Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль№2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

12. Пояснити зміст основних параметрів приймача випромінювання – відгук (струмовий, вольтовий ), час наростання і квантову ефективність.

Час наростання і спаду — це найваж­ливіша динамічна характеристика фотоприймача. Вона визнача­ється як час, необхідний вихідному сигналу, щоб зрости від рівня 0,1 до 0,9 (впасти від 0,9 до 0,1) від усталеного максимального значення при умові, що на вхід подаються прямокутні імпульси світла великої тривалості. Ці параметри залежать від геометрії фотодіода, матеріалу, напруженості електричного поля в слаболегованій області, температури. Максимальна з двох величин, за звичайбереться в якості характеристики часу відгуку фото­приймача. Зі збільшенням частоти модуляції вхідних оптичних ім­пульсів максимальне значення фотоструму зменшується. Гранич­на частота визначається як частота модуляції, при якій струмова чутливість складає 0,707 від значення струмової чутливості при низьких частотах модуляції.

Якщо внутрішні затримки прямо не впливають на полосу про­пускання або швидкість передачі, то час наростання і спаду голов­ним чином визначають полосу пропускання. Різні фотоприймачі можуть дуже сильно відрізнятися за швидкодією. Найбільш швид­кими є р-і-п-фотодіоди. У лавинних фотодіодів збільшення коефі­цієнта помноження супроводжується зменшенням швидкодії у порівнянні з р-і-п-фотодіодами. Найбільш повільні фото транзистори.

Квантова ефективність (безрозмірна величина) визначаєть­ся як

- кількість фотонів, які падають за одиницю часу на прий­мач.

- кількість народжених в результаті цього вільних електронів (або електронно-дірочних пар)

Рисунок 1. Залежність квантової ефективності від довжини хвилі для різних матеріалів.

—струмовий відгук приймача випроміню­вання (А/Вт). Це основний параметр ПВ, що оцінює ефективність оптоелектроного перетворення.

13. Що розуміють під спектральною характеристикою приймача і які параметри з неї може отримати проектувальник?

Спектральна характеристика – це залежність відгуку (струмового або вольтового) приймача від довжини хвилі. Внаслідок різкої зміни відгуку, пов'язаної зі зміною довжини хвилі, приймачі з різних матеріалів мають застосовуватися в різних ділянках оптичного спектра, де використовуються волокна. У разі проектування приймального пристрою, що працює усередині будь-якого з вікон прозорості ОВ, необхідно використовувати приймач зі значенням струмового відгуку на довжині хвилі, яка випромінюється конкретним джерелом, що використовується.

14. Які з відомих вам напівпровідникових матеріалів (Ge, Si, InGaAs )використовують для створення фотодіодів восп і в яких випадках?

Кремній найбільш часто використовують для ВО приймачів випромінювання, що працюють у 1 вікні прозорості, але він не може працювати у 2 вікні (довжина хвилі близько 1,3 мкм). Діоди з Германію і InGaAs вносять більшу кількість шуму, ніж кремній, але вони доцільні в 2 вікні прозорості. У таблиі наведені параметри р-і-n-діодів із найбільш поширених напівпровідникових матеріалів.

Матеріал

Область спектральної чутливості , мкм

Довжина максимального відгуку, мкм

Максимальний стумовий відгук, А/Вт

Кремній (Si)

0,3…0,1

0,8

0,5

Германій (Ge)

0,5…1,8

1,55

0,7

InGaAs

1,0…1,7

1,7

1,1