Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи екології.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

1.2. Теоретичні аспекти сучасної екології

Нині існує багато визначень екології. Це пояснюється не лише стадією її активного формування, а й тим, що екологічні проблеми в житті людства вийшли на перший план і їх розв’язанням почали займатися вчені практично всіх наукових напрямків - біології, геології, географії, фізики, хімії, математики, соціології, економіки.

Вперше термін “екологія” (грец.: - oikos- дім, помешкання, місце перебування; logos - наука, вчення) ввів в обіг видатний німецький біолог, послідовник Ч.Дарвіна Е.Геккель.

Е.Геккель: (1866) Екологія - це пізнання економіки природи, одночасне дослідження всіх взаємовідносин живого з органічними і неорганічними компонентами середовища.

З часів Геккеля поняття “екологія” змінювалось і доповнювалося, його значення розширювалося, але в останні десятиріччя, коли природопідкорювальна діяльність людства поставила під загрозу взагалі існування цивілізації, екологія значно розширила коло своїх наукових і практичних завдань. Зараз можна знайти більше 10 визначень екології як науки, але далеко не всі з них відображають її суть і значення. Наведемо приклади:

М.Реймерс (1992): Современная экология - новый раздел знаний, наука о выживании в окружающей среде, фундаментальная основа для природо- и средоохранного знания. Для экологии характерен широкий, системный, межотраслевой взгляд, она из строго биологической науки превратилась в значительный цикл знаний, вобрав в себя разделы географии, геологии, химии, физики, социологии, теории культуры, экономики, даже теологии.

Н.Воронов (1999): Современную экологию можно рассматривать как науку, занимающуюся взаимоотношением организмов, в т.ч. и человека, со средой, определением масштабов и допустимых пределов воздействия человеческого общества на среду, возможностей уменьшения этих воздействий или их полной нейтрализации. В стратегическом плане - это наука о выживании человечества и выходе из экологического кризиса, который приобрел глобальные масштабы.

Є фахівці, що дотримуються іншої точки зору на сутність і завдання сучасної екології:

М Назарук (1999): Екологія належить до молодих біологічних наук, коло зацікавлень яких лежить у вивченні біологічних явищ, пов’язаних із життям живих організмів.

Існують і чисто біологічні визначення:

  • Екологія - це біологія Землі.

  • Екологія - одна з біологічних наук, що вивчає живі системи у їх взаємозв’язках з довкіллям.

Як випливає з визначень, більшість вчених дотримуються нового бачення сутності і завдань сучасної екології, що стисло визначається так: екологія ХХІ ст. - комплекс наук про будову, функціонування, взаємозв’язки багатокомпонентних і багаторівневих систем у Природі й Суспільстві та засоби кореляції (регулювання) взаємного впливу техносфери і біосфери з метою збереження людства і біосфери.

Таким чином, екологія - одна з головних фундаментальних комплексних наук про виживання на планеті Земля, завданням якої є пізнання законів розвитку і функціонування біосфери, як цілісної системи під впливом природної, і, головне, антропогенної діяльності, а також про визначення шляхів і засобів еколого-економічно збалансованого співіснування техносфери і біосфери.

Основний об’єкт досліджень- екосистеми планети всіх рівнів та їх елементи.

Основний предмет досліджень- взаємозв’язки між живими організмами, живою і неживою компонентами екосистем, а також особливості впливу природних і антропогенних чинників на функціонування екосистем та біосфери в цілому.

Мета досліджень- визначення оптимальних шляхів координації гармонійного еколого-економічно збалансованого співіснування техносфери і біосфери.