Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
109.08 Кб
Скачать

37.Ліміт зберігання готівки в касі та фінансові санкції за його перевищення

Зберігати в касі готівку дозволяється в межах лімітів, які установлюються підприємством самостійно на підставі розрахунку. Розрахунок залишку ліміту готівки в касі підписується головним бухгалтером та керівником підприємства і затверджується внутрішнім нака30м (розпорядженням підприємства). Розрахунок ліміту готівки в касі проводиться на підставі середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси протягом трьох будь-яких місяців поспіль з останніх дванадцяти, що передують терміну встановлення (перегляду) ліміту каси. Підприємства, що розпочинають свою діяльність, на перші три місяці їх роботи ліміт каси встановлюють відповідно до прогнозних розрахунків з подальшим переглядом за фактичними показниками діяльності. 

Слід зауважити, що підприємства, які виробляють та переробляють сільськогосподарську продукцію, різних організаційно-правових форм можуть установлювати (переглядати) ліміт каси на період заготівки та перероблення сільськогосподарської продукції згідно з фактичними показниками їх касових оборотів (надходження або видачі готівки) за будь-які три місяці сезону виробництва (перероблення) сільськогосподарської продукції попереднього року. Готівка, що перевищує ліміт каси, підлягає зарахуванню на рахунки в терміни, визначені підприємством і встановлені за погодженням з тим банком, у якому відкрито рахунок підприємства. Установлені згідно із зазначеними вимогами терміни здавання готівкової виручки підприємствами узгоджуються з банком і визначаються в договорах банківського рахунка між підприємствами та банками. Важливо підкреслити, що в тому разі, якщо підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то він вважається нульовим. У цьому разі вся готівка, що перебуває в касі наприкінець робочого дня, вважається понадлімітною.

38.Відображення на рахунках бухгалтерського обліку фінансових інвестицій

Для обліку фінансових інвестицій Планом рахунків передбачено рахунки 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" і 35 "Поточні фінансові інвестиції". Стандарт 12 не визначає критерії розподілу інвестицій на довгострокові і поточні.

Тому поділ фінансових інвестицій на довгострокові і поточні бажано проводити за аналогією до інших активів.

Якщо інвестицію призначено для реалізації (погашення) протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з дати балансу, така інвестиція класифікується як поточна і обліковується на рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції".

Відповідно інвестиція, яку передбачається тримати на підприємстві більше року (довше операційного циклу), буде віднесена до довгострокової і обліковується на рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції". Крім акцій на цьому рахунку узагальнюється інформація про наявність і рух довгострокових інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств.

Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" має такі субрахунки:

141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі";

142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам":

143 "Інвестиції непов'язаним сторонам".

За дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" відображають вартість довгострокових інвестицій, за кредитом - їх вибуття.

При інвестуванні коштів в акції асоційованого підприємства дебетується рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитуються рахунки 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" та ін.

На суму отриманого доходу на акції (в сумі збільшення частки інвестора в капіталі асоційованого підприємства) дебетується субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитується рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі", субрахунок 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства".

На суму нарахованих і вилучених дивідендів за акціями асоційованого підприємства зменшуються фінансові інвестиції в підприємство. що нарахувало і виплатило дивіденди. Тому ця операція відображається за кредитом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і дебетом рахунка 37 "Розрахунки з різними дебіторами" субрахунка 373 "Розрахунки за нарахованими доходами".

Якщо придбані акції підприємств, на які інвестор не має суттєвого впливу, то кореспонденція рахунків буде дещо іншою. В цьому разі при придбанні акцій дебетується рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", субрахунок 143 "Інвестиції непов'язаним сторонам" і кредитуються рахунки 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" та ін.

Нараховані дивіденди за інвестиціями непов'язаним сторонам відображаються за субрахунком 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" і кредитом рахунка 73 "Інші фінансові доходи" субрахунка 731 "Дивіденди одержані". Отримані нараховані дивіденди за інвестиціями будуть зараховані на відповідні рахунки грошових коштів або на погашення довгострокових та короткострокових позичок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]