Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
109.08 Кб
Скачать

58. Псбо № 9

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» Затверджене Наказом Мінфіну від 20.10.1999 року N 246

Це Положення (стандарт) визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності.

Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємства) незалежно від форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами

Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Запаси — активи, які:

утримуються для подальшого продажу (розподілу, передачі) за умов звичайної господарської діяльності;

перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством/установою.

Чиста вартість реалізації запасів — очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.

Відновлювальна вартість — сучасна собівартість придбання.

59.Особливості розрахунків в електрон.С-мах типу «Клієнт-Банк»

60.Відображ.в б/о розрахунків з використанням векселів

61.Док.оформл.надходж.вир.запасів

62.Розрахунки із застосув.плат.вимог-доручень

63.Б/о розрахунків при застосуванні переказних векселів

64.Синт.і аналіт.об.вир.запасів

Облік виробничих запасів Планом рахунків передбачено вести на рахунку 20 "Виробничі запаси", за яким пропонується вести дев'ять субрахунків:

201 "Сировина і матеріали";

202 "Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби";

203 "Паливо";

204 "Тара і тарні матеріали";

205 "Будівельні матеріали";

206 "Матеріали, передані в переробку";

207 "Заласні частини";

208 "Матеріали сільськогосподарського призначення":

209 "Інші матеріали".

65.Виписки банку та їх бухгалт.обробка

66. дивитись пит.42

67. Відображення на рахунках бух. обліку руху виробничих запасів

Рахунок 20 "Виробничі запаси" призначено для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тім числі сировини і матеріалів, які є в дорозі та переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва. За дебетом рахунка 20 "Виробничі запаси" відображають надходження запасів на підприємство, їх дооцінку, за кредитом - витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробку, відпуск (передачу) на сторону, уцінку тощо.

Крім придбання виробничих запасів за грошові кошти достатньо поширеними є ситуації, коли виробничі запаси одержують за бартером. Бартер (товарообмінні операції) може здійснюватися з участю подібних і неподібних виробничих запасів.

Відповідно до П(С)БО 9 первісна вартість запасів, придбаних в обмін на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих запасів.

Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первинною вартістю одержаних виробничих запасів є їх справедлива вартість, а різниця між балансовою і справедливою вартістю переданих запасів включається до складу витрат звітного періоду.

При обміні подібними запасами не визнається дохід, а тому і не визначаються фінансові результати.

Вважається, що замість одного активу було одержано еквівалент цього активу (тобто його замінили таким самим активом).

Відповідно до П(С)БО 9 справедливою вартістю виробничих запасів є їх відновлювальна вартість (сучасна собівартість придбання), тобто вартість їх відтворення в сучасних умовах і цінах. Одним із можливих варіантів при визначенні справедливих цін може бути ціна, зафіксована в прайслистах і в інших подібних документах, хоча не виключається і застосування експертної оцінки.

Розглянемо порядок відображення операцій з обміну виробничими запасами на такому умовному прикладі.

Відповідно до П(С)БО 9 первісна вартість запасів, придбаних у результаті обміну на неподібні запаси, дорівнює справедливій вартості переданих запасів, збільшеної (зменшеної") на суму грошових коштів або їх еквівалентів, що були передані (отримані) в процесі обміну.

При цьому відповідно до П(С)БО 15 сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю запасів, одержаних підприємством, зменшеною або збільшеною на суму відповідно переданих або одержаних грошових коштів та їх еквівалентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]