Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовый анализ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
952.83 Кб
Скачать

6.1 Поняття ліквідності балансу

Основне завдання аналіз ліквідності балансу – перевірити синхронність надходження і витрачання фінансових ресурсів, тобто здатність підприємства розраховуватися за зобов’язаннями власним майном у визначений період часу.

Ліквідність балансу визначається ступенем покриття зобов’язань підприємства його активами, термін перетворення яких у кошти відповідає терміну погашення зобов’язань. Чим швидше той чи інший вид активу може набрати грошової форми, то вища його ліквідність.

Абсолютну ліквідність мають грошові кошти.

Аналіз ліквідності балансу полягає у порівнянні статей активу, що згруповані за ознакою ліквідності та розміщені в порядку спадання ліквідності, зі статтями пасиву, що згруповані за ознакою термінів погашення і розміщені в порядку збільшення строковості зобов’язань.

Якщо при такому порівнянні активів вистачає, то баланс ліквідний і підприємство платоспроможне. У противному разі баланс неліквідний і підприємство вважається неплатоспроможним.

6.2 Класифікація активів за ознакою ліквідності і пасивів за ознакою терміновості погашення

Для аналізу ліквідності балансу статті вихідного балансу розподіляють і порівнюють за групами.

1 Найліквідніші активи (А1) - суми по всім статтям грошових коштів, які можуть бути використані для виконання поточних розрахунків. До цієї групи включені і поточні фінансові інвестиції. Ці активи мають дорівнювати кредиторській заборгованості (тобто найтерміновішим зобов’язанням) або перевищувати її. Терміни – приблизно близько до 3 місяців.

2 Швидкореалізуємі активи (А2) – дебіторська заборгованість (платежі по якій очікуються на протязі 12 місяців після звітної дати) та інші оборотні активи.

Ці активи мають дорівнювати або перевищувати короткострокові пасиви. Терміни -3-6 місяців.

3 Повільно реалізуємі активи (А3) - запаси, та дебіторська заборгованість (платежі по якій очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати), – мають дорівнювати або перевищувати довгострокові зобов’язання (кредити та інші зобов’язання)

4 Важкореалізуємі активи (А4) – активи, які призначені для використання в господарській діяльності протягом багатого часу. В цю групу включаються статті розділу 1 активу балансу «Необоротні активи» (нематеріальні активи, незавершене будівництво, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції та інші необоротні активи).

Ці активи мають дорівнювати джерелам власних коштів або перевищувати їх (вони взагалі вважаються безстроковими, або не мають терміну погашення).

Перші три групи активів на протязі поточного господарського періода можуть постійно мінятися і відноситись к поточним активам підприємства, при цьому поточні активи більш ліквідні, ніж інше майно підприємства.

У разі виконання зазначених умов баланс вважається абсолютно ліквідним. Якщо одна або кілька умов порушуються, ліквідність відрізняється від абсолютної. При цьому брак коштів за однією групою активів компенсується їх надлишком в іншій групі лише за вартістю, оскільки в реальній платіжній ситуації менш ліквідні активи не можуть замінити більш ліквідні.

Тотожність активу і пасиву балансу визначає наперед результат порівняння за четвертою групою, якій властиве «балансування». Тому суттєвим є порівняння підсумків за першими трьома групами.

Результат порівняння перших двох груп свідчить про поточну ліквідність, третьої групи - про перспективу ліквідність, оскільки тут розглядаються майбутні надходження та витрачання.

Тривалість оборотності статей активу визначається за кредитовим оборотом, статей пасиву – за дебетовим оборотом.

Пасиви балансу за ступенем років погашення зобов’язань групуються наступним чином:

1 Найбільш терміновіші зобов’язання (П1) – кредиторська заборгованість, розрахунки по дивідендам, інші короткострокові зобов’язання, а також суди, які на погашені в строк.

2 Короткострокові пасиви (П2) – короткострокові кредити банків та інші займи, які необхідно погасити на протязі 12 місяців після звітної дати.

3 Довгострокові пасиви (П3) – довгострокові кредити та інші довгострокові пасиви – статті розділу IV балансу “Довгострокові пасиви».

4 Постійні пасиви (П4) – статті розділу III балансу «Капітал і резерви» і окремі статті розділу V балансу, які не ввійшли в попередні групи «Доходи наступних періодів», «Резерви наступних витрат».

Для визначення ліквідності балансу слід спів ставити підсумки по кожній групі активів і пасивів.

Баланс враховується абсолютно ліквідним, якщо виконуються умови:

А1П1

А2П2

А3П3

Якщо виконуються ці умови, то додержуються мінімальні умови фінансової стійкості

А4П4