Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КЭС-800_1

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
304.55 Кб
Скачать

33

13 ВИМІРЮВАННЯ НА КЕС

Контроль за режимом роботи основного та допоміжного обладнання на КЕС здійснюється за допомоги контрольно-вимірювальних приладів.

В залежності від структури об’ єкту керування об’ єм контролю і місця встановлення контрольно-вимірювальних приладів можуть бути різними. Прилади можуть встановлюватись на головному щиті керування ГЩУ, блочному щиті керування БЩУ та центральному щиті керування ЦЩУ.

Найбільша кількість вимірювальних приладів необхідна у колі потужних генераторів, де здійснюється контроль за навантаженням в усіх фазах, за активною та реактивною потужністю, ведеться облік виробленої електроенергії, а також контролюються струм і напруга у колі ротора і в колі збуджувача. Крім цих приладів встановлюються прилади реєстрації, ватметри в колі статора генератора для контролю активної потужності, амперметри та вольтметри. Крім того, в колі кожного генератора передбачені датчики активної та реактивної потужності, що передають значення виміряного параметра до суммуючого ватметру та варметру на ЦЩУ або ГЩУ, до пристроїв телемеханіки.

На статорі турбогенератора встановлюється амперметр в кожній фазі, вольтметр, ватметр, варметр, лічильник активної потужності, датчик активної та реактивної потужності. Регеструючі прилади: ватметр, амперметр та вольтметр (на генераторах 60 МВт та більше).

На роторі турбогенератора встановлюється амперметр, вольтметр. Вольтметр в колі основного та резервного збуджувачів. Реєструючий амперметр (на генераторах 60 МВт та більше).

Ці прилади встановлюються на основних щитах керування (БЩУ або ГЩУ).

Лінії 330-750 кВ. Встановлюється амперметр в кожній фазі, ватметр і варметр з двосторонньою шкалою, осцилограф, фіксуючий пристрій для визначення місця КЗ, датчики активної та реактивної потужності. На лініях

34

міжсистемного зв’ язку встановлюються лічильники активної потужності. Вимірювальні прилади в основних колах КЕС показані на рисунку 12.1.

Рисунок 13.1 – Вимірювання на КЕС

35

ВИСНОВКИ

В даному курсовому проекті на задану тему були розглянуті основні питання до вибору головної схеми КЕС-800МВт, проведений технікоекономічний розрахунок щодо вибору варіанту комплектування блоків КЕС.

Проведені розрахунки для визначення робочих струмів, струмів короткого замикання, оперативного струму.

На основі проведених розрахунків був проведений вибір обладнання: трансформаторів, електричних апаратів, вимикачів, роз’ єднувачів, батарей, тощо.

У якості індивідуального завдання біло розглянуто питання вимірювання на КЕС.

36

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1.ПУЕ-7. Київ-2005.

2.Электрическая часть станций и подстанций/Под ред. А.А.Васильева. Учебник для вузов. М: Энергия, 1980.

3.Неклепаев Б.Н. Электрическая часть электростанций и подстанций: Учебник для вузов. Л.: Энергоатомиздат, 1986

4.Неклепаев Б.Н., Крючков И.П. Электрическая часть электростанций и понстанций: Справочные материалы для курсового и дипломного проектирования: Учеб. пособие для вузов. – 4- е изд, перераб. и доп. – М: Энергоатомиздат, 1989. – 608 с.:ил.

5.Рожкова Л.Д., Козулин В.С. Электрооборудование станций и подстанций: Учебник для техникумов. - М.: Энергоатомиздат, 1987. - 648с.

6.Гук Ю.Б., Кантан В.В., Петрова С.С. Проектирование электрической части станций и подстанций: Учебник для ВУЗов. - Л.: Энергоатомиздат, 1985. - 312с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]