Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визиренко.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
39.63 Кб
Скачать

45. Нормування роботи апарату бухгалтерії та визначення його чисельності

Нормування бухгалтерської роботи передбачає розробку норм кількості та якості робіт, серед яких виділяють наступні:

1. Норма часу – витрати часу на виконання одиниці робіт, визначають у людино / годинах, людино /днях. Наприклад, для запису 120 чисел установлено час, що дорівнює одній годині, це норма для виконання даної роботи.

2. Норма виробітку – це кількість одиниць роботи, яку повинен виконати за одиницю часу один працівник. Наприклад, протягом дня заповнити 800 рядків. Між 1 і 2 нормами існує зворотний зв’язок 2 =1/1.

3. Норма обслуговування – це кількість об’єктів обліку, що обслуговує один або група працівників відповідної кваліфікації при заздалегідь визначених організаційно – технічних умовах. Такими об’єктами можуть бути, наприклад, кількість постачальників, облік розрахунків з якими може забезпечити один бухгалтер; кількість працівників підприємства, закріплених за одним бухгалтером із розрахунку заробітної плати. Норму обслуговування можна розрахувати за формулою:

Но = 9360 / Нч;

Де: Но – норма обслуговування;

9360 – місячний фонд робочого часу у хвилинах.

Нч – норма часу на один об’єкт обслуговування, яка розраховується за формулою:

Нч = Чсо ( 1 + ∑Чпз / 100);

Де: Нч – норма часу на один об’єкт обслуговування

Чсо – сумарний оперативний час на обслуговування одного об’єкта, який визначається методом прямого технічного нормування

Чпз – сума часу на підготовчо – заключні роботи.

4) Норма керованості – кількість працюючих, яка може підпорядковуватись одному керівнику (1 ст. бухгалтер може керувати 4 – 6 бухгалтерами).

5) Норма співвідношення – це коефіцієнт співвідношення між рівнями кваліфікації персоналу (1 : 8).

6) Норма чисельності – це кількість виконавців, яка необхідна для виконання усього обсягу облікових робіт.

Типові норми були розроблені та встановлені з усіх видів облікових робіт. Вони включають нормативні витрати часу для виконання повного обсягу облікових робіт протягом місяця, які визначено на певний бухгалтерських документ. У них враховано витрати часу на підготовчо – заключні роботи, на організаційно – технічне обслуговування робочого місця, відпочинок. Вони передбачені на роботи таких топологічних ділянок: основні засоби, матеріали, МШП, готова продукція та її реалізація. Дані з типових норм часу та обслуговування облікових робіт наведено у табл. 3.2 – 3.4.

При автоматизації облікових робіт важливим елементом організації обліку є визначення частки робіт, які виконуються за допомогою комп’ютерної техніки. Їх обсяг робіт можна розрахувати за формулою, % :

Р % = Ч2 / (Ч1 + Ч2) * 100;

Де: Ч1, Ч2 – трудомісткість робіт, які виконує бухгалтер вручну і за допомогою комп’ютерної техніки.

46. Структура і побудова апарату бухгалтерії

Типи організаційних структур апарату бухгалтерії :

  • лінійна, передбачає підпорядкування усіх виконавців головному бухгалтерові. Така структура характерна для невеликих господарств

  • ступінчаста, формуються проміжні ланки — відділи, сектори, групи, бригади. Головний бухгалтер має заступників; виділяються відділи, що очолюються начальниками, які, у свою чергу, поділяються на групи. Різновидом ступінчастої структури апарату бухгалтерії є поділ на фінансову й управлінську бухгалтерії.

  • комбінована, характерний для великих господарств. Структура апарату містить спеціальні підрозділи, які виконують предметно-замкнені облікові процеси. Частина прав головного бухгалтера передається керівникам секторів.

Важливим елементом розроблення структури апарату бухгалтерського обліку є формування системи посад. В основу вибору посад покладено характер, склад та обсяг функцій, які виконуватиме працівник у цій організації. Службова посада є первинним елементом структури апарату бухгалтерії.

Під організаційною побудовою апарату бухгалтерії розуміють внутрішні логічно-послідовні зв’язки у структурі зазначеного підрозділу установи (організації).

Формування структурних зв’язків бухгалтерської служби є одним із найважливіших напрямків організації роботи апарату бухгалтерії. Зазначений процес починається з розробки та затвердження системи посад за штатним розкладом. Установлюючи посадовий склад працівників бюджетних установ, керуються штатними нормативами, що діють у відповідній галузі. При цьому остаточне визначення складу будь-якого структурного підрозділу бюджетної установи перебуває у віданні бухгалтерської служби вищої організації, яка й затверджує кошторис доходів та видатків разом із штатним розкладом установи. Кількість штатних одиниць залежить від обсягів діяльності установи та від можливості відповідного бюджету забезпечити заплановані кошторисом її видатки. При цьому в умовах суворого режиму економії бюджетних коштів саме цей фактор відіграє вирішальну роль у визначенні складу штатних одиниць установ і організацій, що отримують асигнування з бюджету. Під впливом зазначених факторів питання формування складу та системи посад зводиться до максимальної їх оптимізації. За цих умов важливого значення набувають питання раціонального поділу обов’язків чи професійного поділу праці, кооперування праці та інших заходів з організації роботи апарату бухгалтерії.