнє підприємство ДАК «Хліб України» «Савинський елеватор» входить до когорти найкращих підприємств України, зі зростанням обсягів виробництва і заготівель зерна, збіжжя на елеватор завозять не лише господарства Балаклійського району, а й товаровиробники майже десяти районів Харківської області й навіть з інших областей.

Поступово на підприємстві запроваджуються нові технології, проводиться заміна обладнання. Приміром, новий прилад для експрес-аналізу зерна дозволяє за три-п’ять хвилин зробити необхідний аналіз у присутності тих, хто здає продукцію на зберігання. Таким чином, оперативно усувається переважна більшість спірних питань щодо якості зерна та вартості послуг з його зберігання. Окрім традиційних зернових культур фахівці елеватора освоюють технології зберігання нових культур, а саме: сої, сорго, ріпаку [50].

Останні роки підприємство плідно співпрацює з фірмою «Малтіроп» щодо зберігання ячмінного солоду та пивоварного ячменю, які використовуються для виготовлення пива Роганським пивзаводом. Нові партнери цілком задоволені співпрацею. У ваговому господарстві підприємства також проведено реконструкцію. 30-тонні автомобільні ваги замінені на 60-тонні електронні, бо все частіше виробники зернових культур з метою економії коштів використовують для перевезення продукції великотонажні автомобілі. Проведена реконструкція точки автоприймання.

Підприємство уклало договір лізингу на придбання нової сучасної американської сушарки, що дасть можливість розширити перелік культур, які зможе приймати підприємство [51].

ДП ДАК "Хліб України " " Савинський елеватор " виробляє продукцію, що користується широким попитом у населення. Виробництво найважливіших видів продукції представлене в таблиці 2.9 (Додоток Д).

Виробництво борошна, в 2013 році зросло на 21,2 % в порівнянні з 2011 роком. Збільшилось виробництво борошна пшеничного першого ґатунку і другого ґатунку. На 5% зменшилось виробництво житнього борошна.

Поліпшення структури основних засобів, передусім підвищення питомої ваги активної їх частини, сприяє зростанню виробництва, зниженню собівартості продукції, збільшення грошових нагромаджень підприємства.

Розглянемо склад і структуру основних засобів ДП ДАК "Хліб України "Савинський елеватор" в таблиці 2.10 (Додоток Д).

Дані таблиці свідчать, що основну питому вагу в структурі основних засобів підприємства складають будинки, споруди та передавальні пристрої, машини та обладнання на другому місці. Це свідчить про добре забезпечення підприємства виробничими потужностями. Основними факторами, які впливають на структуру основних засобів є: рівень автоматизації і механізації, рівень спеціалізації і кооперування.

Про поліпшення структури оборотного капіталу свідчить зменшення частки виробничих запасів і збільшення грошових коштів підприємства, що ми спостерігаємо із даних таблиці. Потрібно підкреслити, що для стабільного, добре налагодженого виробництва і реалізації продукції характерна і стабільна структура оборотного капіталу. У ДП ДАК "Хліб України" "Савинський елеватор" вона за останні три роки практично не змінюється.

За даними таблиці 2.11. маємо можливість проаналізувати дебіторську заборгованість підприємства (Додоток Д).

За нашими даними, найбільшу питому вагу становить дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги, а також за виданими авансами. Існування дебіторської і кредиторської заборгованості це нормальне явище, але щоб вони не впливали на погіршення фінансового стану, цим процесом необхідно управляти.

На рівні підприємства прибутком вважається частина чистого доходу, що обраховується як різниця між чистим доходом, отриманим від продажу продукції, обчисленої за відпускними цінами виробника без податку на додану вартість і акцизного збору, та витратами на її виробництво і реалізацію.

ДП ДАК "Хліб України" "Савинський елеватор" виділяє значну частину коштів на адміністративні, операційні витрати (Додоток Д, таблиця 2.12.). До адміністративних належать витрати на соціальні заходи, на службові відрядження, оплату праці. До адміністративних належать витрати на соціальні заходи, на службові відрядження, оплату праці, вони значно зросли з 252,4 тис. грн. до 318,1 тис. грн.

Операційні витрати зросли на 7тис. грн. у 2014 р.(ІІІквартал) порівняно з 2013р. -346,1 тис. грн.

Як бачимо, на підприємстві існує стійка тенденція зниження показників платоспроможності, однак вони все ще значно перевищують нормативні значення, тобто підприємство має достатньо грошових коштів та їх еквівалентів для розрахунків по поточній кредиторській заборгованості.

Таблиця 2.13.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]