Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Яни 1.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
45.02 Mб
Скачать

Анотація

Кравцова Я.О. Оптимізація прийомів та елементів технології вирощування капусти білоголової в Лівобережному Лісостепу України.

Дипломна робота на здобуття академічного ступеня Магістра за спеціальністю 8.09010104 – Плодоовочівництво і виноградарство. – Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва.

Дипломна робота присвячена актуальним питанням сучасного овочівництва а саме прийомів та елементів технології вирощування капусти білоголової в Лівобережному Лісостепу України. Виявлено,що високоврожайними, адаптованими до умов Лівобережного Лісостепу України були гібрид капусти білоголової Структа F1, який забезпечив найбільшу урожайність 91,2 т/га та сорт Харківська зимова (контроль) з урожайністю 85,7 т/га, Адаптор F1 54,4 т/га, Бузоні F1 40,3 т/га та Новатор F1 33,9 т/га. Вміст стандартної продукції у всіх гібридів був високим – понад 84 %. Також виявлено, що суттєвий вплив мали погодні умови на ріст і розвиток капусти білоголової. У роботі подано характеристику гібридів капусти білоголової за різних схем посадки та густоти рослин 40+100х50 (28,6 тис.шт./га); 40+100х40 (35,7 тис. шт./га); 40+100х30 (47,6 тис. шт./га).У проекті подано огляд дисперсійного аналізу,економічна та біоенергетична оцінка і зроблено висновок, що для отримання високих і сталих врожаїв капусти білоголової використовувати високоврожайні гібриди Структа F1 та Адаптор F1. Для отримання максимально чистого прибутку, низької собівартості та високого рівня рентабельності висаджувати вказані гібриди з густотою рослин 47,6 тис. шт./га за схемою (40+100)х30 см.

Ключові слова: капуста білоголова, гібрид, урожайність, густота рослин, схема посадки, технологія, вирощування, рентабельність, біоенергетична оцінка, економічна оцінка, дисперсійний аналіз ,прибуток.

Аннотация

Кравцова Я.А. Оптимизация приемов и элементов технологии выращивания капусты белокочанной в Левобережной Лесостепи Украины.

Дипломная работа на соискание академической степени Магистра по специальности 8.09010104 - Плодоовощеводство и виноградарство. - Харьковский национальный аграрный университет им. В.В. Докучаева.

Дипломная работа посвящена актуальным вопросам современного овощеводства а именно приемов и элементов технологии выращивания капусты белокочанной в Левобережной Лесостепи Украины. Выявлено,что высокоурожайными, адаптированными к условиям Левобережной Лесостепи Украины были гибрид капусты белокочанной Структа F1, который обеспечил наибольшую урожайность 91,2 т/га и сорт Харьковская зимняя (контроль) с урожайностью 85,7 т/га, Адаптор F1 54,4 т/га, Бузони F1 40,3 т/га и Новатор F1 33,9 т/га. Содержание стандартной продукции у всех гибридов был высоким - более 84 %. Также выявлено, что существенное влияние оказали погодные условия на рост и развитие капусты белокочанной. В работе дана характеристика гибридов капусты белокочанной при разных схем посадки и густоты растений 40+100х50 (28,6 тыс.шт./га); 40+100х40 (35,7 тыс. шт./га); 40+100х30 (47,6 тыс. шт./га).В проекте представлен обзор дисперсионного анализа,экономическая и биоэнергетическая оценка и сделан вывод, что для получения высоких и устойчивых урожаев капусты белокочанной использовать высокоурожайные гибриды Структа F1 и Адаптор F1. Для получения максимально чистой прибыли, низкой себестоимости и высокого уровня рентабельности высаживать указанные гибриды с густотой растений 47,6 тыс. шт./га по схеме (40+100)х30 см.

Ключевые слова: капуста белокочанная, гибрид, урожайность, густота растений, схема посадки, технология, выращивание, рентабельность, биоэнергетическая оценка, экономическая оценка, дисперсионный анализ ,прибыль.

Зміст

Зміст

2

Вступ

3

Розділ 1. Біологічні особливості, екологічні умови та прийоми і елементи технології вирощування капусти

білоголової (Огляд літератури)

4

1.1. Походження і ботанічна класифікація капусти білоголової

4

1.2. Біологічні та морфологічні особливості капусти білоголової

5

1.3. Екологічні умови вирощування капусти білоголової

7

1.4. Прийоми і елементи технології вирощування капусти білоголової

12

1.5. Схеми розміщення, густота рослин та площа живлення при

вирощуванні капусти білоголової

23

Розділ 2. Умови та методика проведення досліджень

25

2.1. Місце проведення дослідів

25

2.2. Грунтово-кліматичні умови

25

2.3. Методика проведення досліджень

30

Розділ 3. Основні результати досліджень

34

3.1. Технологічні прийоми вирощування капусти білоголової

34

3.2. Вплив досліджуваних факторів на ріст та розвиток рослин

капусти білоголової

34

3.3. Продуктивність та урожайність капусти білоголової залежно

від густоти рослин

40

Розділ 4. Економічна та біоенергетична оцінка

вирощування капусти білоголової

44

4.1. Економічна оцінка вирощування капусти білоголової

44

4.2. Біоенергетична оцінка вирощування капусти білоголової

51

Розділ 5. Заходи з техніки безпеки (Охорона праці)

57

Розділ 6. Заходи з охорони природи

59

Висновки

62

рекомендації виробництву

62

Список Використаних джерел

63

додатки

66

ВСТУП

Овочівництво – галузь рослинництва, яка вирішує питання забезпечення людей свіжими продуктами рослинного походження, а переробної промисловості – сировиною. Головне завдання овочівництва – збільшення виробництва овочів, поліпшення якості, розширення асортименту овочевих рослин, вирощування екологічно чистої продукції, усунення сезонності споживання свіжих овочів за рахунок вирощування їх у захищеному ґрунті, зменшенні втрат при збиранні та зберіганні продукції. Овочі повинні бути дешевими, що досягається впровадженням енергозберігаючих технологій, використання високоврожайних сортів і гібридів стійких до хвороб та шкідників.

Овочі – не лише продукти харчування, вони мають лікувальні властивості. Цибуля, часник, хрін, редька містять фітонциди і мають бактерицидні властивості. Зеленні овочі застосовують для лікування і профілактики недокрів’я, атеросклерозу, ожиріння, онкологічних хвороб. Капуста ефективна при лікуванні виразки шлунку та дванадцятипалої кишки, атеросклерозу, хвороб печінки, шкіри. Буряк столовий містить антоціан, який позитивно впливає на регулювання кров’яного тиску. Вживання селери, салату часнику позитивно впливає на підвищення тонусу організму.

Ще римський поет Катон писав: «Капуста - овоч, який поєднує в собі всі харчові та цілющі властивості в пропорції, яка сприяє здоров'ю». В народній медицині разом з листям капусти застосовують капустяний сік, який містить всі поживні речовини свіжої капусти. Капусту завдяки холодостійкості, врожайності, чудовим смаковим і дієтичним якостям вирощують повсюди.

У ряді західноєвропейських країн - Німеччини, Норвегії, Франції - капуста також посідає перше місце серед овочевих рослин. В Англії вона є одним з основних овочевих рослин, посідаючи друге місце за площею після овочевого гороху, а за обсягом виробництва перевершує його. І що примітно, на кладовищі в Дорсеті поставлений навіть пам'ятник у формі капустини людиною, яка вперше завезла її з Голландії. У США капусті належить лише шосте місце. Вирощують її також у Японії, Індії, Китаї та інших країнах світу. З овочевих рослин капуста дає найвищі ( до 80-100 т з 1 га ) урожаї при найменшій собівартості і витратах праці. У багатьох країнах вона служить продуктом масового споживання. Високі врожаї, живильні і смакові якості, здатність довгостроково зберігатися у свіжому вигляді - причини великої популярності капустяних продуктів у народі.

Серед овочевих рослин капуста займає одне з провідних місць як за площами, що відводяться під неї, так і за масштабами споживання. В Україні у структурі посівних площ овочевих рослин вона займає до 20 %. Її вирощують у захищеному і відкритому ґрунті. Поширенню капусти сприяли такі цінні господарські якості, як висока врожайність, добра лежкість та висока транспортабельність.

Усі види капусти використовують у свіжому та переробленому вигляді (для варіння, тушкування, виготовлення салатів). Вона є сировиною для квашення, маринування, консервування в розчині солі, виготовлення різноманітних напівфабрикатів та заморожування. Таке різнобічне використання капусти зумовлене її високими смаковими і лікувальними властивостями [25].

Актуальність теми. З овочевих рослин в Україні найбільшу площу (67-76,3 тис. га.), або близько 20 % займає капуста білоголова пізньостигла. В Україні, як і в усьому світі спостерігається тенденція щорічного зростання об’ємів її вирощування. Виробники, що мають великий досвід вирощування цієї культури, об’єктивно оцінивши ситуацію, що склалася сьогодні на ринку, продовжують активний пошук способів підвищення рентабельності її виробництва. Одними із них є впровадження інтенсивних елементів та прийомів технології виробництва та добір нових більш продуктивних сортів та гібридів.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є вивчення елементів інтенсивної технології вирощування капусти білоголової в умовах Лівобережного Лісостепу України, на основі добору сортів і гібридів капусти білоголової які забезпечували б одержання високого, сталого врожаю та максимальну відповідність вимогам стандарту. Для досягнення цієї мети були поставлені наступні завдання:

1. Підібрати високоврожайні сорти і гібриди капусти білоголової які адаптовані до умов Лісостепу України.

2. Провести фенологічні та біометричні спостереження за ростом і розвитком рослин.

3. Проаналізувати елементи інтенсивної технології вирощування капусти білоголової.

4. Визначити урожайність нових сортів, гібридів капусти білоголової та провести дисперсійний аналіз урожайності та маси 1-ї головки кожного гібриду.

5. Провести аналіз економічної ефективності технології вирощування капусти білоголової та дати їй біоенергетичну оцінку.

Методи дослідження. Візуальний – для ведення фенологічних спостережень; вимірювально-ваговий – для визначення біометричних показників та продуктивності рослин; статистичний – для об’єктивної оцінки експериментальних даних; розрахунковий – для встановлення ефективності прийомів вирощування.

Об'єкт дослідження. Процеси росту капусти білоголової за інтенсивної технології, вихід високого врожаю та стандартної продукції у зоні Лівобережного Лісостепу України.

Предмет дослідження. Середньопізньостиглі гібриди Структа F1, Адаптор F1, Бузоні F1; пізньостиглий гібрид Новатор F1; та сорт Харківська зимова яка бралася за контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]