Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРОЕКОНОМІКА КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ 2011.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.44 Mб
Скачать

Рис 8.4. Співвідношення споживання, заощаджень та інвестицій в простій моделі

8.3. Мультиплікатор інвестицій

Інвестиції є найбільш динамічним чинником ВВП (Y=C+I+G+NX). Але слід звернути увагу на те, що вони впливають на ВВП непропорційно, а помножено, тобто мультиплікативно, це означає, що при зміні інвестицій на 1 гр. од. ВВП збільшиться більше, ніж на 1.

Мультиплікатор () інвестицій – числовий коефіцієнт, який показує залежність зміни доходу від зміни автономних інвестицій:

(8.2)

тобто

(8.3)

8.4. Заощадження та інвестиції

Заощадження (S) – не спожита частина доходу або відкладена на майбутнє споживання. Кейнс аналогічно до споживання розглядав заощадження як функцію від доходу: S=S(Yd). Функцію заощадження можна вивести використовуючи функцію споживання:

(8.4)

(8.5)

де, - автономне споживання, Y – доход,

- гранична схильність до заощадження.

Гранична схильність до заощадження МРS – доля додаткових заощаджень в одній додатковій грошовій одиниці доходу:

(8.6)

Оскільки частка кожної грошової одиниці, яка не споживається, обов’язково заощаджується, то

MPC+MPS=1

(8.7)

APS – середня схильність до заощадження – доля заощаджень у використаному доході.

А. Хансен та П. Самуельсон інтерпретували кейнсіанську теорію за допомогою графічного зображення.

8.5. Функція споживання та функція заощадження

Чинники споживання та заощадження, які не залежать від доходу і впливають на функції споживання та заощадження, зміщуючи їх графіки:

1. Багатство (зростання багатства – нерухомість, фінансові активи – зміщують графік споживання вгору, а графік заощаджень - вниз).

2. Податки (зниження податків збільшує після податковий дохід, і тому збільшує споживання та заощадження, і навпаки).

3. Рівень цін (зростання ціни скорочує споживання та заощадження і навпаки).

4. Відрахування на соціальне страхування (збільшення відрахувань – скорочення споживання і заощаджень).

5. Очікування (очікування зростання грошових доходів в майбутньому зумовлює збільшення поточних витрат).

6. Споживча заборгованість (збільшення заборгованості – зменшення споживання та заощаджень).

7. Відсоткова ставка (із зростанням відсоткової ставки споживання зменшується, а заощадження збільшуються).

Питання для самоконтролю

  1. Який існує зв’язок між доходами, споживанням і заощадженням?

  2. В чому полягає економічний зміст понять середня і гранична схильність до заощадження?

  3. Поясніть, чому зміщення кривої споживання вгору викликає таке ж зміщення кривої заощадження вниз? Пригадайте виключення з цього правила.

  4. Поясніть, яку залежність показує графік споживання, графік заощадження, крива попиту на інвестиції, графік інвестицій.

  5. Назвіть основні типи інвестицій.

  6. Які фактори визначають динаміку автономних і стимулюючих інвестицій?

  7. Що показує мультиплікатор автономних витрат? За якими формулами його можна визначити?

Тема 9. Сукупні витрати і ввп

Програмні запитання

9.1. Сукупні витрати і рівноважний ВВП.

9.2. Сукупні витрати і потенційний ВВП

9.3. Модель „Хрест Кейнса”

Основні терміни і поняття:

Хрест Кейнса, рівноважний обсяг випуску, рецесійний розрив, інфляційний розрив, мультиплікатор автономних витрат, парадокс ощадливості, планові витрати, фактичні витрати, незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси, макроекономічна рівновага, тотожність "заощадження-інвестиції", метод “видатки-випуск”, метод “вилучення ін’єкції”.

Тематичні тези

9.1. Сукупні видатки і рівноважний ВВП

Національна економіка буде знаходитись в рівноважному стані лише в тому випадку, якщо сукупний попит дорівнюватиме виробленому ВВП (сукупний пропозиції). Однак, до проблеми макроекономічної рівноваги кейнсіанці підходили з інших позицій, ніж як це робили класики в традиційній моделі AD-AS. Кейнсіанці розглядали рівновагу і її зміни за постійного рівня цін.

Кейнсіанську модель рівноваги, яка опирається на сукупні витрати, можна вважати в певній мірі похідною від базової моделі AD-AS, тобто засобом сходження від абстрактного до конкретного. Це дійсно так, оскільки в реальній практиці економічні суб’єкти не знають обсягів сукупного попиту та сукупної пропозиції. Але слід враховувати, що за сукупним попитом стоять сукупні витрати, а за сукупною пропозицією – вироблений ВВП. Тому в реальному економічному кругообігу рівновага забезпечується тоді, коли економіка втрачає стільки, скільки необхідно для закупівлі виробленого ВВП.

AD = AS (9.1)

↓ ↓

E(факт) = Y(ВВП)

Рівноважний ВВП можна визначити двома методами:

1. витрати-випуск;

2. вилучення-ін’єкції.

Сукупний попит (AD) представляється плановими витратами сумою, яку домогосподарства та фірми мають намір (планують) витрати на закупівлю товарів та послуг:

Ep=AD=S+I (9.2)

Ми розглядаємо короткостроковий період: це закрита економіка (немає NX), відсутні державні витрати (G), це кругообіг в умовах чистого ринку.

Сукупна пропозиція (AS) представлена фактичними витратами (Ef):

Ef=AS=Y(ВВП) (9.3)

Ef відрізняються від Ep тим, що фірми змушені здійснювати незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси.

Розглянемо окремі випадки:

1. Якщо Ep<ВВП (дохід) (Ep<Ef, AD<AS), то це означає, що продукції виробляється більше, ніж її потребує сукупний попит. Така ситуація свідчить про виникнення перевиробництва, що супроводжується товарно-матеріальними запасами (ТМЗ) і незапланованим приростом І (+I’). За цих умов у підприємств з’являється мотивація зменшувати виробництво до рівня попиту, що породжує тенденцію до відновлення рівноваги між ВВП і сукупними витратами.

2. Якщо Ep>Ef, то це є ознакою недовиробництва (AD>AS), яке супроводжується незапланованим зменшенням інвестицій у ТМЗ (-I’), що слугує для підприємств підставою збільшувати виробництво до рівня попиту, завдяки чому виникає тенденція до відновлення рівноваги.

3. Якщо Ep=Ef, то AD=AS, а отже, I’=0.

Як бачимо, незаплановані інвестиції виконують балансуючу роль (врівноважувальну) в економіці. завдяки I’ фактичні сукупні витрати завжди дорівнюють ВВП (Y):

Ef=Ep±I’ (9.4)

Y=Ep±I’ (9.5)

Умови досягнення рівноваги між сукупними видатками (СВ) і ВВП можна продемонструвати на базі графічної моделі „видатки-випуск”, яка досить часто іменується як „Кейнсіанський хрест” (Рис.9.1).

Рис.9.1. „Кейнсіанський хрест”, модель „видатки-випуск”

На малюнку економічна рівновага досягається в т. А (І’=0, Y*=E*); нерівновага в т. В означає: , I’>0, в т. С -, I’<0.

Враховуючи взаємозв’язок функцій споживання і заощадження можна вивести рівноважний обсяг ВВП в рамках кейнсіанської моделі і іншим методом – „вилучення-ін’єкції” (Рис.9.2). В основі цього методу лежить та обставина, що в економічному кругообігу постійно мають вилучення (зниження видатків) або ін’єкції (збільшення видатків). Вилучення відбуваються у формі заощадження, податків, імпорту; ін’єкції здійснюються у формі інвестицій, державний закупівель, експорту.

Економічна рівновага досягається за умови, коли вилучення дорівнюють ін’єкціям. У спрощеному варіанті, яким є приватна економіка закритого типу, вилучення відбуваються лише у формі заощадження, а ін’єкції – лише у формі інвестицій. За цих умов модель економічної рівноваги виглядає так: Іp=S, де Ір – заплановані інвестиції. Фактичні інвестиції відхиляються, як правило, від запланованих на величину незапланований інвестицій і дорівнює If=Ip±I’. Завдяки незапланованим інвестиціям фактичні завжди дорівнюють заощадженням: S = If → S = Ip ± I’. Це положення кореспондується за методом „видатки-випуск”, за яким фактичні сукупні витрати завжди дорівнюють ВВП за рахунок незапланованих інвестицій.

Якщо S > Ip (т. B’), то обсяг ВВП перевищує рівноважний рівень ();

S < Ip (т. C’) → (обсяг ВВП менше за рівноважний);

S = Ip (т. А’) → обсяг ВВП дорівнює рівноважному (Y = Y*).

Рівність S=Ip означає, що вилучення у формі заощаджень компенсуються ін’єкціями І. Як правило, заощадження не дорівнюють запланованим інвестиціям, але вони постійно тяжіють до рівноваги. Це забезпечується на ринку позичкового капіталу, на якому регулюючу роль виконує відсоткова ставка.

1. Якщо, наприклад, заощадження перевищують планові інвестиції, то це означає, що пропозиція позичкових грошей перевищує попит на них з боку інвесторів. Завдяки цьому відсоткова ставка падає, що сприяє підвищенню інвестиційного попиту до рівноваги із заощадженнями.

2. Якщо навпаки, рівновага на ринку позичкового капіталу порушується збільшенням інвестицій, тобто попиту на позичкові гроші, відсоткова ставка збільшується. Це сприяє збільшенню заощаджень (пропозиції грошей) до рівня попиту на гроші, тобто до інвестиційного попиту. Отже, рівновага на ринку позичкового капіталу є необхідною умовою забезпечення рівноваги між вилученнями (заощадженнями) та ін’єкціями (інвестиціями), а відтак і рівновага на товарному ринку.