Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самоврядування класу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Декілька слів про класне самоврядування

Самоврядування у класі - це: • управління життям класу;  організація справ для свого класу, а значить і для себе;  вирішення завдань, самостійно поставлених перед класним колективом;  школа відповідальності, довіри, взаємодопомоги, взаєморозуміння ідорослішання.

    Мені хочеться, щоб мої учні повірили в себе, були добрими, успішними. Для цього створюю в класі   атмосферу співпраці. Вважаю, що секрет гарного виховання – в повазі до своїх учнів,бо вони мої союзники, співавтори, які мають право на помилку, власну думку.

   Учнівське самоврядування   у класному колективі розглядаю як спосіб розширення діапазону діяльності дорослих і дітей. Я впевнена, що робота в учнівському самоврядуванні допомогає учням виховати в собі почуття власної гідності і дає можливість проявити себе на ділі.

     В основу роботи учнівського самоврядування класу покладено такі принципи:

демократичний – всі учні мають рівні права, беруть участь у вирішенні питань, що стосується життя класу;

гуманістичний - захищає права кожного, добрим ділом і словом підтримує того, хто потрапив у біду;

самодіяльний – учні самі вирішують питання життя класу, обирають цікаві справи.

     На власному досвіді переконалась, що почуття «ми – одне ціле», « ми колектив» виникає тільки у справах, які     намагаємось робити разом. Ми разом плануємо роботу, підводимо підсумки, разом шукаємо   шляхи, як зробити шкільне життя цікавим і різноманітним. Намагаємось залучити до справ всіх учнів класу.

 

     Я кажу своїм учням:

Если ты не можешь быть сосной на вершине холма, Будь маленьким деревцем в долине. Но только самым лучшим деревцем. Будь кустиком, если не можешь быть деревом. Будь травой у дороги и дай отдых усталому путнику, Если не можешь быть кустиком. Если ты не можешь быть китом, Будь самым красивым окунем в озере! Если ты не можешь быть капитаном, Кто-то должен быть и матросом. Для всех найдётся работа на корабле жизни, Только найди своё дело. Если ты не можешь быть солнцем, Будь звездой на небе, Только найди своё дело и старайся стать самым лучшим.

 

     На початку навчального року проводжу вибори класного самоврядування, в основу якого покладено вибір дітей. За допомогою голосування обираємо президента та його заступника, а потім учні висловлюють свою думку, де б вони хотіли працювати.

     Звичайно, що неможливо знайти ту форму, універсальну та пригодну на всі випадки життя з любим класним колективом. Це справа творча та індивідуальна. Що стосується мене, в своїй роботі намагаюся дотримуватися системності, працюючи над власними програмами «Зроби своє життя щасливим!».

В американських школах особливу увагу звертають на організацію способу життя учнів, який сприяв би їх моральному розвиткові. У багатьох школах діють спеціальні правила "Діти навчаються, як їм жити":

"Якщо діти живуть в умовах постійної критики, вони навчаються засуджувати;

якщо діти живуть в умовах ворожнечі, вони навчаються насильства;

якщо дитину постійно висміювати, вона навчається зневажати себе;

якщо дітей постійно соромлять, вони навчаються відчувати постійну провину;

якщо діти живуть в умовах толерантності, вони навчаються терпимості;

якщо дітей підтримують, вони навчаються впевненості в собі;

якщо дітей хвалять, вони навчаються самоповаги;

якщо діти живуть в умовах справедливості, вони навчаються бути справедливими;

якщо діти живуть у безпеці, вони навчаються довіряти;

якщо діти живуть з визнанням, вони навчаються дружелюбності.

Вони навчаються знаходити любов до землі".