Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль№2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

18. На підставі якої характеристики треба робити узгоджений вибір основних компонентів волз?

Квантоваефективність (безрозмірна величина) визначається як

, (5.6)

де –кількістьфотонів, якіпадають за одиницю часу на приймач, а –кількістьнароджених в результатіцьоговільнихелектронів (абоелектронно-діркових пар).

Квантоваефективністьp-i-n-фотодіодів не може бути більшоюза одиницю (або у відсотках за 100%). Кривіквантовоїефективності в залежностівіддовжинихвилі для різнихматеріалів наведено на рис.5.15.

Між струмовою чутливістю і квантовою ефективністю існує простий зв’язок:

, (5.7)

дее – заряд електрона (К),–довжинахвилі, h – постійна Планка, с – швидкістьсвітла.

Рисунок 5.15 – Залежністьквантовоїефективностівіддовжинихвилі для різнихматеріалів

З підстановкоюзначень констант отримуємо :

. (5.8)

Значенняструмовоїчутливості для p-i-n-фотодіодів в їхробочихдіапазонахскладає 0,5 – 0,8 А/Вт, а для лавиннихфотодіодів 20 – 60 А/Вт.

19.Призначення ПрОм у волз

Приймальніоптоелектроннімодулі (ПрОМ) є важливимиелементами ВОЛЗ. Їхфункція - перетворенняоптичного сигналу, прийнятого з волокна, в електричний. Останнійобробляєтьсядаліелектроннимипристроями. На практиціфункціональніелементиможутьдещовідрізнятись у різних ПрОМ. Наприклад, детектор типу лавиннийфотодіодзабезпечуєвнутрішньєпосилення, у результатічоговласні шуми електронногопідсилювачастають не такими помітнимипорівняно з рівнемкорисного сигналу. У деяких ПРОМ відсутній демодулятор, аболанцюгприйняттярішення, оскількиелектричний сигнал з виходу каскаду підсилювачівприйнятний для безпосередньоїобробкиіншимиелектроннимипристроями. Іноді для більшефективноїроботи ПРОМ перед детектором встановлюєтьсяоптичнийпідсилювач.

20.Основними функціональними елементами ПрОм є:

1)фотоприймач,що перетворює отриманий оптичний сигнал в електричну форму;

2)каскад електричних підсилювачів, що підсилюють сигнал і перетворюють його у форму, придатну до обробки;

3)демодулятор, що відтворює первісну форму сигналу.

Функціональні елементи ПрОМ

а)аналоговий

б)цифровий

Аналогові ПрОМ приймають аналоговий оптичний сигнал і на виході також формують аналоговий електричний сигнал. Аналогові приймачі мають забезпечити високу лінійність перетворення і підсилення сигналу при мінімумі внесених шумів, у протилежному випадку зростають спотворення сигналу. На протяжних лініях з великою кількістю приймально-передавальних вузлів спотворення і шуми накопичуються, що знижує ефективність аналогових багато ретрансляційних ліній зв’язку.

При цифровій обробці не потрібна дуже точна ретрансляція імпульсів. Цифровий приймач повинен включати вузол прийняття рішення або дискримінатор, що має встановлені пороги на прийняття сигналів 0 і 1, що розпізнає, який сигнал прийшов, усуває шуми і відновлює необхідну амплітуду сигналу. Правильне виділення корисного сигналу може відбуватися при великому рівні шумів підсилення.

21. Види з'єднання оптичних волокон

Найважливішим питанням при передачі інформації у ВОЛЗ є забезпечення надійного з’єднання оптичних волокон. Оптичний з’єднувач-це пристрій,призначений для з’єднання різних компонентів волоконно-оптичного лінійного тракту в місцях введення і виведення випромінювання.

Розрізняють нероз’ємні й роз’ємні види з’єднань. Нероз’ємніз’єднання використовуються у місцях постійного монтажу кабельних систем. Основним методом монтажу,що забезпечує нероз’ємне з’єднання,є зварювання.

Роз’ємні з’єднувачі (широко вживається термін конектори) допускають багаторазові з’єднання-розєднання. Проміжне положення займають з’єднання механічного типу-сплайси.

Роз’ємний з’єднувач-пристрій,що служить для підключення волокна до джерела, детектора або до іншого волокна. У його конструкції закладена можливість багаторазового підключення і відключення.

Нероз’ємний з’єднувач-пристрій,що призначений для постійного з’єднання одного волокна з іншим. Деякі виробники пропонують багаторазові сплайси,що дозволяють розривати з’єднання або переконфігуровувати волоконний ланцюг.