Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЯНА-2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
814.37 Кб
Скачать

1.4. Отримання та оцінка гібридів соняшнику

З метою організації широкого спектру випробувань (попереднього, конкурсного, екологічного і державного), проводять розмноження експериментальних гібридів першого покоління соняшнику.

Перший метод. Розмноження здійснюється на ділянках з ізоляцією від 1,5 до 2 км з великим набором материнських форм (стерильних аналогів ліній) і однією лінією-відновником фертильності пилку. Як правило, достатньо 0,5 га у польовій сівозміні для отримання від 20 до 150 гібридів першого покоління.

Другий метод. Розмноження здійснюється в спеціальних групових ізоляторах, де в залежності від селекційної програми і можливостей селекційної установи можна отримати від 10 до 50 гібридів.

Третій метод. Розмноження насіння відбувається шляхом перенесення пилку з відновників фертильності до рослин стерильних аналогів, попередньо заізольваних окремо за 3-4 дні.

Четвертий метод. Насіння перших поколінь отримують шляхом використання рукавних ізоляторів на рослинах стерильних аналогів і Rf-ліній, розташованих на суміжних рядках, які заздалегідь висівають за спеціальною схемою.

Після обмолоту рослин стерильного аналогу ліній (А), досушування, видалення домішок, насіння з різних кошиків об’єднують.

Для одержання гібридів соняшнику використовують за батьківські форми самозапилені лінії, прості між лінійні гібриди та сорти. Залежно від того, які форми будуть використані для схрещування і як його проводять, відрізняють відповідні типи гібридів.

До міжлінійних належать: прості – від схрещування двох самозапилених ліній ( А х Б); трилінійні – від запилення простого між лінійного гібриду пилком самозапиленої лінії (А х Б) х В; подвійні – від схрещування двох простих гібридів (А х Б) х (В х П); складні – від схрещування більше чотирьох самозапилених ліній.

Сортолінійні: прості – від запилення сорту пилком лінії (С х А); складні – від схрещування сорту з простим гібридом С х (А х Б).

Лінійносортові: схрещування простого гібрида з сортом (А х Б) х С.

Міжсортові: схрещування двох сортів (С х С).

Гібридні популяції одержують від схрещування великої кількості простих гібридів або самозапилених ліній.

Прості міжлінійні гібриди соняшнику найбільш урожайні, їх використовують як для товарних посівів, так і для одержання подвійних міжлінійних, трилінійних та деяких сортолінійних гібридів.[46]

З метою підвищення врожайності самозапилених ліній – компонентів простих гібридів використовують сестринські схрещення за схемою (А х А1)(В х В1).

Сестринська лінія А1 за комбінацією здатністю аналогічна з лінією А і не знижує урожайності модифікованого простого гібриду і в той же час сприяє підвищенню врожайності з ділянки гібридизації. Це стосується ліній В1 і В. Подвійні міжлінійні гібриди одержують у два етапи. В перший рік попарно схрещують лінії для одержання простих гібридів – материнської і батьківської форм, а в наступному році проводять схрещування між ними. Трилінійні гібриди також одержують у два етапи: в перший рік створюють простий гібрид, а в наступному схрещують його з лінією (запилювачем). [35]

Сортолінійні та лінійносортові гібриди різняться між собою тим, що в перших за материнську форму використовують сорт, у других його використовують за батьківську форму.

Попередньому випробуванню селекціонери приділяють особливу увагу. В зв’язку з цим, воно повинно бути правильно організованим. Як правило, випробування гібридів проводиться на 2-3-рядних ділянках у трикратній повторності. Посівна програма передбачає використання комбайнів фірми Wintersteiger, які обладнані комп’ютерною програмою для оцінки на вологість та вагу насіння з однієї ділянки.

З метою всебічної оцінки на врожайні властивості у схемі посіву передбачено відомі стандарти (це гібриди соняшнику, узгоджені з Інспекцією по охороні сортів рослин України), які розміщують на кожній 10-й ділянці. Тривалий час в якості стандартів використовують такі гібриди як Оскіл, Дарій, Кий, Псьол, Згода, Хортиця та інші. Сучасні селекційні установи мають пакет математичних методів обчислювання урожайності.

За результатами попередніх випробувань селекціонери зі 100 номерів, як правило, відбирають один для подальшого вивчення в конкурсному випробуванні.

Конкурсне випробування гібридів соняшнику відрізняється від попереднього кількістю гібридів. Якщо у попередньому випробовується більше 2000 гібридів, то у конкурсному, як правило, 20-40 номерів. Стандарти загальноприйняті для кожної групи стиглості. Різноманіття варіантів досліджень здійснюється рендомізовано у 4-разовій повторності на 4-6-рядкових ділянках з обліковою площею 14-28 м2. Щільність рослин з розрахунку 55-65 тис. рослин на 1 га.

Згідно вимог і нормативно-правових актів оригінатори щорічно передають до Державної служби з охорони прав на сорти рослин України нові гібриди соняшнику разом з вихідними формами з метою проведення експертизи і вивчення у різних грунтово-кліматичних умовах країни.

Державне випробування гібридів соняшнику проводиться на 20 сортостанціях, які підпорядковані Державній інспекції по випробуванню і охороні прав на сорти України. Методика випробування гібридів не відрізняється від методики конкурсного випробування наукових установ. Після отримання від оригінатора гібридів соняшнику Держслужба кодує зразки, і в такому вигляді їх висівають рендомізовано блоками на ділянках.

Державна служба з охорони прав на сорти рослин та Український інститут експертизи сортів проводять разом з Державною лабораторією визначення господарських ознак гібридів, що вивчаються.

Крім оцінки вологості, урожаю насіння з ділянки, в усіх видах випробувань досліджується тривалість вегетаційного періоду, вміст олії, вміст окремих жирних кислот, стійкість до вовчку, несправжньої борошнистої роси, фомопсису, виляганню тощо.

За результатами усіх видів випробувань складаються протоколи досліджень. Наприкінці кожного року на засіданні ради експертів проводиться обговорення результатів випробувань, які погоджують рішення технічної ради державної служби.

Після прийняття рішення на заключних засіданнях Ради державної служби селекційна установа і селекціонери отримують Свідоцтва, які засвідчують право інтелектуальної власності на гібриди і його батьківські компоненти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]