Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPvDS / Ивченко.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Розділ 3. Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях

У дипломній роботі розглянуто «Ток-шоу як соціальне явище: соціальний аналіз».

3.1. Аналіз потенційних небезпек

1. Незадовільні ергономічні характеристики робочого місця внаслідок нераціонального планування робочого місця, що може призвести до механічних травм, уражень електричним струмом та порушень кістково-м’язового апарату.

2. Негативний вплив напруженості та інтенсивності трудових факторів на психофізіологічний стан працівника, що може призвести до зниження ефективності в роботі або втрати працездатності фахівця.

3. Можливість враження електричним струмом внаслідок порушень правил електробезпеки або несправності електроприладів, що може призвести до електричних травм або летального випадку.

4. Негативний вплив ЕМВ та ЕМП при роботі з офісною технікою внаслідок використання застарілої техніки, недотримання режиму праці та відпочинку, відсутність або не дотриманість методів релаксації, що може призвести до загальних захворювань.

5. Незадовільна організація стратегії менеджменту або самоменеджменту, що може призвести до погіршення психологічного стану або втрати працездатності фахівця.

6. Негативні наслідки при порушенні етичного кодексу соціолога, що може призвести до особистісних конфліктів або підвищених навантажень психологічного характеру в ході судових розглядів.

7. Недостатнє освітлення робочої зони внаслідок несправності освітлювальних приладів, що може призвести до погіршення зору.

8. Незадовільні параметри мікроклімату в приміщенні внаслідок не ефективної роботи апаратури для опалювання та повітрообміну, що може призвести до загальних захворювань.

9. Можливість загорянь внаслідок порушень правил пожежної безпеки, що може призвести до пожеж.

10. Неправильні дії персоналу під час НС внаслідок відсутності управління та паніки, що може призвести до травм та летальних наслідків.

3.2. Заходи по забезпеченню безпеки

1. Згідно з ГОСТ 12.2.032-78. ССБТ. «Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования» та ГОСТ 12.2.033-84. ССБТ. «Рабочее место при выполнении работ стоя. Общие эргономические требования», ергономічними аспектами проектування робочих місць є: висота робочої поверхні, розміри простору для ніг, вимоги до розташування документів на робочому місці, характеристики робочогокрісла, вимоги до поверхні робочого стола. Головними елементами робочого місця є стіл і крісло. Основним робочим положенням є положення сидячи. Робоча поза сидячи викликає мінімальне стомлення працівника. Людина, сидячи за робочим столом може охопити лише визначений робочий простір, обмежений відстанню його витягнутих рук. Цей простір називають максимальною робочою сферою досяжності, і складає воно 65-70 см у довжину (при витягнутих уперед руках) і 150-160 см у ширину (при розведених у сторони руках). Виходячи з цих вимірів, конструюються в даний час стандартні письмові столи для більшості службовців - 750 х 1500 мм. Столи з більшою поверхнею (до 1000 х 2000 мм) призначаються для керівників, які проводять наради з одним - трьома відвідувачами, що розташовуються за цим же столом.

2. У процесі праці відбувається функціональне напруження людини, яке зумовлене двома видами навантажень: м'язовими і нервовими.

М'язові навантаження, як правило, визначаються робочою позою, характером робочих рухів, а нервові навантаження зумовлені напругою уваги, пам'яті, сенсорного апарату, активізацією процесів мислення та емоційної сфери. Тому, щоб праця не впливала на психофізіологічний стан працівника і на якість виконання праці, необхідно роботи перерву на 5-7 хв., невелику зарядку для тіла (деякі вправи можно робити не вставаючи з робочого місця), проводити розмови з психологом, організувати кімнату для відпочинку, проведення релаксації та інші методи для відпочинку і зняття напруження.

3. Згідно з ГОСТ 12.2.007.0-75* (2001) «ССБТ. Изделия электротехнические. Общие требования безопасности», перед включенням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних порушень. Електроприлади повинні бути надійно заземлені згідно з правилами улаштування приладу. Не залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи всі прилади вимкнені. При виявленні або виникненні несправності в електроприладі негайно викликати електрика, що обслуговує прилад. Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.

4. Згідно з законодавством ГОСТ 12.1.019-79* «Система стандартів безпеки праці. Електробезпека», необхідно застосовувати наступні засоби і форми захисту персоналувід дії ЕМП:

- зменшення напруженості і щільності потоку енергії ЕМП шляхом використання узгоджених навантажень і поглиначів потужності; екранування робочого місця;

- віддалення робочого місця від джерела ЕМП;

- раціональне розміщення в робочому приміщенні устаткування, що випромінює енергію електромагнітного поля;

- застосування попереджуючої сигналізації та засобів індивідуального

захисту;

- встановлення раціональних режимів роботи.

5. Стратегічне управління є різновидом процесу прийняття управлінських рішень і передбачає такі стадії: усвідомлення необхідності прийняття рішення; діагностику та структуризацію проблеми; формування варіантів подальших дій; прийняття одного або декількох варіантів для реалізації; реалізацію рішення; контроль за виконанням і оцінку результатів. Водночас процес прийняття стратегічного рішення має певні особливості: складність опису об'єктів аналізу; високий рівень невизначеності отримання результатів при реалізації рішень; наявність великої кількості змінних; критерії рішення наперед чітко не визначені й уточнюються керівником під час їх реалізації; велика трудомісткість і тривалість процесу вимагає значних витрат і використання висококваліфікованих фахівців. Перелічені особливості дають підставу стверджувати, що процес розв'язання стратегічних завдань вимагає особливої методології. Окрім цього, центр ваги проблеми переміщується з формування її стратегії на управління процесом впровадження відповідних стратегічних змін. Установлення періодів часу, що вимагаються для досягнення особистих і професійних цілей, дає почуття впевненості і уявлення про найбільш кращий розподіл часу і найбільш доцільної черговості справ. Обов’язковим є правильна постановка цілей, установка пріоритетності, складання розпорядку дня, організція трудового процесу з метою досягнення поставлених цілей. Всі ці зазначені правила, допоможуть будь якому працівнику покращити результати праці, підтримувати всі психологічний стан і надалі працювати ефективно.

6. Етичний кодекс спеціалістів із соціальної роботи був затверден з метою упорядкування професійної діяльності соціальних працівників, її удосконалення на основі етичних норм і вимог, якими мають керуватися на практиці соціальні працівники для забезпечення відповідного рівня фахової відповідальності та високої якості надання соціальних послуг різним категоріям клієнтів. Кожен працівник соціальної служби, повинен дотримуватись правил етичного кодексу соціолога. Незнання або нерозуміння етичних норм саме по собі не є виправданням неетичної поведінки. Дотримання етичного кодексу, допоможуть працівнику уникнути труднощів, які можуть привести до психологічного зриву або до конфліктів в професійному середовищі.

3.3. Заходи по забезпеченню виробничої санітарії та гігієни праці

Забезпечення оптимальної освітленності в робочому приміщенні, яка нормується згідно з ДБН В. 2.5.-28-2006р. «Природне та штучне освітлення» 200 Люкс, передбачено устрій системно-тучного освітлення з використаними люмінесцентними лампами типу ЛБ або ЛД, потужністю від 40 – 80 Вт, що встановлено у світильникі типу ЛСП. Крім системи штучного освітлення використовується природне бокове освітлення.

Для забезпечення оптимальних параметрів повітрянного середовища передбачено виконання вимог ГОСТ 12.1.005-88 «ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны».

Таблиця 3.1 - Оптимальні значення температури, вологості та швидкості переміщення повітряних мас

Оптимальні

Припустимі

Температура, С°

20-22

26

Ворлогість, %

40-60

75

Швидкість переміщення повітряних мас, м/с

0.1-0.3

0.5

Для забезпеченні оптимальних умов передбачено устрій системи водяного або парового опалення згідно з СНіП 2.04.05-91*У «Отопление, вентиляция и кондиционирование» та встановлення кондиціонера моделі Samsung AQ24FA Forte.

3.4. Заходи пожежної безпеки

Згідно з закону України «Про пожежну безпеку» забезпечення пожежної безпеки є невід'ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров'я людей, національного багатства і навколишнього природного середовища. Цей Закон визначає загальні правові, економічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на території України, регулює відносини державних органів, юридичних і фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм власності.

Пожежа — позарегламентний процес знищування або пошкоджування вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні для живих істот і довкілля. (згідно з ДСТУ 2272 Пожежна безпека. Терміни та визначення основних понять).

Пожежою є некероване горіння поза межами спеціально відведеного вогнища, яке може призвести до загибелі і (або) ураження людей (тварин, рослин), значних матеріальних збитків, суттєвого погіршення стану навколишнього природного середовища.

Не дотримання елементарних правил пожежної безпеки, порушення порядку експлуатації об'єктів приводять до сумних наслідків. Автоматичні системи пожежогасіння допомагають виключити такий фактор ризику, як роль людини. Автоматична система пожежогасіння розрахована на максимально швидку реакцію на загоряння і більш повне виключення чинників, завдяки яким відбувається процес горіння (наявність горючих речовин, присутність кисню (або, простіше кажучи, приплив свіжого повітря), наявність високої температури).

Автоматична система для гасіння пожежі визначається як сукупність стаціонарно встановлених спеціальних технічних засобів пожежогасіння, які гасять осередки спалаху за рахунок спеціальної речовини. Саме за типом вогнегасящої речовини і виробляють класифікацію автоматичних систем пожежогасіння:

- газове пожежогасіння. У системах застосовують аргон, хладон (23, 125, 218, 227е, 318ц), азот, СО2, шестіфосфорная сірка, двоокис вуглецю, аргон, інерген і т.д. ;

- водяна система пожежогасіння (вода, водяна пара), пінне і водно-пінне

автоматичне пожежогасіння, системи тонкодисперсного розпилення води;

- системи порошкового пожежогасіння;

- аерозольні автоматичні системи пожежогасіння;

- комбіновані автоматичні системи пожежогасіння.

Найшвидший засіб припинення пожежи – це застосовування вогнегасника. Вогнегасник - технічний засіб, призначений для припинення горінняподаванням вогнегасної речовини, що міститься в ньому, під дією надмірного тиску, за масою і конструктивним виконанням придатний для транспортування і застосування однією людиною.

Вогнегасники класифікуються по виду гасячої речовини, що використовується, об'єму корпусу і способу подачі вогнегасячого складу.

По виду вогнегасячогої речовини:

- пінні;

- газові;

- порошкові.

Пінні вогнегасники - призначені для гасіння пожеж вогнегасною піною: хімічній (вогнегасники ОХП) й повітряно-механічній (вогнегасник ОВП). Пінні вогнегасники застосовують для гасіння піною загорянь майже всіх твердих речовин, що починаються, а також горючих і деяких легкозаймистих рідин на площі не більше 1-2 м. До недоліків пінних вогнегасників відноситься вузький температурний діапазон застосування (+5°С - +45°С), висока корозійна активність заряду, можливість пошкодження об'єкту гасіння, необхідність щорічної перезарядки. До числа газових вогнегасників відносяться вуглекислотні, в яких як вогнегасяча речовини застосовується діоксид вуглецю (вуглекислоту), а також аерозольні і вуглекислотні-бромілові, як заряду в яких застосовують спеціальні суміші вуглеводнів, пи подачі в зону горіння гасіння наступає при відносно високій концентрації кисню (14-18%). Вуглекислотні вогнегасники (ОУ-2, ОУ-5, ОУ-8) призначені для гасіння загорянь різних речовин і матеріалів, за винятком речовин, які можуть горіти без доступу повітря, загорянь на електрифікованих залізничному і міському транспорті, електроустановок під напругою до 380 В. Температурний режим зберігання і застосування вуглекислих вогнегасників від мінус 40 °С до плюс 50 °С.

Вогнегасники порошкові (ВІСПИ) призначені для гасіння вогнищ пожеж твердих матеріалів органічного походження, горючих рідин або плавких твердих тіл, електроустановок, під напругою до 1000 В. Достоїнства ВІСПИ: гасіння пожежі без участі людини, простота монтажу, відсутність витрат при експлуатації, екологічно чистий, нетоксичний, при спрацьовуванні не псує устаткування, що захищається, може встановлюватися в закритих об'ємах з температурним режимом від мінус 50 °С до плюс 50 °С.

3.5. Заходи по забезпеченню безпеки в надзвичайних ситуаціях

Згідно з законом України «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», землетрус відносять до підземних поштовхів і коливань земної поверхні, що виникають у результаті раптових розривів у земній корі або верхній частині мантії і передаються на великі відстані у вигляді пружних коливань. Інтенсивність землетрусів оцінюється в сейсмічних балах.

Сильні землетруси носять катастрофічний характер, поступаючись числом жертв тільки тайфунам і десятки разів переважаючи виверження вулканів.

Попередити землетрус неможливо, проте випадку оповіщення про загрозу землетрусу чи появи його ознаки слід діяти швидко, але спокійно, впевнено і без паніки.

При завчасному попередженні про загрозу землетрусу, перш ніж залишити квартиру (дім), необхідно вимкнути нагрівальні пристрої і газ, якщо топилася піч - загасити ЇЇ; після цього слід одягти дітей, старих, одягтися самому, взяти необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування, медикаменти, документи і вийти на вулицю. На вулиці слід якомога швидше відійти від будівель і споруд у напрямку площ, широких вулиць, скверів, спортивних майданчиків, незабудованих ділянок, суворо дотри­муючись встановленого громадського порядку.

Якщо землетрус почався раптово, коли зібратися і вийти з квартири (будинку) виявляється неможливим, необхідно зайняти місце (встати) у дверному чи віконному прорізі, а як тільки стихнуть перші поштовхи землетрусу - швидко вийти на вулицю.

У подальшому необхідно діяти згідно з обстановкою, що склалася, виконувати всі розпорядження органів управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Розглянувши усі найважливіші питання ток-шоу, як соціального явища, підведемо підсумки.

Соседние файлы в папке KPvDS