Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРОЕКОНОМІКА КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ 2011.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.44 Mб
Скачать

11.3. Стабілізаційна політика

Макроекономічна політика – це діяльність держави щодо створення правових і економічних передумов, необхідних для досягнення стабільності національної економіки (Рис.11.4).

Завдання довгострокової макроекономічної політики:

  • високі та стабільні темпи економічного зростання;

  • стабільний рівень цін;

  • високий рівень зайнятості, низьке вимушене безробіття;

  • економічна свобода; економічна справедливість; соціальна захищеність;

  • соціально-економічна ефективність;

  • рівновага експорту та імпорту; стабільність валютного курсу.

Рис 11.4. Види та інструменти макроекономічної політики

Макроекономічна політика доповнюється структурною, науково-технічною, промисловою, антимонопольною, аграрною.

11.4. Полеміка навколо стабілізаційної політики

Одні економісти, як-от Вільям МакЧесни Мартин, вважають, що економіка є внутрішньо нестабільною. Вони твердять, що економіка часто відчуває збурення у сфері сукупного попиту і сукупної пропозиції. Без проведення монетарної і фіскальної політики, спрямованої на стабілізацію економіки, ці збурення спричинятимуть непотрібні і болісні коливання в обсязі виробництва, в рівнях зайнятості та інфляції. Згідно з відомим висловлюванням, макроекономічна політика повинна «йти проти вітру» - стимулювати економіку, яка перебуває у фазі спаду, та уповільнювати темпи зростання, коли економіка перегріта.

На думку інших економістів, наприклад, Мілтона Фрідмана, економіка є внутрішньо стабільною. Відповідальність за значні і небезпечні коливання економіки ці дослідники покладають на неправильну економічну політику. Вони твердять, що економічну політику не можна зводити до «тонкого налагодження» національної економіки за допомогою різного інструментарію. Натомість державні мужі мали б пам’ятати про обмеженість можливостей цієї політики й відчувати задоволення від того, що вона не завдає шкоди.

Прихильники активної економічної політики вважають, що внаслідок збурень в економіці відбуваються коливання обсягу виробництва й зайнятості, яких можна не допустити за допомогою відповідних заходів монетарної і фіскальної політики. Багато хто з них вірить, що досі економічна політика успішно сприяла стабілізації національної економіки.

Прихильники пасивної економічної політики доводять, що намагання стабілізувати економіку за допомогою монетарної та фіскальної політики можуть ще більше її дестабілізувати, бо заходи цієї політики діють з тривалими, причому неоднаковими часовими лагами. Крім того, вони вважають, що рівень сучасних знань про економіку недостатній для успішної стабілізаційної політики, а недоречна економічна політика є часто причиною економічних коливань.

Прихильники дискреційної політики вважають, що свобода дій дає змогу державним мужам гнучкіше реагувати на різні непередбачені обставини.

Прихильники дотримання правил у проведенні економічної політики вважають, що політичному процесові довіряти не можна. На їх думку, держані мужі, проводячи економічну політику, часто припускаються помилок або навіть використовують їх у своїх власних інтересах. Крім того, ці економісти вважають, що дотримання правил у проведенні економічної політики дає змогу розв’язати проблему непослідовності політики.