Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
109.08 Кб
Скачать

34.Облік касових операцій

Каса – це спеціально обладнане, ізольоване приміщення, оснащене сигналізацією, вогнегасником, металевим сейфом, решітками на дверях і на вікнах.

Порядок приймання, видачі та зберігання грошей в касі, а також порядок оформлення касових операцій та їх облік визначений «Положенням про ведення касових операцій в нац.. валюті України», яке розроблено відповідно до закону «Про НБУ» 15.12.2004.

Основними первинними документами для оформлення касових операцій є ПКО і ВКО. Надходження грошей в касу оформлюється ПКО в якому міститься інформація про:

  1. Назву п-ва

  2. Номер док-та і дата його складання

  3. Кореспонденцію рахунків по госп. операціям

  4. Суму госп. операцій (цифрами і прописом)

  5. П.І.Б. особи яка вносить кошти

  6. Підстава для внесення коштів.

Документ підписується касиром і ГБ п-ва. До нього оформ. квитанція, де дублюється інформація, що міститься в ПКО. Квитанція видається особі, яка вносила гроші в касу. При одерж. готівки в банку, оформ. грош. чек, а після а після доставки коштів в касу п-ва, касир виписує ПКО.

Видача коштів з каси п-ва в переважній більшості випадків оформ. ВКО, де міститься інформація про:

  1. Назву п-ва

  2. Номер док-та і дата його складання

  3. Кореспондуючий рахунок

  4. Суму виданих коштів (цифрами і прописом двічі)

  5. П.І.Б. особи якій видаються кошти

  6. Документ,що засвідчує його особу (паспорт)

  7. Підстава для видачі коштів.

Документ підписується КП, ГБ п-ва, касиром і особою що отримує кошти.

Якщо ВКО оформ. на підставі заяви підписаної КП, то підпис КП на самому ВКО не обув’я*яковий.

ПКО і ВКО оформ. тільки в день здійснення госп. операцій.

Під час масової видачі коштів з каси, вона оформ. Відомостями де міститься інформація: П.І.Б. осіб що одержуть кошти, сума належна до видачі коштів і в разі одержання коштів, одержувач підписує відомість. А якщо кошти вчасно не одержані, тов. Відомості проти цієї особи ставиться відмітка «депоновано».

По закінченню видачі готівки за платіжними відомостями складається реєстр депонованих сум, якщо такі були, підраховується і проставляється в відомості фактично виплачена сума готівки і сума яку необхідно депонувати.

Депоновані суми виплат по відомостям належить здати в банки, а на суму фактично виданих коштів по відомостям оформлюється ВКО до якого додаються ці Відомості. Після здійснення госп. операцій по ПКО і ВКО, ці документи погашаються відповідними штампами «одержано» і «оплачено», щоб запобігти їх повторне використання.

Здавання готівки до установи банку здісн. на підставі Заяви на переказ готівки квитанція якої, за підписом бухгалтера і касира банку, додається до ВКО яким оформлюються така касова операція.

Усі ПКО і ВКО виписують в бухгалтерії чітко і ясно, кульковою ручкою або за допомоги друкарської машинки чи комп*ютера, жодних виправлень у цих документах не допускається.

Передача виписаних документів в касу здійсн. бухгалтером. Кожен з первинних касових документів до передачі їх в касу, реєструється в бухгалтерії в Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів.

Касові документи, після складання касиром Звіту, групуються в хронологічному порядку, підписуються і є підставою для складання Журнала-ордера. Після закінчення звітного місяця вони переплітаються в окремі папки та зберігаються протягом 36 місяців після закінчення календарного року в окремому сейфі або спеціальному приміщенні.

Надходження і видачу готівки обліковують в Касовій книзі, записи до якої здійснює касир за кожним документом в хронологічному порядку. При чому в касовій книзі відображ. ПКО а потім ВКО.

Кожен лист касової книги складається з двох частин, перша частина залишається в касі, а друга складається під копірку, відривається і разом з додатковими до неї первинними касовими документами становить Звіт касира, який передається в бухгалтерію для подальшої обробки.

Реквізити касової книги:

-дата; - номер листа; сума залишку на початок дня; номер документа; від кого одержано або кому видано; кореспондуючий рахунок; сума прибутку і видатку; разом за день сума по прибутку і видатку; к-сть ПКО і ВКО зареєстрованих в книзі; підпис касира; підпис бухгалтера який перевіряє і обробляє Звіт касира.

Звітність касира щоденна, але при незначній звітності госп. операцій по касі, Звіт може складатися один раз на 3 або 5 днів.

П-во веде лише 1 касову книгу. Вона повинна бути пронумерована, прошнурована, скріплена печаткою п-ва. На останній сторінці касової книги зазначається к-сть пронумерованих сторінок. Касова книга є регістром аналіт. обліку касових операцій. Контроль за правильністю її ведення покладається на ГБ п-ва або працівника уповноваженого на це КП.

Бух. обробка звітів касира полягає в перевірці правильності оформлення прибуткових і видаткових касових документів, відповідності записів у доданих до них документів, підрахунку підсумків за день і залишку на кінець дня, відповідність залишків на кінець попереднього і початок наступного дня. Повинні бути також звірені суми одержаної зданої в установи банку готівки з відповідними виписками банків з поточного рахунку. При перевірці Звіту звертається увага на правильність кореспонденції рахунків.

Для синтетичного обліку касових операцій в плані рахунків виділено рахунок 30 «каса», на якому здійснюється узагальнення інформації про наявність і рух грош. коштів касі п-ва. До нього може відкриватися 2 субрахунки:

  • 301 «Каса в нац.. валюті»

  • 302 «Каса в іноземній валюті»

Регістром синтетичного обліку касових операцій є журнал-ордер 1 і відомість 1.1.

Проводки

  1. Надійшли в касу кошти з поточного рахунка 30/311

  2. Надійшла готівка в касу від покупців 30/36

  3. Надійшла готівка в касу від реалізації продукції за готівку 30/70

  4. Оприбуткована готівка, одержана від засновників п-ва в порядку збільшення додат. капіталу 30/42

  5. Виявлені надлишки готівки в касі при інвентаризації 30/719

  6. Здана виручка від реалізації продукції за готівку на поточний рахунок 31/30

  7. Придбані за готівку грош. документи 35/30

  8. Видані з каси кошти під звіт 372/30

  9. Видана з каси з/п 66/30

  10. Виявлена нестача готівки в касі при ревізії 947/30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]