Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия методичка2013.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

Домашня підготовка до заняття за темою: “Ферум, Кобальт, Нікол”.

  1. Написати електронні формули атомів феруму‚ кобальту та ніколу. Яку ступінь окислення проявляють ці метали в сполуках?

  2. Складіть рівняння реакцій‚ які необхідно провести для здійснення наступних перетворень:

Fe → FeSO4→ Fe(OH)2→ Fe(OH)3→ FeCl3

  1. Яку ступінь окислення проявляє залізо в сполуках? Як можна відкрити іони Fe2+і Fe3+в розчині? Складіть молекулярні та іонні рівняння реакцій.

  2. Чи можуть існувати разом в розчині:

а) FeCl3і SnCl2;

б) FeSO4і NaOH;

в) FeCl3і K3[Fe(CN)6] ?

Для речовин‚ котрі взаємодіють складіть рівняння реакцій.

  1. Складіть молекулярні та іонно-молекулярні рівняння реакцій‚ які необхідно провести для здійснення наступних перетворень:

Ni → Ni(NO3)2→ Ni(OH)2→ Ni(OH)3→ NіCl2

Fe → FeCl2→ Fe(CN)2→ K4[Fe(CN)6] → K3[Fe(CN)6]

Лабораторне заняття № 15

Тема: ФЕРУМ, КОБАЛЬТ, НІКОЛ.

Мета: вивчити властивості металів тріади Феруму та їх сполук в різних ступенях окиснення.

Контрольні запитання та задачі:

  1. Написати рівняння хімічних перетворень, що відбуваються під час окислення феруму повітрям під дією води.

  2. Як одержують чистий кобальт і нікол з природних сполук?

  3. Скласти рівняння взаємодії кобальту з азотною кислотою

  4. Який із іонів Fe2+, Со2+, Ni2+є найбільш сильним відновником? Написати рівняння реакцій, які підтверджують цю різницю.

  5. Пояснити як діє концентрована азотна кислота на залізо.

  6. Чи можуть існувати разом в розчині:

а) Fe(OH)2 та Н2О2; б) Со(OH)2та Н2О2;

в) Ni(OH)2та Н2О2; г) FeCl3та Н2S?

Лабораторна робота

Дослід 1. Дія на залізо кислот та лугів.

За допомогою виданих реактивів визначити дію на залізо розчинів кислот та лугів. Довести за допомогою хімічних реакцій, який ступінь окиснення набуває при цьому ферум. Яке середовище найбільш сприяє корозії заліза? Який вплив на корозію заліза мають аніони хлору? Написати рівняння відповідних реакцій.

Дослід 2. Властивості ферум (ІІ), кобальт (ІІ) та нікол (ІІ) гідроксидів.

Із розчинів солей одержати гідроксиди цих металів. Як перетворити синій осад основної солі кобальту, що утворилась, на його гідроксид? Чому треба готувати свіжий розчин солі феруму (ІІ) безпосередньо перед додаванням розчину лугу? Написати рівняння реакцій, що відбуваються. Одержані гідроксиди використати у наступних дослідах.

Дослід 3. Окиснення ферум (ІІ), кобальт (ІІ) та нікол (ІІ) гідроксидів.

Гідроксиди, одержані в попередньому досліді, злегка підігріти та піддати дії бромної (йодної) води (Обережно! Краплями! Під тягою!).

Відзначити явища, що відбуваються. Яка хімічна сполука ніколу утворюється при нагріванні його гідроксиду з бромною водою? Написати рівняння відповідних реакцій, зробити висновок щодо стійкості гідроксидів.

Дослід 4. Окиснювач – іон ферум (ІІІ).

Довести, що іон ферум (ІІІ) в реакції взаємодії ферум хлориду (ІІІ) з калій йодидом – окисник. Додавши розчин крохмалю, переконатися, що відбулося відновлення заліза. Скласти рівняння окисно-відновної реакції, назвати окисник та відновник.

Дослід 5. Якісні реакції катіонів ферум (ІІ), (ІІІ), кобальт (ІІ) та нікол (ІІ).

а) Солі ферум (ІІ) з червоною кров’яною сіллю утворюють турнбуленову синь – Fe3[Fe(CN)6]2речовину інтенсивно синього кольору. Написати рівняння реакції в молекулярному та іонно-молекулярному вигляді.

б) Солі ферум (ІІІ) при взаємодії з розчином жовтої кров’янї солі K4[Fe(CN)6] утворюють характерний осад берлінської лазурі. Написати рівняння реакції в молекулярному та іонно-молекулярному вигляді.

в) Солі ферум (ІІІ) при взаємодії з розчином амоній або калій роданіду утворюють комплексні солі, що забарвлюють розчин у криваво-червоний колір. Написати рівняння реакцій.

г) До насиченого розчину солі кобальту (ІІ) додати насичений розчин амоній роданіду до одержання комплексної солі (NH4)2[Co(CNS)4]. Якого кольору ці іони? Написати рівняння дисоціації комплексної солі, рівняння дисоціації комплексного аніону та вираз константи нестійкості комплексного іону.