Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дебітори.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
54.62 Кб
Скачать

3.Облік розрахунків за нарахованими доходами

Облік розрахунків за нарахованими доходами здійснюється на рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами" субрахунка 373 "Розрахунки за нарахованими доходами". На цьому субрахунку відображається облік нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо, які підлягають отриманню.

Дивіденди - це частина чистого прибутку, розподіленого між учасниками (власниками) відповідно до частки їхньої участі у власному капіталі підприємства. Іншими словами, на субрахунку 373 відображається дебіторська заборгованість у вигляді дивідендів як результат придбання підприємством акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах.

Проценти (відсотки) - це плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані підприємству. Тобто на субрахунку 373 буде відображатися дебіторська заборгованість у вигляді відсотків за авансами грошових коштів та позик, наданих іншим сторонам (інші, ніж аванси і позики, здійснені фінансовою установою).

Підприємства, що отримують дивіденди від об'єкта інвестування, можна розділити на дві групи:

- перша група - підприємства, що володіють акціями (частками в статутному капіталі) асоційованих, дочірніх або спільних підприємств;

- друга група - підприємства, що володіють акціями (частками в статутному капіталі) підприємств, які неможливо віднести до асоційованих, дочірніх або спільних.

Для узагальнення інформації про одержані дивіденди від підприємств другої групи, які не є асоційованими, дочірніми або спільних підприємствами призначено субрахунок 731 "Дивіденди одержані".

Підприємство (інвестор) може отримувати дивіденди в різних формах-у формі грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей, цінних паперів-тобто у вигляді любого активу.

Дивіденди виплачуються один раз рік за результатами року. У разі прийняття рішення щодо виплати дивіденді емітента корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, підприємство призводить зазначені виплати інвестору пропорційно частці його в статутному капіталі підприємства-емітента корпоративних прав незалежно від того, чи була діяльність такого підприємства-емітента прибуткової протягом звітного періоду за наявності інших власних джерел до виплати дивідендів.

Підприємство-емітент, яке виплачує дивіденди акціонерам (власникам), нараховує авансові внески податку на прибуток за ставкою 25% визначеної суми дивідендів. Зазначений аванс вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Оподаткування операцій з торгівлі у кредит податком на додану вартість регламентується Законом про ПДВ. У Законі про прибуток дано таке визначення відсоткам - це дохід, що сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора у вигляді плати за користування залученими на певний термін коштами або майном.

До терміна "відсотки" включаються:

- платежі за використання коштів або товарів (робіт, послуг), одержаних у кредит;

- платежі за використання коштів, залучених на депозит;

- платежі за придбання товарів у розстрочку.

Відсотки визнаються у тому звітному періоді, до якого вони відносяться, виходячи з бази їх нарахування і терміну користування відповідними активами. Для відображення доходів за одержаними відсотками доцільно використовувати рахунок 74 "Інші доходи", субрахунок 746 "Інші доходи від звичайної діяльності".

Заборгованість покупця за належними продавцеві товару відсотками можна відобразити за дебетом субрахунка 373 "Розрахунки за нарахованими доходами". На цьому ж рахунку крім дивідендів та відсотків ведеться облік нарахування роялті, що належить до одержання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]