Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовый анализ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
952.83 Кб
Скачать

7.4 Аналіз взаємозв’язку обсягів виробництва, собівартості та прибутку

Розглянемо методику розрахунків для одно- та багато номенклатурного виробництва, а також для умов, за яких ціна реалізації продукції залежить від обсягів реалізації.

Основою аналізу є поділ витрат підприємства на такі:

-постійні, або умовно постійні (Sпост), за певний період; вони залишаються незмінними щодо змін обсягів виробництва або ступеня завантаження виробничих потужностей; наприклад амортизаційні відрахування, орендна плата, відсотки за позиковий капітал, заробітна плата управлінського персоналу, утримання легкового транспорту, оплата послуг зв’язку і охорони та ін.. Ці витрати враховуються за місцем виникнення;

-змінні (Sзмін), тобто такі, що прямо залежать від зміни завантаження виробничих потужностей, або зміни обсягів виробництва: витрати на сировину, матеріали, комплектуючі вироби, заробітну плату робітників-відрядників, технологічні енергоресурси та інш. Носій цих витрат – продукт, виріб;

-сукупні, тобто повна собівартість (S) – сума постійних (Sпост) та змінних (Sзмін) витрат:

S = Sпост + Sзмін;

Sзмін = змін;

,

де Q – обсяг виробництва (реалізації) у натуральних одиницях вимірювання;

Sзмін – змінні витрати на одиницю продукції;

V – виручка від реалізації продукції;

Р – ціна реалізації продукції.

Припускається, що обсяг виробництва дорівнює обсягу реалізації продукції.

Використовуючи наведені раніше рівняння, можна розрахувати критичний обсяг виробництва (Qкрит.), тобто обсяг, який забезпечує беззбитковість діяльності підприємства. Це досягається тоді, коли виручка від реалізації продукції дорівнює повній собівартості, тобто

V = Sпост. + Qкрит.Sзмін,

якщо V = QP, то

pQкрит. = Sпост. + Qкрит.S змін,

звідки

Qкрит =

Різниця між ціною реалізації виробу та змінними витратами на один виріб (знаменник останнього рівняння) становить маржинальний дохід на одиницю виробу.

Розрахувавши Qкрит , можна встановити, скільки одиниць продукції потрібно реалізувати, щоб постійні витрати були покриті маржинальним доходом, який дає кожна реалізована одиниця продукції

У діяльності підприємства може постати потреба у визначенні постійних витрат, прийнятних цін реалізації або змінних витрат на одиницю продукції.

S = Q(p-Sзмін)

Критичний рівень ціни реалізації продукції

Ркрит =

У разі реалізації продукції за цінами, нижчими за критичні, підприємство зазнає збитків, а за цінами, що перевищують критичні, - одержує прибуток.

При виробництві та збуті водночас кількох видів продукції, узагальнити які неможливо, необхідно враховувати, що вони мають різні ціни і потребують різних змінних витрат, а отже, різняться й частки їх внесків у покриття загальних постійних витрат. У цьому разі точки беззбитковості залежить від частки кожного виробу у сукупному обсязі реалізації.

Точку беззбитковості для багатономенклатурного виробництва визначають у два етапи:

-обчислють частку кожного виробу в обсязі реалізації;

-розраховують підсумковий зважений дохід.

Як обмеження припускається, що частки виробів у сукупному обсязі реалізації за розрахунковий період залишаються незмінними.