Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия методичка2013.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 14

Тема: D-ЕЛЕМЕНТИVІ ТА VІІ ГРУПИ ПС. МЕТАЛИ ПІДГРУПИ ХРОМУ ТА МАНГАНУ.

Мета: Вивчити властивості металів підгрупи хрому і мангану та їх сполук в різних ступенях окиснення.

Лабораторна робота

Дослід 1. Добування та властивості хром (ІІІ) гідроксиду.

В пробірку з розчином солі хрому (ІІІ) додати по краплях розчин їдкого натру до утворення осаду хром гідроксиду (ІІІ). Осад розділити на дві частини. В одну з них додати розведену кислоту‚ а в другу – надлишок розчину лугу. Які властивості проявляє хром гідроксид (ІІІ)? В який колір забарвлені сполуки тривалентного хрому?

Дослід 2.Перехід хромату в дихромат і зворотній процес.

До 3-4 крапель розчину калій хромату додати краплями 2н розчин сірчаної кислоти до зміни забарвлення. В другу пробірку до 3-4 крапель калій дихромату додати краплями 2н розчин лугу до зміни забарвлення. Відзначити забарвлення взятого і добутого розчинів‚ показати‚ якими іонами ці кольори зумовлені. Написати рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах. В якому середовищі стійкі хромати‚ а в якому – дихромати?

Дослід 3. Окиснювальні властивості сполук шестивалентного хрому.

В три пробірки внести по 4-5 крапель калій дихромату і по 4-5 крапель 2н розчину сірчаної кислоти (для створення середовища). В першу пробірку додати 4-5 крапель натрій нітриту‚ в другу – 4-5 крапель розчину натрій сульфіту. Суміші нагріти. Спостерігати в обох пробірках перехід оранжевого забарвлення в зелене. До третьої пробірки додати 2-3 краплі розчину калій йодиду. Спостерігати зміну забарвлення. До пробірки з 2-3 краплями крохмалю внести одну краплю добутого розчину з третьої пробірки. Що спостерігається? Написати рівняння окиснювально-відновних реакцій. В якому середовищі сполуки шестивалентного хрому виявляють окиснювальні властивості?

Дослід 4. Добування малорозчинних хроматів.

До трьох пробірок з розчином калій хромату (2-3 краплі) додати по 2-3 краплі розчинів: до першої – барій хлориду‚ до другої – плюмбум нітрату‚ до третьої – арґентум нітрату. Відзначити кольори осадів. Написати рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах. Де можна використати ці сполуки?

Дослід 5. Гідроліз солей хрому (ІІІ).

На розчини солей хрому (ІІІ) подіяти окремо в пробірках розчином натрій карбонату і амоній сульфіду. Довести‚ що в осад в обох випадках випадає хром гідроксид (ІІІ), а не солі вугільної та сірководневої кислот. Пояснити наслідки досліду.

Дослід 6. Добування та властивості мангану гідроксиду (ІІ).

Виходячи з розчину солі мангану (ІІ)‚ добути мангану гідроксид (ІІ)‚ вивчити його властивості: відношення до кисню повітря‚ до кислот та лугів. До невеликої кількості осадженого мангану гідроксиду (ІІ) додати бромної води або перекису водню. Що при цьому утворюється?

Дослід 7. Окиснювальні властивості мангану оксиду (IV).

Подіяти на мангану диоксид концентрованою хлористоводневою кислотою. Які зовнішні зміни мають місце? Написати рівняння окиснювально-відновної реакції.

Дослід 8. Вплив середовища на окиснювальні властивості сполук мангану (VII).

Подіяти на калій перманганат в кислому‚ нейтральному та лужному середовищах кристалічним натрій сульфітом. Відзначити кольори розчинів.

Подібні досліди провести з калій йодидом в ролі відновника. Скласти рівняння окиснювально-відновних реакцій