Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЯНА-2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
814.37 Кб
Скачать

Розділ 2. Загальна характеристика дослідного поля

2.1. Розташування земельної ділянки дослідного поля

Досліди проводилися на дослідному полі ХНАУ імені В. В. Докучаєва, яке розташоване на території науково-дослідного господарства «Докучаєвське».

Науково-дослідне господарство «Докучаєвське» було засноване у 1946 році на базі овоче-молочних радгоспів.

Учгосп розташований в східній частині Харківського району Харківської області. Відстань від центра міста Харкова до центральної садиби господарства 24 км. Через учбове господарство проходить залізниця, знаходиться станція «Рогань». На відстані 3км від учгоспу проходить автомагістраль Харків-Ростов. З Харкова до учгоспу постійно ходять автобуси.

Учбове господарство «Докучаєвське» являє собою багатогалузеве господарство із загальною земельною площею 2951га, в тому числі рілля – 1840га, зрошувальні землі – 78га, сад – 184га, сінокоси – 152га, вигони і пасовища – 329га, лісосмуги – 142га.

Спеціалізацією господарства є вирощування та отримання елітного насіння та насіння 1 та 2 репродукції.

2.2. Кліматичні умови дослідного поля

Клімат Харківської області помірно-континентальний, середньорічна кількість опадів за багаторічними даними метеорологічної станції становить 411мм у рік. Найбільша кількість опадів випадає у літній час у вигляді злив, які відрізняються великою інтенсивністю, що перешкоджає своєчасному збиранню. Такі опади малоефективні, так як більша їх частина стікає, що призводить до ерозії ґрунту. Тому накопичення вологи у ґрунті відбувається головним чином за рахунок осіннє-зимових опадів. Таке розподілення опадів не задовольняє повністю розвиток сільськогосподарських культур. Тривалість основного періоду вегетації для Харківської області складає 160 днів. Найтепліший місяць – липень, самий холодний – січень.

У весняні місяці температура підіймається досить швидко і це зумовлює необхідність проведення посівних робіт у стислі строки.

В науково-дослідному господарстві «Докучаєвське» польові роботи починаються у середині квітня. Перехід середньодобової температури через +50с приходиться на другу декаду квітня. Літо цієї зони спекотне з недостатньою кількістю опадів. Осінь в основному тривала і тепла. Сніг випадає у другій або третій декаді листопада. Тривалість зимового періоду 130 днів. З жовтня по квітень спостерігаються вітри західного та північно-західного напрямку. Середня швидкість вітрів у теплий період – 2,1м/с, у зимовий – 3,2м/с.

Територія учгоспу «Докучаєвське» розташована в басейні річки Уди, в межах четвертої тераси.

Загальний характер рельєфу землекористування рівнинно хвилястий. Місцевість прорізається глибокою і широкою долиною річки Роганки і багатьох коротких, але глибоких балок, які впадають в неї.

За умовами ґрунтоутворення і характеру утворення ґрунтів, земельний масив учгоспу характеризується досить широким різноманіттям.

За агрономічними властивостями усі ґрунти учгоспу можна об’єднати у 15 агровиробничих груп:

1агрогрупа– чорноземи потужні не змиті, слабо змиті і змиті на лесових та інших суглинкових породах. Ґрунти даної групи складають основні масиви орних земель. Ці чорноземи відносяться до категорії високо родючих ґрунтів універсального використання. Загальний гумусовий горизонт досягає 110-120см. Ці чорноземи містять великі запаси N, P і K, характеризуються нейтральною або слабо кислою реакцією ґрунтового розчину (6,45-7,35).

2 агрогрупа – чорноземи змиті суглинкові на лесових породах і червоно-бурих глинах. Ґрунти дуже важкі, містять мало гумусу (2,0-2,5%) з помітно вкороченим гумусовим горизонтом.

3 агрогрупа – чорноземи середні і сильно змиті суглинкові на лесових породах. Ці ґрунти залягають на крупних схилах балок. Характеризуються вкороченим гумусовим профілем 40-45см. Ці ґрунти бідні на гумус (2,0-2,5%), а також бідні на N, PIK.

4 агрогрупа – чорноземи солонцюваті суглинкові на лесових породах. Терасовий чорнозем мало відрізняється від чорнозему 1 групи, він досить багатий на гумус і глибоко гумусований (90-100см). Чорноземи слабо солонцюваті - в верхньому горизонті і по усьому профілю знайдена невелика кількість солей: хлоридів, сульфатів та гідрокарбонатів.

5 агрогрупа – чорноземи лугові солонцюваті суглинисті на алювіально-делювіальних відкладах. Залягають в межах підвищених ділянок пойми річки Роганки. Ґрунти добре гумусовані (5-6%) на глибину 100-110см. Не дивлячись на високий запас поживних речовин, ці ґрунти мають низьку ефективну родючість, що зумовлене поганими фізичними властивостями, які викликані солонцюватістю.

6 агрогрупа – лугові солонцюваті солончакові суглинисті ґрунти на алювіально-делювіальних відкладеннях. Ці ґрунти важко суглинисті, пронизані ґрунтовими водами і тому засолені до самої поверхні, реакція ґрунтового розчину лужна (рН=7,9-8,1).

7-8 агрогрупи – лугово-болотні солонцюваті і солончакові суглинисті ґрунти на алювіально-делювіальних відкладеннях. Ґрунти цієї групи зустрічаються на понижених ділянках річки Роганки, по дні балок. Вони характеризуються несприятливими агрономічними властивостями, пов’язаними із заболоченістю, солонцюватістю та солончаковістю.

9-10 агрогрупи – дернові суглинисті і глинисті ґрунти на лесових породах і щільних глинах. Ці ґрунти містять гумусу 2,5-3,0%.

Слідуючи 5 груп займають в господарстві малі площі і не мають суттєвого значення для вирощування сільськогосподарських культур.

Таблиця 1. Багаторічні середньомісячні данні розподілення опадів, мм

Місяці

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

Сер. за рік

Опади

33

22

32

38

48

69

59

55

54

42

41

38

44

Таблиця 2. Середньомісячна температура повітря за багаторічними даними, МС Рогань, 0С

Місяці

Січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

Сер. за рік

Температура

-7,3

-7,6

-2,3

6,6

14,7

17,9

20

19,5

13,9

6,9

0

-5,6

5,8

Таким чином, природнокліматичні умови дозволяють зробити висновок про те, що в цілому розміщення земельної площі учгоспу є добрим, і вони дозволяють вести сільськогосподарське виробництво на високому організаційно-економічному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]