Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовый анализ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
952.83 Кб
Скачать

1 Коефіцієнт зносу основних засобів кзн.Оз

Визначається як відношення суми нарахованого зносу основних засобів до їх первинної вартості

Цей коефіцієнт може характеризувати ступінь зношеності основних засобів за звітний період і показує частку їх вартості, списану на витрати в попередньому періоді, у первісній вартості.

КЗ.ОС використовується в аналізі для характеристики стану основних засобів.

Реальність КЗ.ОС залежить від морального і фізичного зносу основних засобів, правильності визначення корисного строку їх експлуатації, прийнятого обліковою політикою підприємства, та інших факторів.

Зменшення цього показника свідчить про оновлення обладнання, збільшення інвестицій підприємства у власні необоротні активи.

2 Коефіцієнт оновлення основних засобів кон.Оз

Визначається як відношення вартості придбаних в звітному періоді нових основних засобів до вартості основних засобів (по первісній вартості) на кінець періоду

Даний коефіцієнт показує частку нових основних засобів у складі всіх, які враховуються на підприємстві у звітному періоді.

Коефіцієнт оновлення основних засобів та їх знос характеризують інвестиційну політику підприємства.

Чим більше коефіцієнт оновлення, тим більше на підприємстві нового обладнання.

3 Частка оборотних засобів в активах Чоб.З

Визначається відношенням оборотних активів до загальної вартості активів балансу і показує частку оборотних засобів в активах підприємства:

Величина цього показника залежить від виду господарської діяльності підприємства, капітало- і матеріаломісткості виробництва і інвестиційної політики підприємства. Головне, щоб величина показника була оптимальною без зверх нормативних неліквідних запасів, без простроченої дебіторської заборгованості і т.п.

4 Коефіцієнт мобільності активів Кмоб.А.

Визначається як відношення оборотних активів підприємства до необоротних:

Це – обернений показник коефіцієнта співвідношення необоротних і оборотних активів (КНА/ОД). Він вказує кількість гривень оборотних активів, які приходяться на кожну гривню необоротних активів.

Оптимальне значення Кмоб.а. =0,5 (50%).

Від зміни складу і динаміки поточних активів як найбільш мобільної частки капіталу, в також їх складу в немалому ступні залежить фінансове становище підприємства.

Від раціонального розміщення засобів підприємства в основні та оборотні засоби залежить ефективність його фінансової діяльності.

Тема 5 аналіз фінансової стійкості підприємства

5.1 Фінансова стійкість за критерієм стабільності джерел покриття запасів

5.2 Оцінювання ринкової стійкості підприємства

5.3 Показники платоспроможності (ліквідності)

Фінансова стійкістьце такий стан фінансових ресурсів підприємства, за якого раціональне розпорядження ними є гарантією наявності власних коштів, стабільної прибутковості та забезпечення процесу розширеного відтворення.

Фінансова стійкість — один із головних чинників, що впливає на досягнення підприємством фінансової рівноваги та фінансової стабільності.

Фінансова стійкість характеризує ступінь фінансової незалежності підприємства щодо володіння своїм майном і його використання. Цей ступінь незалежності можна оцінити за різними критеріями:

1 Рівнем покриття матеріальних обігових коштів (запасів) стабільними джерелами фінансування.

2 Платоспроможністю підприємства (його потенційною спроможністю покрити термінові зобов’язання мобільними активами).

3 Часткою власних або стабільних джерел у сукупних джерелах фінансування.

Наведеним критеріям відповідає сукупність абсолютних і відносних показників фінансової стійкості, де враховано нормативні вимоги щодо характеристики фінансового стану підприємств в Україні.