Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ_ОФК_прав.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
20.26 Mб
Скачать
    1. Оформлення основного тексту

Текст пояснювальної записки оформлюється в основній рамці з відступами від ліній рамки на 5 мм, за допомогою текстового редактора Microsoft Word.

За машинного способу виконання пояснювальної записки друкують з розрахунку не більше 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення та висотою літер і цифр не менш, ніж 1,8 мм., тому можливі два варіанти встановлення параметрів тексту:

– шрифт Times New Roman розміром 14 пунктів з вирівнюванням за шириною, з одинарним або полуторним міжрядковим інтервалом;

– основний текст набирається шрифтом Times New Roman розміром 12 пунктів із вирівнюванням за шириною, з полуторним міжрядковим інтервалом.

Абзац починається с нового рядка (інтервал до та після 0 пт) з відступом від лівого боку сторінки на 15 мм.

    1. Оформлення заголовки розділів та підрозділів

Текст пояснювальної записки розподіляється на розділи, підрозділи першого та другого рівня, пункти.

Кожен новий розділ починається з нової сторінки, пишеться посередині великими жирними літерами, в кінці крапка не ставиться, після назви розділу повинні бути два вільних рядка. Розділам привласнюють порядкові номери, позначені арабськими цифрами без крапки після цифри, наприклад 1,2,3 і т.п.

Підрозділи мають порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад: 2.1, 2.2, 2.3 і т.п. Підрозділ пишеться з абзацу, з великої літери, жирним шрифтом, в кінці крапка не ставиться. До та після назви підрозділу повинен бути вільний рядок.

Пункти мають порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу, в кінці крапка не ставиться, наприклад: 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3 і т.п. Пункти пишеться з абзацу, з великої літери, жирним шрифтом, в кінці крапка не ставиться. До назви пункту повинен бути вільний рядок, після назви вільний рядок не потрібний.

Не можна розміщати заголовок наприкінці сторінки, якщо на ній не вміщаються два рядки тексту, що йде за заголовком.

    1. Оформлення списків

Списки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед списком ставлять двокрапку.

Перед кожною позицією списку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або не нумеруючи – дефіс (перший рівень деталізації).

Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації). Наприклад:

а) форма і розмір клітин;

б) живий склад клітин:

1) частини клітин;

2) неживі включення протопластів;

в) утворення тканини.

Списки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного виступу, другого рівня – з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

    1. Оформлення таблиць

Для зручності викладу і читання тексту цифрові та інші показники рекомендується оформляти у вигляді таблиці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті ПЗ.

Побудова таблиці має відповідати рисунку 3.3

Таблиця _______ - ____________________________

номер найменування таблиці

Рисунок 3.3 – Приклад оформлення таблиць

До назви таблиці та після таблиці повинні бути відступи (один вільний рядок).

Розміри таблиць вибирають довільно залежно від вміщуваного матеріалу. Висота рядків таблиці має бути не менше 8 мм.

Розділяти заголовки і підзаголовки боковика і граф діагональними лініями не допускається.

Таблицю, залежно від її розміру, можна вміщувати під текстом, у якому вперше подане на неї посилання, або на окремій наступній сторінці, а також у додатку до тексту документу.

Допускається розташування таблиці вздовж довгого боку аркуша.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці в цьому розділі, відокремлених крапкою. Наприклад, таблиця 3.4 – четверта таблиця третього розділу.

Номер таблиці та її назва пишуться перед таблицею з абзацу. Найменування таблиці записують після її номера через риску малими літерами з першої великої, у кінці крапка не ставиться.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку, повторюючи в кожній частині таблиці її головку та боковик.

При поділені таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідними номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Слово «Таблиця ____» вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть «Продовження таблиці ____» з зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком.

В окремих випадках шрифт та між строковий інтервал можливо зменшити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]