Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль№2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

28. Призначення і пристрій піктейлов і Пачкорія.

Комутаційний шнур, комутаційний кабель або патч-корд (від англ. Patching cord — сполучний шнур) — одна із складових частин структурованої кабельної системи. Являє собою електричний або мережевий кабель для підключення одного електричного пристрою до іншого або до пасивного обладнання передачі сигналу. Може бути будь-яких типів, але розмірів немає, за стандартом ANSI EIA TIA 568B.1 не повинен перевищувати 5 м довжини, за винятком розширення TSB-75 для відкритих офісів (згідно TSB-75 допускається більшої довжини). На обох кінцях кабелю обов'язково присутні відповідні з'єднувальним пристроям конектори.

Кросовер (англ. cross-over, MDI-X) — різновид патч-корду витої пари, використовуваного в комп'ютерних мережах. Особливістю є перехресне (кросове) з'єднання кінців кабелю з коннекторами - виконується умова зовнішнього кросування сигналів прийому і передачі. Застосовується для з'єднання однотипних мережних пристроїв: ПК-ПК, світч-світч і т.п. Слід зауважити, що багато сучасних пристроїв автоматично визначають тип патч-корду (прямий чи кросовий) і можуть спільно працювати на будь-якому з типів кабелю.

Приклади використання: підключення комп'ютера до мережного концентратора, двох комутаційних панелей один до одного, або музичного інструменту з приставками, расширюючими функціональність пристрою. Головна відмінність комутаційного шнура від кабелю внутрішньої прокладки - використання багатожильного дроту замість одножильного. Це знижує передавальні характеристики кабелю, але підвищує гнучкість і зменшує мінімальний радіус безпечного вигину шнура.

Пігтейл (англ. Pig tail, буквально «поросячий хвостик») являє собою відрізок кабелю, з конектором певного типу на одній стороні. З'єднання оптичного пігтейла з оптоволоконним кабелем здійснюється за допомогою зварювання або механічних нероз'ємних з'єднань.

29. Пристрої розгалуження оптичні сигналів. Подільники оптичної потужності розгалуджувачів і спектральні мультиплексори.

Розгалужувач (opticalsplitter) - невелике, але небхідно пристрій, що використовується при будівництві мереж зв'язку з використанням оптичного волокна.

Оптичний розгалужувач представляє з себе пасивне пристрій, що розділяє потік енергії, що передається по оптоволокну. Даний пристрій є пасивним, оскільки для розділення оптичної потужності електроживлення не потрібно. На малюнку 1 показано поділ оптичної потужності P1 на два потоки P2 і P3 за допомогою оптичного розгалуджувача, що має один вхід і два виходи.

.

Оптичні розгалужувачі вже давно і успішно застосовуються на практиці при будівництві магістральних та субмагістральних ліній в гібридних волоконно-коаксіальних мережах (HybridFibreandCoaxial), використовуваних для розподілу і передачі телевізійного сигналу в мережах кабельного телебачення. І ще більше застосування оптичні розгалужувачі знайшли з створенням у 90-их роках і розвитком технології PON (PassiveOpticalNetwork), яка в даний час стала популярною і доступною.

Мультиплексори / демультиплексори призначені для спектрального ущільнення (поділу) інформаційних потоків і збільшення пропускної здатності волоконно-оптичних ліній зв'язку.