Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторные работы по Комп. Лог..doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.2 Варіанти індивідуальних завдань

Індивідуальні завдання до лабораторної роботи (ЛР) включають синтез типових КС (що використовуються у схемотехніці ОП) у вигляді стандартних і/або спрощених функціональних вузлів ЦА. Залежно від складності завдання (після його формулювання) даються пояснення, завдяки яким (із урахуванням [1-12]) можливо здійснити його рішення й реалізувати у вигляді схеми по отриманій чи існуючий таблиці істинності (ТІ).

Вибір логічного базису (мінімальні: nАБО-НІ − стрілка Пірса (а), nІ-НІ − штрих Шеффера (б); nАБО-НІ і nІ-НІ − розширений Буля (в), ін.) для початкової реалізації схеми здійснюється залежно від варіанта (а,б,в) і самостійно (з урахуванням наявних цифрових ІС БМ програми EWB). Індивідуальне завдання студенту задається на початку ЛР викладачем з довільною (або випадковою) прив`язкою до списку групи.

1.3 Загальні зауваження до виконання індивідуальних завдань

Запропоновані для синтезу функціональні вузли (логічні функції двох змінних, див. табл. 1.1) належать до елементарних КС з двома входами (Х=x1, x2) і одним виходом (Y=у1), кожний з яких описується своєю булевою функцією у вигляді СДНФ (СКНФ). Оптимальна схема вузла може бути отримана лише при мінімізації системи булевих функцій (їх доведення до МДНФ, МКНФдив. відповідний розділ математичної логіки [1-12]) виявленням спільних компонент (простих імплікант) для їх різних об’єднань.

1.4 Порядок виконання роботи

Перш ніж приступити до завдання по створенню, реалізації, моделюванню й дослідженню схем булевих функцій двох змінних на екрані ПК за допомогою програми EWB 5.12, доцільно виконати ряд дій:

- ознайомиться із вступним описом користувача програми EWB 5.12 «ЭЛЕКТРОННАЯ ЛАБОРАТОРИЯ НА IBM PC»;

- виконати необхідні етапи синтезу схем індивідуального завдання, з огляду на заданий логічний базис (а, б, в або ін.). Якщо базис не заданий, то проектант вільний у виборі елементів базису із БМ EWB 5.12;

- виконати показові приклади моделювання схем у програмі EWB 5.12 на основі обраних цифрових ІС, що є в каталозі Work_ewb512.

1.5 Зміст звіту

1.5.1 Короткий теоретичний огляд по елементарним двовходовим логічним схемам, що досліджуються у ЛР №1, їх ТІ.

1.5.2  Тип схем, їхнє призначення, особливості з погляду виконуваних функцій: назви серій цифрових ІС(віртуальні, ЕЗЛ, Т2Л, Т2ЛШ, МО(Е)Н, КМОН, И2Л, ін.), що реалізують логічні схеми.

1.5.3 Етап аналізу, синтезу й мінімізації отриманих ДНФ (КНФ) з поясненнями.

1.5.4 Файл(и) моделювання розробленої схеми (на основі логічного базису) за варіантами ЛР із необхідними роздруківками графічних матеріалів, що переконливо й повно ілюструють функціонування КС відповідно до ТІ.

1.5.5  Виводи за отриманим даними з аналізом функціональних, часових характеристик, а також типу логіки (струми споживання схеми, напруга живлення, ін.).

1.6 Контрольні запитання

1.6.1 Дайте визначення логічних функцій: інверсії, диз’юнкції, кон’юнкції, штрих Шеффера, стрілка Пірса, еквівалентність, константа «1» («0»), імплікація,∑mod2, ін.

1.6.2 Зобразіть умовні графічні позначення логічних елементів відомих типів.

1.6.3 Запишіть таблиці істинності заданих логічних елементів.

1.6.4 Визначте вихідний стан логічних елементів при заданих вхідних сигналах та навести ТІ.

1.6.5 Визначте якому логічному елементу належить ТІ.

1.6.6 Які логічні елементи можна використати для отримання функції інверсії?