Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7)Розділ 2-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Показники платоспроможності тов "Дворічанський елеватор "

Показник

Нормативне значення

2012 р.

2013 р.

2014р. (ІІІквартал)

Поточні активи, тис. грн.

-

1835,0

1592,1

1618,1

Поточні пасиви, тис. грн.

-

663,2

782,4

906,8

Витрати майбутніх періодів, тис. грн.

-

8,3

-

5,7

Загальний коефіцієнт ліквідності

1,5

2,75

2,03

1,77

Коефіцієнт забезпечення власними коштами

0,3

1,77

0,51

0,43

Як бачимо, на підприємстві існує стійка тенденція зниження показників платоспроможності, однак вони все ще значно перевищують нормативні значення, тобто підприємство має достатньо грошових коштів та їх еквівалентів для розрахунків по поточній кредиторській заборгованості. Підвищення рівня платоспроможності залежить від поліпшення результатів виробничої та комерційної діяльності, раціональної організації використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства і результати його діяльності за звітний період відображено у фінансовій звітності. Вона включає в себе: Баланс (Форма 1), Звіт про фінансові результати (Форма 2), Звіт про рух грошових коштів (Форма 3), Звіт про власний капітал (Форма 4), Примітки до звітів (Форма 5) (Додаток А, Б).

На ТОВ "Дворічанський елеватор" використовують шість основних методів аналізу фінансових звітів:

Горизонтальний (часовий) аналіз - порівняння кожної позиції звітності з попереднім періодом.

Вертикальний (структурний) аналіз - визначення структури фінансових показників з оцінкою впливу різних факторів на кінцевий результат.

Трендовий аналіз — порівняння кожної позиції звітності з рядом попередніх періодів та визначення тренду, тобто основної тенденції динаміки показників за період.

Аналіз відносних показників (коефіцієнтів) - розрахунок відношень між окремими позиціями різних форм звітності, визначення взаємозв'язків показників.

Порівняльний аналіз - аналіз зведених показників звітності і порівняння їх з нормативними, середньо галузевими та показниками конкурентів.

Факторний аналіз - визначення впливу окремих факторів та результативний показник. Користуючись фінансовою звітністю, визначимо та порівняємо показники рентабельності ТОВ "Дворічанський елеватор " за 2011 - 2013 рр. Вони подані в таблиці 2.8.

Таблиця 2.8.

Показники рентабельності тов "Дворічанський елеватор", %

Показник

2011 р.

2012 р.

2013 р.

Загальна рентабельність виробництва

34

32

8,5

Рентабельність реалізованої продукції

11,3

3,14

1,2

Рентабельність власного капіталу

18

16

7

За три роки діяльності ТОВ "Дворічанський елеватор" показники рентабельності істотно знизились, у 2013 році взагалі спостерігається їх стрімке падіння порівняно з попередніми періодами. Це свідчить про зниження ефективності діяльності і є досить небезпечною тенденцією для підприємства. Необхідно поліпшувати використання наявних ресурсів та капіталу. Зниження рентабельності зумовлено рядом зовнішніх факторів. Зокрема, ціни на сировину, паливно-мастильні матеріали, електроенергію постійно зростають, зростає, відповідно, і собівартість продукції. Результати і ефективність поточної основної виробничої діяльності характеризують показники ділової активності.

Як бачимо з даних таблиці, на підприємстві значно зросла продуктивність праці, що говорить про значний трудовий потенціал та підвищення матеріальної оснащеності виробництва.

Капіталовіддача дещо знизилась. Зросла кількість оборотів коштів в розрахунках та виробничих запасів, це є позитивним моментом у господарській діяльності. Оборотність кредиторської заборгованості знизилась, зменшився і коефіцієнт погашення дебіторської заборгованості.

Отже, на підприємстві простежується надлишок оборотних коштів, що призводить до нагромадження надмірних запасів, послаблення режиму економії і їхньому використанню не за призначенням. Аналізоване нами підприємство проводить ефективну, прибуткову діяльність, сплачує до бюджету податки та платежі. Воно забезпечене в достатній мірі власними основними і оборотними засобами, ефективно їх використовує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]