Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль№2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

25. Зварні з'єднання. Принцип створення з'єднання.

Зварювання передбачає розплавлення кінців ОВ в результаті введення їх у полі потужного джерела теплової енергії. Поле електричного розряду, полум'я газового джерела в зону потужного лазерного випромінювання та їх з‘єднання.

Таким чином, метою зварювання є створення постійного з'єднання оптичних волокон ВОК з низькими втратами передачі оптичного випромінювання через місце з'єднання.

Процес зварювання полягає у зближенні волокон з попередньо підготовленими торцевими поверхнями на задану відстань, центруванні осей волокон уздовж осі абсцис і наступному створенні дугового розряду між електродами. При цьому підготовка торцевих поверхонь також здійснюється сколювачем, параметри якого мають велике значення, так як вони визначають перпендикулярність отриманої в результаті відколу поверхні до осі волокна, що є істотним чинником і при зварюванні оптичних волокон.

Залежно від типу зварюються волокон все різноманіття зварювальних апаратів підрозділяється на спеціалізовані апарати, призначені для зварювання певного типу волокон і універсальні зварювальні апарати, які виробляють зварювання волокон різного типу. По числу одночасно зварюються волокон дані апарати діляться на Одноволоконні і багатоволоконі, що виконують зварювання, як одинарних волокон, так і оптоволоконних стрічок.

Враховуючи, що процеси зварювання (термічного процесу з'єднання кінців оптичних волокон) і центрування оптичних волокон (юстування їх торцевих поверхонь), можуть проводитися різними способами, за принципом дії зварювальні апарати можна розділити на апарати з ручним управлінням, напівавтоматичні та автоматичні зварювальні апарати.

З експлуатаційної точки зору зварювальні апарати повинні забезпечувати:

  • простоту експлуатації, навіть у несприятливих для цього місцях;

  • оперативне представлення значення втрат;

  • гарантоване відтворення результатів процесу зварювання;

  • зручність інтерактивної взаємодії.

26. Технологічні операції при зварюванні ов

1. Підготовка ОВ до зварювання

- зняття первинного захисного посилюючого покриття ОВ.

- скалювання для отримання добре підготовленого торця поверхні ОВ.

- обтирання захисного кінця м’якою пропитаною спиртом серветкою.

2. Установка ОВ у зварювальний пристрій і взаємне юстування

3. Зварювання ОВ

4. перевірка якості зварювання

5. Захист місця зварки

6. Укладання ВОК в захисну муфту.

27. Захист місця зварювання.

Для захисту зварених ОВ застосовують спеціальні ложементи – тверді, напівтверді й гнучкі.

Рисунок 7.16 - Дефекти зварювання:

а) наявність міхурів; б) потоншення; в) нестиковка (розрив); г) потовщення

Ложемент являє собою просто термовсаджувальну трубку, іноді з герметизуючим компаундом. При використанні гнучкого ложемента необхідно виключити вигини ВОЛЗ всередині термоусаджувальної трубки, які можуть викликати появу додаткових втрат і знизити надійність з'єднання (рис.7.17). Найчастіше використовують напівтверді ложементи, які складаються з термоусаджувальної трубки, всередині якої знаходиться несучий металевий стрижень і герметизуючий компаунд, який полімеризується в процесі усадження трубки.

Для захисту зварювання найширше застосовується спосіб захисту зростків ОВ за допомогою спеціальних гільз (рис.7.17).

1 -трубка із севілена;

2 - металевий стрижень;

3 - термоусадна трубка;

4 ОВ

Рисунок 7.17 - Конструкція гільзи для захисту зростка ОВ у напівтвердому ложементі

Конструкція гільзи для захисту зростків (ГЗЗ) містить термоусаджувальну трубку 1, всередині якої знаходиться несучий металевий стрижень 2 діаметром 1,0 мм, і трубку з матеріалу високої плинності (севілену) 3. Перед зварюванням волокон гільзу надягають на один з кінців ОВ, які зрощуються. Після зварювання її насувають на місце зварювання й нагрівають. В процесі нагрівання севілен розплавляється і ущільнюється навколо ОВ 4. Несучий металевий елемент надійно захищає ОВ від вигину всередині термовсаджувальної трубки, яка охоплює ОВ. Більшість моделей зварювальних апаратів мають інтегровану в них пічку для усадження захисних гільз.